Ο Λευκός Οίκος «αναπνέει με ανακούφιση» καθώς οι Δημοκρατικοί πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε ενδιάμεσες εκλογές τα τελευταία 40 χρόνια

Οικονομία αλλά και αμβλώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, όπου η ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διαμορφώνεται σε 191 Δημοκρατικούς και 209 Ρεπουμλικάνους, ενώ «στήθος με στήθος» εξελίσσεται η καταμέτρηση για τις έδρες της Γερουσίας.  Για μία ακόμη φορά η πολιτεία της Τζόρτζια φέρεται να κρίνει το αποτέλεσμα. Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου, καθώς ούτε ο νυν Δημοκρατικός, Ράφαελ Γουόρνοκ, ούτε ο Ρεπουμπλικανός  Χέρσελ Γουόκερ, εξασφάλισαν πλειοψηφία.

Ο Λευκός Οίκος «αναπνέει με ανακούφιση» καθώς οι Δημοκρατικοί πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε ενδιάμεσες εκλογές τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες Προεδρικές εκλογές.

AP Photo/Julio Cortez

Οι Ρεπουμπλικανοί επικρατούν οριακά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ που προανήγγειλε κόκκινο κύμα, χαρακτηρίζεται φανερά αποδυναμωμένος, αφού και ο εκλεκτός του ο τουρκικής καταγωγής Δόκτωρ Οζ  έχασε την Πενσιλβανία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, ο Ντόναλντ Τραμπ  φέρεται να έγινε έξαλλος από τα αποτελέσματα, κάτι που όμως ο ίδιος διέψευσε. «νώ κατά κάποιο τρόπο οι χθεσινές εκλογές ήταν κάπως απογοητευτικές, από τη δική μου οπτική γωνία ήταν μια πολύ μεγάλη νίκ».

AP Photo/Andrew Harnik

Οι δημοσκόποι  δέχονται επικρίσεις ότι απέτυχαν να αφουγκραστούν τον παλμό του εκλογικού σώματος.  Η οικονομία ήταν πράγματι το κυρίαρχο θέμα και η εγκληματικότητα πολύ ψηλά, όμως θέματα όπως οι αμβλώσεις, ο εξτρεμισμός και ο κίνδυνος για την δημοκρατία,  είχαν υποτιμηθεί ως καθοριστικοί παράγοντες.

Σε παράλληλα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στην Καλιφόρνια, το Βερμόντ και το Μίσιγκαν εγκρίθηκε να συμπεριληφθεί στο πολιτειακό σύνταγμα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Αντίθετα στο Κεντάκι και τη Μοντάνα απορρίφθηκαν προτάσεις κατά των αμβλώσεων.

Τουλάχιστον 9  ομογενείς νικητές – Ισχυρή η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στο Κογκρέσο

Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης, στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιωτάκη, στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγησαν για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου. Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

AP Photo/Charles Krupa

Στο Νιου Χάμσιρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. Η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.

Σύμμαχος της Ελλάδας  στο Κογκρέσο και ο γιος του  γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. O Ρομπ Μενέντεζ εξελέγη στο Νιου Τζέρζι.

AP Photo/Julio Cortez

Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που έβγαλε νοκ άουτ τον φιλότουρκο «Dr. Oz»

Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε την κομβική κούρσα της Πενσυλβάνια, αποκτώντας μια έδρα που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι και επεφύλαξε βαριά ήττα  για τον Μεχμέτ Οζ , τον καρδιοχειρουργό που έγινε τηλεοπτική διασημότητα και κατέχει αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φέτερμαν έχει ανοιχτά πάρει θέση για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του.

‘Εγινε γνωστός και ως φλακρός γίγαντας όταν κέρδισε επαίνουςυλοποιώντας την υπόσχεσή του, ότι «για κάθε δολοφονία που θα συμβαίνει στο Μπράντοκ, θα κάνει τατουάζ με τον αντίστοιχο ταχυδρομικό κώδικα».

Το 2010, ο Φέτερμαν, συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να εγκαταλήψει στο Πίτσμπεργκ τον ουρανοξύστη “U.S. Steel Tower”, διαμαρτυρόμενος για το αμφιλεγόμενο επικείμενο κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο Πίτσμπεργκ. Οι New York Times, τον ανακήρυξαν το 2009 ως τον πιο «cool» δήμαρχο της Αμερικής.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

Πηγή:ertnews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author