Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πίεση η Γερμανία

Έκτακτη συνάντηση Σολτς με τον Πολωνό πρωθυπουργό και τον Λιθουανό πρόεδρο. Παραδόθηκαν στον ουκρανικό στρατό τα 5.000 κράνη που είχε υποσχεθεί η γερμανική κυβέρνηση.

Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντώνται σήμερα εκτάκτως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο τραπέζι θα βρεθεί το ζήτημα της αυστηροποίησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και βέβαια το θέμα του αποκλεισμού της από το διεθνές δίκτυο συναλλαγών Swift, κάτι που απορρίπτει όμως η γερμανική κυβέρνηση. Για τον Όλαφ Σολτς, όπως φαίνεται, πρόκειται για μια επιλογή στρατηγικής, θεωρώντας το μέτρο αυτό σε βάρος της Μόσχας ως έσχατο, εκτιμώντας ότι ακόμη είναι νωρίς για ένα τέτοιο βήμα.

Την στήριξή τους προς τον καγκελάριο παρέχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ο υπουργός Οικονομικών από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μάλιστα κάνει σύγκριση με το Ιράν και τις ευρύτατες συνέπειες που είχε στο παρελθόν ο αποκλεισμός της χώρας από το Swift για τους πολίτες, αλλά και πλήθος ξένων επιχειρήσεων.

Δυσαρέσκεια για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης

Ωστόσο, κριτική στον Γερμανό καγκελάριο για τη στάση του ασκεί τόσο η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και η νεολαία των Πρασίνων.

Κι όλα αυτά την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται η δυσαρέσκεια έναντι της Γερμανίας για τη στάση της απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν ηγέτη της πολωνικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί την όποια συγκρατημένη στάση έναντι της Ρωσίας δεδομένων των δραματικών εξελίξεων “ντροπιαστική”.

5.000 γερμανικά κράνη στον ουκρανικό στρατό

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε σήμερα στον ουκρανικό στρατό 5.000 κράνη, όπως είχε υποσχεθεί. Πρόκειται για τη μοναδική εξοπλιστική βοήθεια από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να αποκλείει την αποστολή βαρύτερων αμυντικών όπλων προς την Ουκρανία ακόμη και μετά τη ρωσική εισβλολή.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, αλλά και οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και οι Βαλτικές χώρες, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ασκούν αυστηρή κριτική στη Γερμανία για την άρνησή της να συνδράμει εφοδιάζοντας τη χώρα που δέχεται εισβολή με αμυντικά όπλα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours