Η φρίκη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία φέρνει καθημερινά στο προσκήνιο τραγικές ιστορίες.
Τέτοιες είναι οι ιστορίες των δεκάδων βρεφών που έχουν γεννηθεί αυτές τις μέρες ή και λίγες εβδομάδες νωρίτερα από παρένθετες μητέρες. Τα βρέφη που δεν έχουν γνωρίσει την αγκαλιά των γονιών τους, περιμένουν εγκλωβισμένα σε καταφύγια κάποιον να τα πάρει.
Έχουν γεννηθεί από παρένθετη μητέρα στο πλαίσιο της διαδικασίας τεκνοποίησης ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Η παρένθετη μητρότητα είναι νομικά αναγνωρισμένη στην Ουκρανία έχοντας οδηγήσει στην δημιουργία μιας “βιομηχανίας βρεφών”.
Πρόκεται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που δημιούργησε ένα επικερδές εμπόριο βρεφών στην Ουκρανία που απευθύνεται, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας. Η Ουκρανία είναι δελεαστικός προορισμός για όσους επιλέγουν την παρένθετη μητρότητα καθώς το κόστος κυμαίνεται από 40.000 έως 60.000 ευρώ – περίπου στο ήμισυ του συνολικού κόστους αυτής της διαδικασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις αυστηρές πρόνοιες της ουκρανικής νομοθεσίας ωστόσο, πολλές είναι οι καταγγελίες ότι η χαλαρή εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές και τα φαινόμενα διαφθοράς προσελκύουν κάθε είδους ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ένα παιδί μεταξύ των οποίων και ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Σε αυτή τη συγκυρία του πολέμου, τα βρέφη αυτά είναι τα απόλυτα θύματα. Καθώς συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων, τα ταξίδια στην Ουκρανία έχουν καταστεί απαγορευτικά.
Ο Σαμ Έβερινγκχαμ, ιδρυτής του αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Growing Families που υποστηρίζει γονείς οι οποίοι επιλέγουν την παρένθετη μητρότητα δηλώνει πως το “να στέλνουμε οικογένειες σε μια εμπόλεμη ζώνη για να ενωθούν με τα παιδιά, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Δεν έχουμε δει ποτέ τίποτα χειρότερο. Είναι μια απόλυτη κρίση”.
Ο σύλλογος βοηθά περίπου 100 οικογένειες που επέλεξαν να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία και τώρα παρακολουθούν ανήμποροι την εξέλιξη του πολέμου καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στα νεογέννητα.
Νοσηλευτές φροντίζουν βρέφη από παρένθετες μητέρες σε καταφύγιο στο Κίεβο.
+ There are no comments
Add yours