Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στο Σουδάν. Όπως είπε στο «Πρώτο πρόγραμμα» και στον Θάνο Σιαφάκα η κα Αλεξάνδρα Καλουμέτη, 15 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη, ενώ απ’εξω ακούγονται ασταμάτητοι πυροβολισμοί. Όπως είπε οι Έλληνες μέσα στο κτήριο είναι πέντε ή έξι.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί τα ίδια» περιγράφει. «Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό».

Όπως αναφέρει υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Για τους Έλληνες τραυματίες η κα Καλουμέτη είπε:

«Πριν τραυματιστούν είχαν μπει στην εκκλησία. Ήταν πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί και μας είχαν ειδοποιήσει ότι άρχισαν να χτυπάνε και πρέπει να κόψουμε τη λειτουργία. Μετά, πήγαν να μπούνε μέσα στο σπίτι τους έπεσε η ρουκέτα».

Φόβο και ανασφάλεια νιώθουν οι Έλληνες που μένουν στο Σουδάν.

«Έχουμε φόβο μέσα μας. Μεγάλη ανησυχία, έχουμε μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό. Θα είμαστε καλά αύριο μεθαύριο; Άμα τελειώσει το φαγητό τι θα γίνει. Είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Και να θέλεις να βγεις έξω είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Είχαμε σκεφτεί εγώ και η αδερφή μου να βγούμε σήμερα να πάμε στα σπίτια μας γιατί με πήρε η μάνα μου και μου λέει να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι και μετά μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας λέει όχι, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι μας, καθίστε καλύτερα στη μητρόπολη».
Ο στρατός θέλει να έχει την εξουσία και οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας τους, εξηγεί στη συνέχεια ενώ τόνισε ότι σήμερα τους έκοψαν το Ίντερνετ. Θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να βρούμε ένα μέρος που να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε τα δικαιώματά μας σαν άνθρωποι γιατί το ότι σκοτώνουν εδώ δεν είναι κάτι καινούριο».

Πηγή:ertnews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author