Σρι Λάνκα: Η πρώτη χώρα που ξέμεινε από βενζίνη – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ξέμεινε από βενζίνη η Σρι Λάνκα καθώς η χώρα βυθίζεται σε κρίση.

Τις συνέπειες από την κρίση ζει η Σρι Λάνκα, που είναι η πρώτη χώρα που δηλώνει ότι έχει πλέον βενζίνη μόνο για μία ημέρα, ενώ αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα δήλωσε τη Δευτέρα (16/5) ότι η χώρα που έχει πληγεί από την κρίση βιώνει την τελευταία με βενζίνη, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είπε στους πολίτες να μην συμμετάσχουν στις μεγάλες ουρές για καύσιμα.

Ο Ranil Wickremesinghe, που διορίστηκε πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, είπε σε διάγγελμά του ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές αγαθών.

Πιο δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

«Προς το παρόν, έχουμε αποθέματα βενζίνης μόνο για μια μέρα. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι της ζωής μας», είπε.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για να κάνουμε κάποιες θυσίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της περιόδου».

Δύο αποστολές βενζίνης και δύο ντίζελ που χρησιμοποιούν ινδική πιστωτική γραμμή θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανακούφιση τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη 14 βασικών φαρμάκων.

Διαμαρτυρίες και παραιτήσεις

Η κρίση οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του, με αποκορύφωμα την παραίτηση του μεγαλύτερου αδελφού του Mahinda από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα μετά από μάχες μεταξύ κυβερνητικών υποστηρικτών και διαδηλωτών που σκότωσαν 9 άτομα και τραυμάτισαν 300.

Ο πρόεδρος τον αντικατέστησε με τον Wickremesinghe, έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Αλλά οι διαδηλωτές είπαν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους όσο ο Gotabaya Rajapaksa παραμένει πρόεδρος. Χαρακτήρισαν επίσης τον Wickremesinghe ως κουμπάρο και επέκριναν τον διορισμό τεσσάρων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, όλοι μέλη του πολιτικού κόμματος που διοικείται από τους αδελφούς

Ο Wickremesinghe είπε τη Δευτέρα ότι ανέλαβε τον ρόλο για το καλό της χώρας.

Στο Κολόμπο, την εμπορική πρωτεύουσα, μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα ρίκσα, το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς στην πόλη και παρατάχθηκαν στα βενζινάδικα αλλά μάταια ανέμεναν για καύσιμα.

«Είμαι στην ουρά για περισσότερες από έξι ώρες», είπε ένας οδηγός, ο Mohammad Ali. «Περνάμε σχεδόν έξι με επτά ώρες στην ουρά μόνο για να πάρουμε βενζίνη».

Ένας άλλος οδηγός, ο Mohammad Naushad, είπε ότι στο βενζινάδικο στο οποίο περίμενε είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

«Είμαστε εδώ από τις 7-8 το πρωί και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα έχουν καύσιμα ή όχι», είπε. «Πότε θα έρθει, κανείς δεν ξέρει. Έχει νόημα να περιμένουμε εδώ, επίσης δεν ξέρουμε.».

Πληγωμένη σκληρά από την πανδημία του COVID-19, τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και τις λαϊκιστικές φορολογικές μειώσεις, το στρατηγικό νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού, όπου η Κίνα και η Ινδία μάχονται για επιρροή, βρίσκεται εν μέσω μιας κρίσης που δεν έχει παρόμοια από την ανεξαρτησία του 1948.

Μια χρόνια έλλειψη συναλλάγματος οδήγησε σε αχαλίνωτο πληθωρισμό και ελλείψεις φαρμάκων, καυσίμων και άλλων βασικών ειδών, βγάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μια αποστολή πετρελαίου που χρησιμοποιεί ινδική πιστωτική γραμμή έφτασε στη χώρα την Κυριακή, αλλά δεν έχει ακόμη διανεμηθεί σε όλο το νησί.

«Ζητήστε από το κοινό να μην κάνει ουρά ή να μην γεμίσει τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις στα 1.190 πρατηρία καυσίμων», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Kanchana Wijesekera.

Ο Wickremesinghe δεν έχει ακόμη ανακοινώσει βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης θέσης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εξαιρετικά αναγκαία οικονομική βοήθεια για τη χώρα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Σαμπρί είχε προκαταρκτικές συνομιλίες με το ΔΝΤ, αλλά παραιτήθηκε μαζί με τη Μαχίντα Ρατζαπάκσα την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author