Ο «βασιλιάς Μπιλ Γκέιτς»…είναι γυμνός. Το πολύκροτο διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μία σειρά από αποκαλύψεις και σκάνδαλα. Αποκλειστικό δημοσίευμα της Daily Mail φέρνει στο φως μία σκοτεινή κουλτούρα μισογυνισμού και κακομεταχείρισης στον τεχνολογικό κολοσσό που είχε τις ρίζες σύμφωνα με καταγγελίες στα ανώτατα κλιμάκια και κατά κύριο λόγο παρέμεινε ατιμώρητη.
Στις πληροφορίες για την ανάρμοστη σχέση που φέρεται να διατηρούσε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς με πρώην υπάλληλο της Microsoft και την πολυσυζητημένη σχέση του με τον χρηματιστή παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν, έρχονται να προστεθούν νέες «εκρηκτικές» αποκαλύψεις για το τοξικό περιβάλλον που επικρατούσε για χρόνια στην ανδροκρατούμενη Microsoft και τις απίστευτες δοκιμασίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που εργάζονταν στον κολοσσό.
Τα συνοδευτικά έγγραφα μίας μήνυσης που κατατέθηκε το 2015 ενάντια στην Microsoft για διακρίσεις αποκαλύπτουν πώς οι γυναίκες «κακοποιούνταν και εξευτελίζονταν» συστηματικά από άνδρες της εταιρείας που συνήθιζαν να «τις χαϊδεύουν», ακόμη και να τις «δέρνουν»(spanking) .
Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άνιση μεταχείριση
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως στην εφημερίδα Daily Mail η Microsoft είναι ένα μέρος όπου οι γυναίκες «αγνοούνται, κακοποιούνται ή υποβαθμίζονται».
Οι γυναίκες στην εταιρεία είχαν υποβάλει συνολικά στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού 238 καταγγελίες. Οι 108 από αυτές αφορούσαν σε σεξουαλική παρενόχληση και οι 118 σε διακρίσεις λόγω φύλου.
Μιλούν για ακατάλληλη σωματική επαφή, καταγγέλλουν αδιάκοπα μηνύματα, καθε είδους παρενοχλήσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ στη λίστα της ντροπής υπάρχουν τουλάχιστον τρεις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
«Υπάρχει μεγαλύτερο ζήτημα στην κοινότητα»
Ένα email στο αρχείο της υπόθεσης αναφέρει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί «μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα μεγαλύτερο ζήτημα στην κοινότητα». Η αγωγή εναντίον της Microsoft απορρίφθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, καθώς ο δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Οι ενάγουσες άσκησαν έφεση για την απόφαση αυτή αλλά έχασαν.
Μία γυναίκα ονόματι «Άντριους» ισχυρίστηκε ότι ένας άνδρας συνάδελφος την άγγιζε με ακατάλληλο τρόπο κατ’εξακολούθηση στη διάρκεια συναντήσεων εργασίας το 2012. Έκανε μάλιστα προσβλητικά σχόλια, ζητώντας της να συγκρίνει τους «ανδρισμούς» νυν και πρώην συντρόφων της.
Ο εν λόγω συνάδελφος κατέθεσε στην επιτροπή εσωτερικών ερευνών της Microsoft γνωστή ως ERIT και φυσικά αρνήθηκε τα πάντα.
Ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα είχε έντονη διάθεση για φλερτ και ήταν εκείνη που έκανε πάντα την αρχή.
Η ίδια γυναίκα ισχυρίστηκε επίσης ότι σε μια άλλη εταιρική εκδήλωση ο άντρας της είπε ότι έμοιαζε με «άτακτη νοσοκόμα» και έβαλε το χέρι του στον γυμνό μηρό της.
Είπε επίσης ότι ο συνάδελφός της την είχε προειδοποιήσει πολλές φορές να μην μιλήσει στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Μια άλλη φορά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι ο άντρας προσπάθησε να πιάσει το χέρι της γυναίκας επανειλημμένα για να την οδηγήσει στο μπαρ μαζί του.
Η έκθεση αναφέρει ότι μια δεύτερη γυναίκα ανέφερε παρόμοια συμπεριφορά από τον ίδιο άνδρα ο οποίος της είχε πει «Έχεις τόσο ωραία…» αναφερόμενη στα στήθη και τους γλουτούς της.
Ο άντρας στη συνέχεια άγγιξε τους γλουτούς της. H επιτροπή ERIT διαπίστωσε ότι ο άντρας παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας και το ζήτημα παραπέμφθηκε στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού.
Καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις
Τα πιο σοβαρά περιστατικά που αναφέρονται στην αγωγή ήταν ένας βιασμός και δύο σεξουαλικές επιθέσεις.
Μία γυναίκα ασκούμενη στη Microsoft κατήγγειλε πως είχε πέσει θύμα βιασμού από έναν άνδρα ασκούμενο και ανέφερε το περιστατικό στον προϊστάμενό της και στο τμήμα HR.
Παρ ‘όλα αυτά, έπρεπε να συνεχίσει να εργάζεται μαζί του και όταν είπε στο αφεντικό της ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα εναντίον του, της είπε ότι θα απομακρυνόταν από την ομάδα εάν το έκανε. Στον άνδρα που φέρεται να την κακοποίησε προσφέρθηκε πλήρης απασχόληση στη Microsoft, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Μια επιστολή από τους δικηγόρους της γυναίκας προς τη Microsoft ανέφερε ότι ο βιασμός έγινε μετά από ένα βράδυ διασκέδασης, όταν η γυναίκα δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι της και έμεινε στο δικό του. Ο άντρας «συνέχισε να της προσφέρει ποτά παρά το γεγονός ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της.
Στη μέση της νύχτας, ο «συνάδελφος» την βίασε ενώ κοιμόταν, όπως κατήγγειλε. Το επόμενο πρωί ξύπνησε γυμνή, πήγε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εξέταση που επιβεβαίωσε πως ειχε υποστεί σεξουαλική επίθεση.
Σύμφωνα με τα αρχεία καταγγελιών των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα του δικαστηρίου, οι άνδρες υπάλληλοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, δεν υπέστησαν κυρώσεις «επειδή η κουλτούρα της Microsoft δέχεται και ανέχεται την κακοποίηση και την τοξική συμπεριφορά, ειδικά προς τις γυναίκες»
Η μηνυτήρια αναφορά του 2015 αναφέρει ότι οι άνδρες προϊστάμενοι είχαν αναπτύξει μεταξύ τους μία κουλτούρα που «δεχόταν και ανεχόταν την κακοποίηση και την τοξική συμπεριφορά, ειδικά προς τις γυναίκες» Η αγωγή δημοσιοποιήθηκε εκείνη την εποχή, αλλά μια νέα συμπληρωματική έρευνα από τη Daily Μail αποκάλυψε έναν σκοτεινό κόσμο, πίσω από τις βραβεύσεις και τα κέρδη δισεκατομμυρίων.
Ποιά ειναι η Ελληνοαμερικανίδα που μίλησε πρώτη
Η πρώτη γυναίκα που κατέθεσε μήνυση ενάντια στην Μicrosoft ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Κάθριν (Κέιτι Μουσούρις), ερευνήτρια ασφάλειας υπολογιστών που εργάστηκε στην εταιρεία από το 2007 έως το 2014
Την ακολούθησαν στη συνέχεια, υποβάλλοντας μήνυση δύο ακόμη εργαζόμενες οι Holly Muenchow και Dana Piermarini.
Η Κάθριν Μουσούρις κατάγεται απο τις Μαριάνες Νήσους από την πλευρά της μητέρας της και απο την Ελλάδα απο την πλευρά του πατέρα της, έχει εργαστεί σε πολλές μεγάλες εταιρείες εκτός της Μicrosoft και πήρε μέρος στην ανάπτυξη του πρώτου λογισμικού θωράκισης εναντίον των χάκερ στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
«Ήταν μια κουλτούρα δοκιμασίας προς τις γυναίκες, υπήρχε ατιμωρησία και νομίζω ότι αυτές οι αποκαλύψεις (για τον Γκέιτς) το έδειξαν στον κόσμο. (Ο Γκέιτς) όχι μόνο επέλεξε σύζυγο από τις υπαλλήλους του, αλλά έβαλε στο στόχαστρο και πολλές άλλες γυναίκες για να νιώσει πλήρης, χωρίς συνέπειες. Ένιωθα ότι αυτή κουλτούρα πήγαζε από την κορυφή και ήταν μία κουλτούρα υποκριτικής στήριξης στη διαφορετικότητα και την πολυμορφία αλλά στην ουσία δεν υποστήριζαν τις γυναίκες στις καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης ή την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους» δήλωσε η Μουσούρις στην Daily Mail.
Η ίδια απέσυρε όπως λέει την αγωγή όταν η Microsoft προσπάθησε να έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί της, πράγμα το οποίο αρνήθηκε καθώς θα έπρεπε να υπογράψει ένα έγγραφο που δεν θα της επέτρεπε στο εξής να μιλάει για την εταιρεία.
Η Ελληνοαμερικανίδα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της την εποχή εκείνη οτι σταμάτησε να ασχολείται με την υπόθεση για να επικεντρωθεί στο Pay Equity Now Pledge, το οποίο ίδρυσε για να διεκδικήσει ισότητα στο χώρο εργασίας.
«Εγκατέλειψα την αγωγή μου επειδή τα χρήματά μου τοποθετούνται καλύτερα σε λύσεις που βοηθούν στην εφαρμογή τόσο της πραγματικής αλλαγής όσο και στην επίδειξη ισχυρής δέσμευσης για την προώθηση της ισότητας σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω οργανισμούς όπως η Microsoft που υποτίθεται ότι πληρώνουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες, ενώ αντιστέκονται σε οποιαδήποτε πραγματική δέσμευση για αλλαγή».
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον Μπιλ Γκέιτς
Όλα αυτά βλέπουν το φως ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για μια πολυετή σχέση που φέρεται να είχε ο Μπιλ Γκέιτς με μία υπάλληλο της Microsoft από το 2000.
Η DailyMail είχε γράψει προηγουμένως ότι κατά τις πρώτες μέρες του στη Microsoft, ο Γκέιτς προσλάμβανε στριπτιζέζ που έρχονταν στο σπίτι του στο Σιάτλ και κολυμπούσε γυμνός με τους φίλους του.
Ο δημοσιογράφος James Wallace έγραψε δύο βιβλία για τον ιδρυτή της Microsoft τη δεκαετία του 1990 και είπε: «Δεν ήταν…αγόρι χορωδίας τότε, δεν ήταν καν αυτός ο μικρός σπασίκλας των υπολογιστών».
Τι απαντά η εταιρεία
Η εφημερίδα επικοινώνησε με τη Microsoft για σχόλια. Σε μια απάντηση 23 σελίδων στην αγωγή που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, η εταιρεία αρνήθηκε ότι έκανε διακρίσεις.
Σε μια δήλωση που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία δήλωσε ότι διαθέτει «δίκαιο και στιβαρό σύστημα για τη διερεύνηση των ανησυχιών των εργαζομένων και τη λήψη κατάλληλων μέτρων όταν είναι απαραίτητο».
«Η διαφορετικότητα και η ισότητα είναι κρίσιμης σημασίας για τη Microsoft» ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.
«Θέλουμε οι εργαζόμενοι να μιλάνε εάν έχουν ανησυχίες και προσπαθούμε να το διευκολύνουμε».
Πηγή:Newsbomb.gr
+ There are no comments
Add yours