Γιατί η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ούτε μια φορά την Ελλάδα, από τότε που έγινε βασίλισσα.

Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφθεί αμέτρητες χώρες μέσα στα σχεδόν 70 έτη της στο θρόνο, είναι γνωστό πως αποφεύγει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, από την ημέρα της στέψης της και μετά.

Η τελευταία φορά που η 94χρονη μονάρχης βρέθηκε στη χώρα μας, ήταν το 1947, όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση του τότε βασιλιά της Ελλάδας, Παύλου Α’, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο πρώτος ξάδερφος του μετέπειτα συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.

Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι ο επί 73 χρόνια σύζυγος της Βρετανίδας βασίλισσας είχε ελληνική καταγωγή, αποτελώντας μάλιστα μέλος και της τέως βασιλικής οικογένειας, έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην απόφαση της Ελισάβετ να αποφεύγει τις επισκέψεις στην Ελλάδα.

Η καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921 και είχε δεσμούς, με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, καθώς και με εκείνη της Δανίας. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος με τη σειρά του ήταν παιδί του Δανού πρίγκιπα, Γεωργίου Γκλύξμπουργκ, που μετέπειτα έγινε ο μακροβιότερος βασιλιάς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Από την πλευρά της μητέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε οικογενειακούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, έχοντας καταγωγή απευθείας από τη βασίλισσα Βικτώρια (γεγονός που σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν τρίτος ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ).

Η εκδίωξη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου από την Ελλάδα

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο πατέρας του πρίγκιπα Φιλίππου συνελήφθη στην Κέρκυρα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της Στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου το Σεπτέμβριο του 1921.

Η απόφαση για εκτέλεση, εντούτοις, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μετά από μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης. Έτσι, ο ίδιος καταδικάστηκε σε ισόβια υπερορία και διαγραφή από το μητρώο των αξιωματικών.

Αμέσως μετά την καταδίκη του, ο Ανδρέας ταξίδεψε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» μέχρι την Κέρκυρα, για να παραλάβει την οικογένειά του και τον μικρό πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ήταν τότε μόλις 18 μηνών.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», αναφέρει ο ιστορικός, Hugo Vickers.

Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό.

Μετά τον πόλεμο, ο ίδιος κατάφερε να πάρει την άδεια να παντρευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, με το ζευγάρι να καταφέρνει να κάμψει τις αρχικές αντιστάσεις της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα.

Ωστόσο, ποτέ δεν ξέχασε την γενέτειρά του, Ελλάδα, για την οποία πάντα ένιωθε μια πικρία, μετά την εξορία της οικογένειάς του και την καταδίκη του πατέρα του σε θάνατο.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

«Ανθρωποι απολύθηκαν επειδή ήταν ανεμβολίαστοι, ποιος είναι ο Τζόκοβιτς που θα παρακάμψει το νόμο;»

«Frida Κι Άλλο» με την Κατερίνα Δαμβόγλου & τον Robin Beer

ΕΞΟΔΟΣ