Γάμος στη Σαντορίνη, στα Χάμπτονς ή στη Λαχόρη; Το κόστος του στους 100 πιο δημοφιλείς προορισμούς

Στην 36η θέση, μεταξύ των 100 πιο δημοφιλών προορισμών για τη διαξαγωγή ενός γάμου, βρίσκεται η Σαντορίνη, η Κέρκυρα στην 45η θέση, ενώ την 62η και την 63η θέση καταλαμβάνουν οι Σπέτσες και η Αθήνα αντίστοιχα. Η Μύκονος βρίσκεται πιο χαμηλά στην κατάταξη καθώς κατάτασσεται 77η.

Καθώς το 2022 αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ για τους γάμους, ο δείκτης Wedding Price Index της πλατφόρμας αναζήτησης καταλυμάτων Holidu σε συνεργασία με τη Magmatic Research συγκρίνει το κόστος υποδοχής και παρακολούθησης ενός γαμήλιου προορισμού σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Τι προέκυψε;

  • Η διεξαγωγή ενός τυπικού γαμήλιου προορισμού με 100 καλεσμένους στα Χάμπτονς των ΗΠΑ έχει το υψηλότερο κόστος στη μελέτη, 43.487 ευρώ, ενώ ακολουθούν το Ποζιτάνο της Ιταλίας (40.748 ευρώ) και το Φόγκο Τάουν του Καναδά (36.892 ευρώ).
  • Το φθηνότερο μέρος για τη διεξαγωγή ενός γάμου είναι η Λαχόρη του Πακιστάν (3.338 ευρώ), μπροστά από τη Γκόα της Ινδίας (3.648 ευρώ) και τη Nha Trang του Βιετνάμ (5.973 ευρώ).
  • Για τους καλεσμένους με έδρα την Ελλάδα, η παρουσία τους σε έναν γαμήλιο προορισμό στο Cabo San Lucas του Μεξικού είναι η πιο ακριβή, καθώς το κόστος ανέρχεται σε 12.782 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις και εισιτήρια μετ’ επιστροφής.
  • Ο πιο οικονομικός προορισμός για τους καλεσμένους από Ελλάδα είναι το Kielce της Πολωνία, με κόστος 611 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις και εισιτήρια μετ’ επιστροφής.

Το top-10

«Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γαμήλιοι προορισμοί μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό οικονομικό κόστος για τους καλεσμένους που επιθυμούν να παρευρεθούν», σχολιάζει η Νατάσα Καρακάση, PR Manager της Holidu. «Με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να αυξάνονται αισθητά το 2022, τα ταξίδια στο εξωτερικό γίνονται όλο και λιγότερο προσιτά για πολλούς ανθρώπους, επιπλέον των εξόδων διαμονής και διαβίωσης που περιλαμβάνει ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι. Ολοένα και περισσότερο, οι άνθρωποι που πηγαίνουν διακοπές αντισταθμίζουν αυτά τα έξοδα νοικιάζοντας τα σπίτια τους σε πλατφόρμες peer-to-peer, ενώ λείπουν. Για όσους ταξιδεύουν σε προορισμούς γάμων, αυτός μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουν τα έξοδα και να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της παρουσίας τους. Επιπλέον, δίνει στους καλεσμένους μεγαλύτερη ευελιξία στην επέκταση των διακοπών τους πέραν του γάμου για να εξερευνήσουν την γύρω περιοχή», πρόσθεσε. 

Δείτε εδώ το κόστους για όλους τους προορισμούς

Πώς διεξήχθη η μελέτη:

Η μελέτη ξεκίνησε με την έρευνα για τις πιο γνωστές τοποθεσίες για την οργάνωση ενός γάμου σύμφωνα με γαμήλια blogs, ιστοσελίδες και σελίδες αξιολόγησης, προτού μειωθεί η λίστα σε περισσότερες από 100 από τις πιο γνωστές τοποθεσίες με συγκριτικά δεδομένα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ομαδοποίησαν το κόστος για την διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός γάμου σε δύο κατηγορίες: Έξοδα για το ζευγάρι και Έξοδα για τους καλεσμένους.

Η πρώτη κατηγορία, Έξοδα για το ζευγάρι, περιλαμβάνει τα έξοδα που καλείται να πληρώσει το ζευγάρι που παντρεύεται, όπως τον χώρο, τη διακόσμηση, τον φωτογράφο, το φαγητό, την τούρτα και τα ποτά. Για την συλλογή των στοιχείων των τιμών του χώρου, οι ερευνητές βρήκαν τους πιο φημισμένους χώρους σε κάθε τοποθεσία, προτού πάρουν ένα δείγμα από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χώρους και προσδιορίσουν τη μέση τιμή. Στη συνέχεια αναζήτησαν τις τυπικές τιμές για τη διακόσμηση, τον φωτογράφο, το φαγητό, την τούρτα και τα ποτά σε κάθε τοποθεσία. Στις περιπτώσεις όπου οι τιμές για πολλά είδη ήταν συνδυασμένες, οι κανονικές τιμές σε κάθε τοποθεσία προσδιορίστηκαν και αφαιρέθηκαν από το εν λόγω κόστος για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το συνολικό κόστος του ζευγαριού για τη διοργάνωση του γάμου σε κάθε τοποθεσία.

Η δεύτερη κατηγορία, Έξοδα για τους καλεσμένους, περιλαμβάνει τα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν οι προσκεκλημένοι, τα οποία περιέχουν τη διαμονή και το ταξίδι μετ’ επιστροφής στον τόπο του γάμου της κάθε πόλης της μελέτης. Για να αποκτήσουν αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές βρήκαν το μέσο κόστος διαμονής σε κάθε τοποθεσία για δύο χρονικές περιόδους τον Ιούλιο του 2022 και υπολόγισαν το κόστος διαμονής για πέντε διανυκτερεύσεις. Επιπλέον, ερεύνησαν την τιμή της μεταφοράς μετ’ επιστροφής από ένα ευρύ φάσμα χωρών προς κάθε γαμήλιο προορισμό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των καλεσμένων για την παρουσία τους στον προορισμό του γάμου σε κάθε τοποθεσία.

Ο δείκτης που προκύπτει παρέχει μια αντιπροσωπευτική σύγκριση για το πόσο θα κοστίσει η οργάνωση και η παρακολούθηση ενός γάμου το 2022 στις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του κόσμου.

Πηγή:naftemporiki.gr

About Post Author