Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, αλλά και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης νίκησε τον διπλωμάτη καριέρας Ανδρέα Μαυρογιάννη, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους και πρώην μόνιμο εκπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, και αυτό μπορεί να συμβολίζει μια ριζική αλλαγή της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη κεντρώων και δεξιών κομμάτων. Το γεγονός ότι έσπασε τις τάξεις στο δικό του κόμμα, το επίσης δεξιό ΔΗΣΥ, προκαλώντας ρωγμές στην κυρίαρχη κυπριακή πολιτική ομάδα η οποία είχε υποστηρίξει τον αρχηγό της (Αβέρωφ Νεοφύτου) στον πρώτο γύρο, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η διακυβέρνησή του δεν θα είναι ανέφελη.

Χριστοδουλίδης

Το ρήγμα στον ΔΗΣΥ

Ο ίδιος πάντως, όπως αναμενόταν, προβάλλει ενωτικό πρόσωπο.  «Το πιο σημαντικό είναι ότι την επομένη των εκλογών είμαστε όλοι ενωμένοι», δήλωσε καθώς έριχνε την ψήφο του. Την τελευταία δεκαετία ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν συχνά στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή τις δύο του θέσεις στις κυβερνήσεις Αναστασιάδη. Θεωρείται πρόσωπο φρέσκο, με νέες ιδέες, όπως θεωρείται και πολύ ενεργητικός πολιτικός.  Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή αντιπολίτευση και από τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών κεντροδεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ.

Το Κυπριακό

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Χριστοδουλίδης έφερε το Κυπριακό στο κέντρο της πολιτικής του.  Με τον τελευταίο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών να έχει καταρρεύσει, και μάλιστα εν πλήρη αταξία, από το 2017, η δήλωση Χρισρτοδουλίδη ότι θέλει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων στην συγκεκριμένη πολιτική του. Μία ακόμα δήλωσή του, ότι το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που διέπει τις συνομιλίες, και που συμφωνήθηκε το 2017, θα πρέπει να γίνει εκ νέου αντικείμενο διαπραγμάτευσης, επίσης προκαλεί ενδιαφέρον για το τι νέο θα φέρει, σε ένα ζήτημα που στην ουσία είναι σε αδιέξοδο πάρα πολλά χρόνια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρείται πιθανό να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις ετοιμοθάνατες συνομιλίες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού, ή αλλιώς για την επανένωση. Σύμφωνα με αναλυτές όμως  που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα απομακρυνθεί από την αναβίωση των αδιέξοδων ειρηνευτικών συνομιλιών για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα πλησιάσει περισσότερο σε μια λύση δύο κρατών. Τα διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης υποστηρίχτηκε και από ακροδεξιά κόμματα, με λαϊκιστικές απόψεις και με σκληρές απόψεις έναντι των μεταναστών.

Τα άλλα ζητήματα

Σε άλλα θέματα, ο Χριστοδουλίδης αναμένεται να διατηρήσει μια πιο προσεκτική ισορροπία. Για παράδειγμα αναμένεται να είναι πιο ήπιος έναντι της Ρωσίας, σε σχέση με τον προκάτοχό του, ωστόσο θα φροντίσει αυτή η αλλαγή να μην εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η κρίση κόστους ζωής, η αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου και η αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης που έχει καταστήσει την Κύπρο ένα από τα κορυφαία κατά κεφαλήν μέλη της ΕΕ για αιτήσεις ασύλου.

Πηγή:enikos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author