Στο Βέλγιο το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της χώρας Frank Vandenbroucke, «γνωρίζουμε ένα θετικό κρούσμα με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στο Βέλγιο». «Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό» πρόσθεσε. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να «μην πανικοβληθούν» σχετικά με την παραλλαγή.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Λίγο νωρίτερα, την Παρασκευή ιολόγος της χώρας σημείωσε ότι  το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Μέχρι στιγμής, κρούσματα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί επισήμως εκτός από το Βέλγιο, σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Σημειώνεται, ότι πιθανότατα η νέα «μετάλλαξη Μποτσουάνα» μπορεί να είναι έως και 500% πιο μεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα εκτίμησε επιδημιολόγος ο Eric Feigl-Ding, υπότροφος στο Harvard και μέχρι πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η βασική ανησυχία προέρχεται από την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη Νότιο Αφρική τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα, ανέρχεται πλέον σε 1.200 κρούσματα την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα καταγράφονταν μόλις 100 κρούσματα της νόσου Covid.

Σε συναγερμό είναι και οι αρχές στην χώρα μας για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της νότιας Αφρικής. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας είναι επί ποδός από νωρίς το πρωί, ενώ η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη, θέτοντας νέους περιορισμούς στα ταξίδια.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών και περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Ήδη στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα έχει χτυπήσει συναγερμός, ενώ η Κομισιόν εισηγείται να μπει «μπλόκο» στις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την ίδια στιγμή πολλές χώρες σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

Πηγή:tvxs.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours