Πέθανε ο Κλάους Σούλτσε, καινοτόμος μουσικός της ηλεκτρονικής μουσικής

Kυκλοφόρησε πάνω από 50 σόλο άλμπουμ

Γιάννης Αλεξίου

Ο Klaus Schulze, o Γερμανός πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής που ήταν στην πρώτη σύνθεση των Tangerine Dream και κυκλοφόρησε πάνω από 50 σόλο άλμπουμ, πέθανε στις 26 Απριλίου 2022, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μακρά ασθένεια.

Πρόσφατα είχε ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ, το Deus Arrakis, στις 10 Ιουνίου για την SPV Recordings.

Klaus Schulze old

Σε μια δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της SPV Frank Uhle έγραψε: «Σοκαριστήκαμε και λυπηθήκαμε όταν ακούσαμε την είδηση του ξαφνικού θανάτου του Klaus Schulze. Χάσαμε και θα μας λείψει ένας καλός προσωπικός φίλος – ένας από τους πιο σημαντικούς και σημαντικούς συνθέτες της ηλεκτρονικής μουσικής – έναν άνθρωπο με πεποίθηση και έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι με τη γυναίκα, τους γιους και την οικογένειά του. Η πάντα χαρούμενη φύση του, το καινοτόμο πνεύμα του και το εντυπωσιακό έργο του παραμένουν ανεξίτηλα ριζωμένα στις αναμνήσεις μας».

Klaus Schulze Live – WDR Köln 1977

Ο Schulze, γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1947, στο Βερολίνο, ήταν γνωστός ως πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και αξιοσημείωτος εκπρόσωπος της λεγόμενης «Kraut Rock» σκηνής. Διαμόρφωσε το «Berlin School» και είχε τη μεγαλύτερη επιρροή για διάφορα στυλ μουσικής όπως το Ambient και το Techno.

Ήταν μέλος της πρώτης σύνθεσης των Tangerine Dream στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και αργότερα, των Ash Ra Tempel. Απολάμβανε μια παραγωγική σόλο καριέρα με πάνω από 50 σόλο άλμπουμ, περιστασιακά με το ψευδώνυμο Richard Wahnfried.

Klaus Schulze

Ηχογράφησε επίσης συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Arthur Brown, Michael Shrieve, Ernst Fuchs και το Γερμανό συνθέτη και παραγωγό Hans Zimmer, ο οποίος κέρδισε ένα Όσκαρ το 2022 για το soundtrack του Denis Villeneuve’s Dune (με την υποστήριξη Schulze).

Σχετικά με τη συνεργασία αυτή, ο Schulze είχε πει: «Τα πήγαμε καλά από την αρχή – όπως εγώ, έτσι και ο Hans είναι μεγάλος θαυμαστής του Dune – και το αποτέλεσμα όντως κατέληξε στην ταινία. Πραγματικά απίστευτο πώς μερικές φορές οι κύκλοι ανοίγουν, διασταυρώνονται και κλείνουν ξανά στο τέλος. Ενθουσιασμένος επέστρεψα στο στούντιο μου και βρήκα μια ηχογράφηση σε τσέλο από τον Wolfgang Tiepold. Από εκεί ένιωσα εντελώς απελευθερωμένος και απλώς έπαιζα και έπαιζα…

Klaus Schulze2

Για το υπό κυκλοφορία άλμπουμ του ανέφερε : «Το Deus Arrakis είναι ένας ακόμη χαιρετισμός στον Frank Herbert και σε αυτό το μεγάλο δώρο της ζωής γενικά».
Klaus Schulze – Osiris Pt#1 (Official Visualizer)

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author