Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπροί εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο- Εικόνες & βίντεο

Η βασίλισσα Ελισάβετ επευφημήθηκε στον εξώστη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Στην Βρετανία ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορτάστικες εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή για τα 70χρόνια της στο θρόνο, τα οποία τυπικά συμπληρώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου. Η Βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εορτασμούς «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά». Έτσι σήμερα και αύριο, Παρασκευή, είναι αργία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίσθηκε σήμερα στον εξώστη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κατά την πρώτη ημέρα των εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της, επευφημούμενη από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα ανάκτορα στο Λονδίνο.

Η 96χρονη βασίλισσα, ντυμένη μ’ ένα σύνολο χρώματος γαλάζιου προς μωβ, στεκόταν ακίνητη και στηριζόταν σ’ ένα μπαστούνι. Συνοδευόταν από τον δούκα του Κεντ, έναν εξάδελφό της που είναι συνταγματάρχης του σώματος των Scots Guards, της Σκωτσέζικης Φρουράς, ενός από τα επίλεκτα συντάγματα της βρετανικής βασιλικής φρουράς.

Η βασίλισσα επρόκειτο να εμφανιστεί και πάλι στον εξώστη λίγο αργότερα για μια υπέρπτηση αεροπλάνων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, της RAF, αυτή τη φορά συνοδευόμενη από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημα καθήκοντα και από τα παιδιά τους.

Έτοιμο το «Δέντρο των Δέντρων» για το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Ολοκληρώθηκε έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ το γλυπτό του Heatherwick Studio το οποίο περιέχει 350 δέντρα και είναι έτοιμο για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου της Ελισάβετ της Αγγλίας. Με σχήμα ενός γιγαντιαίου δέντρου, το ύψους 21 μέτρων γλυπτό σχεδιάστηκε για να τραβήξει την προσοχή σε μια καμπάνια δενδροφύτευσης, σηματοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ.

Στα από χάλυβα κλαδιά του στηρίζονται 350 ζωντανά δέντρα, τα οποία δίνουν το όνομα στο έργο: «Tree of Trees». Γύρω από την κεντρική χαλύβδινη δομή του γλυπτού, χαλύβδινοι σωλήνες περιστρέφονται και εκτείνονται προς τα έξω για να σχηματίσουν τα «κλαδιά». Στα «κλαδιά», μέσα σε αλουμινένια δοχεία, 350 διαφορετικά είδη δέντρων που απαντιούνται σε όλη τη Βρετανία.

Αργά το βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας θα ανάψουν πυρσοί. Το έναυσμα θα δώσει ο κεντρικός πυρσός που έχει στηθεί έχω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μεταξύ των πολλών εορταστικών εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο «Πάρτι του ΒΒC» το βράδυ του Σαββάτου. Απέναντι από την είσοδο του Μπάκιγχαμ έχει ήδη στηθεί μια σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν ποπ και ροκ συναυλίες με 22.000 θεατές. Στην σκηνή θα εμφανιστούν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ αυτών οι Queen με τον ‘Ανταμ Λάμπερτ, η Νταϊάνα Ρος, η Αλίσια Κις, ο Αντρέα Μποτσέλι, οι Duran Duran, και ο Κρεγκ Ντέιβιντ. Το παρών θα δώσει επίσης ο γνωστός περιβαλλοντιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, αλλά και ο ηθοποιός και ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα Στίβεν Φράι. Από τον αθλητικό χώρο θα εμφανιστούν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η νεαρή βρετανίδα τενίστρια Έμμα Ραντουκάνου.

Η βασίλισσα θα παρακολουθήσει τη συναυλία από την τηλεόραση στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Την Κυριακή οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με πάνω από 200.000 υπαίθρια πικ-νικ και οργανωμένα γεύματα μεταξύ πολιτών σε διάφορες γειτονιές της χώρας ενώ το απόγευμα γύρω από τους δρόμους του παλατιού και του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση με την συμμετοχή 10.000 ατόμων.

«Διακριτική» η πρώτη εμφάνιση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στο πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν έκαναν σήμερα μια «διακριτική» δημόσια εμφάνιση, την πρώτη στη Βρετανία δύο χρόνια μετά τη ρήξη τους με τη βασιλική οικογένεια και τη φυγή τους στην Καλιφόρνια.

Καθώς είχαν αποκλειστεί από τον εξώστη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ επειδή δεν έχουν «ενεργό» δημόσιο ρόλο, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ παρακολούθησαν την παρέλαση από το παλιό γραφείο του δούκα του Ουέλινγκτον.

Οι βρετανικές ταμπλόιντ ανέβασαν φωτογραφίες της Μέγκαν, με σκούρο φουστάνι και άσπρο καπέλο, να χαμογελάει στα παιδιά και να τους κάνει νοήματα να σωπάσουν, ενώ συζητά με τον Χάρι. Ο τελευταίος φορούσε επίσης σκούρο κοστούμι, που ερχόταν σε αντίθεση με την παραδοσιακή στρατιωτική στολή του πατέρα του, πρίγκιπα Καρόλου και του μεγαλύτερου αδελφού του, του Ουίλιαμ.

Το ζεύγος αναμένεται πάντως ότι θα παραστεί αύριο το πρωί στη λειτουργία στον Καθεδρικό του Αποστόλου Παύλου, όπου θα συναντηθούν με μέλη της βασιλικής οικογένειας με τα οποία οι σχέσεις τους έχουν παγώσει.

Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ηλικίας 37 ετών, έχει επιστρέψει αρκετές φορές στη Βρετανία μετά το Megxit και το «διαζύγιο» του ζεύγους με τη μοναρχία: για την κηδεία του παππού του, του πρίγκιπα Φίλιππου τον Απρίλιο του 2021 και για τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνας. Μαζί με τη Μέγκαν, επισκέφθηκαν επίσης τη βασίλισσα στα μέσα Απριλίου, αλλά δεν εμφανίστηκαν πουθενά δημοσίως. Στην κηδεία του Φίλιππου η Μέγκαν δεν παρέστη επειδή τότε διένυε τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η κόρη της, η Λίλιμπετ, όνομα που της δόθηκε προς τιμή της βασίλισσας, δεν έχει γνωρίσει ούτε την Ελισάβετ, ούτε τον παππού της, τον Κάρολο. Θα γίνει ενός έτους το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το ιωβηλαίο.

Το ζεύγος εξήγησε επίσης ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια στη Βρετανία επειδή δεν τους επιτρέπεται να έχουν αστυνομική προστασία. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα The Sun, μετά την άφιξή τους την Τετάρτη, με ιδιωτικό τζετ, τους συνόδευσαν οι άνδρες ασφαλείας της βασίλισσας, κάτι που ερμηνεύεται ως χειρονομία «κατευνασμού».

Στη Βρετανία, η Μέγκαν και ο Χάρι είναι αντιδημοφιλείς: το 63% των πολιτών έχουν άσχημη γνώμη για αυτούς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov, ενώ οι ταμπλόιντ δεν χάνουν ευκαιρία να τους επικρίνουν. Κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων ότι ήθελαν να «καταστρέψουν» το ιωβηλαίο τραβώντας την προσοχή επάνω τους.

«Η φυγή τους άφησε την εντύπωση ότι έστρεψαν την πλάτη τους όχι μόνο στη χώρα αλλά και στη βασίλισσα και τον θεσμό», σχολίασε πρόσφατα ο Όμιντ Σκόμπι, ο συγγραφέας ενός βιβλίου για το ζεύγος. «Τους απεχθάνονται και επομένως πιστεύω πως ό,τι και αν κάνουν θα μεγεθυνθεί και θα αντιμετωπιστεί με πολύ αρνητικό τρόπο», πρόσθεσε.

70 χρόνια στον θρόνο

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

Προσωπική ζωή 

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργου. στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Με τον σύζυγο της έκαναν ακόμη τρία παιδιά: την πριγκίπισσα ‘Αννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Σήμερα θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της, ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο.

Πηγή:real.gr

About Post Author