Φωτογραφία: Sergey Guneev/dpa
Το ανώτατο όριο τιμών ακολουθείται από απαγόρευση εξαγωγών!
Ο τύραννος του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν (70) αντέδρασε στα ανώτατα όρια τιμών πολλών χωρών στο αργό πετρέλαιο την Τρίτη. Με διάταγμα, ο Ρώσος ηγεμόνας απαγόρευσε την πώληση πετρελαίου σε χώρες που έχουν αποφασίσει για ανώτατο όριο τιμής για την πρώτη ύλη. Η απαγόρευση πωλήσεων θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023.
Το διάταγμα αναφέρει κυριολεκτικά: «Η προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε ξένες εταιρείες και ιδιώτες απαγορεύεται εάν ο μηχανισμός καθορισμού ανώτατου ορίου τιμής ενσωματώνεται άμεσα ή έμμεσα σε αυτές τις συμβάσεις». η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει την ακριβή ημερομηνία, αν και δεν πρέπει να είναι πριν από την 1η Φεβρουαρίου, είπε.
Η απαγόρευση εξαγωγών θα πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον πέντε μήνες έως την 1η Ιουλίου. Η ΕΕ, οι επτά κορυφαίες βιομηχανικές χώρες της Δύσης (G7) και η Αυστραλία επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων (σήμερα γύρω στα 57 ευρώ) ανά βαρέλι (159 λίτρα) αυτόν τον μήνα. Αυτό ισχύει για το πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης από τη Ρωσία.
Αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές της Ρωσίας και, συνεπώς, στη μείωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας . Η Μόσχα είχε ξεκαθαρίσει πριν από την απόφαση ότι απέρριψε το ανώτατο όριο τιμών. Η ρωσική ηγεσία κάνει λόγο για παραβίαση της ελεύθερης αγοράς και έχει ανακοινώσει αντίμετρα εδώ και εβδομάδες. Η απαγόρευση λοιπόν ήταν αναμενόμενη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το ανώτατο όριο τιμής θα λειτουργήσει πραγματικά. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι να εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά των δυτικών ναυτιλιακών εταιρειών και ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από το να πουλάει το πετρέλαιο της στην παγκόσμια αγορά με τους δικούς της όρους. Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία αγόρασε μεγάλο αριθμό παλαιών πετρελαιοφόρων για να στείλει την πρώτη ύλη με δικά της κεφάλαια.
(dpa, AFP)