Η Βενετία λέει «όχι» στο πλαστικό και κάνει εκστρατεία με… σιντριβάνια

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγουμε 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο, το 78% των οποίων δεν ανακυκλώνεται. Περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού πέφτουν στους ωκεανούς ετησίως, 700 θαλάσσια ζώα κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της απειλής του πλαστικού, της ρύπανσης και της κατάποσης, ενώ το 50% των θαλάσσιων χελωνών έχουν πλαστικό στο στομάχι τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Βενετία έχει μπει σε μια διαδικασία να ενθαρρύνει τους τουρίστες να μη χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια με νερό και αντ’ αυτών να πίνουν νερό στα δημόσια σιντριβάνια που βρίσκονται στην πόλη.

Η Βενετία προτρέπει τους τουρίστες να μη χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια

Αν και στη Βενετία ζουν μόλις 50.000 πολίτες, εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται την πόλη. Και ακριβώς επειδή ο τουρισμός είναι τόσο ανεπτυγμένος, είναι φυσικό και ο όγκος των απορριμμάτων να είναι τεράστιος.

Τι κάνει, λοιπόν, για αυτό η Βενετία; Οι Αρχές της πόλης προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον και έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για να ενθαρρύνουν τους τουρίστες να μην αγοράζουν και να μη χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια νερού. Αντ’ αυτού, τους προτείνουν να… ξεδιψούν από συγκεκριμένα δημόσια σιντριβάνια της πόλης, τα οποία έχουν πόσιμο νερό.

Στα πλαίσια της εκστρατείας, που ονομάζεται Venice Tap Water, ένας άνδρας περιφέρεται στα σιντριβάνια της Βενετίας για να δίνει το καλό παράδειγμα στον κόσμο που βρίσκεται στους δρόμους. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένας χάρτης που δείχνει τα 126 σιντριβάνια ασφαλούς πόσιμου νερού στην πόλη, ενώ έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας χάρτης με 60 σιντριβάνια στα νησιά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, καθώς επίσης και αντίστοιχο app με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

queen.gr

About Post Author