Το 2022 εκτός από το ότι θα μείνει στην ιστορία ως μια ταραχώδης χρονιά, με πόλεμο, υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης, θα σηματοδοτήσει και μια τεράστια αλλαγή: θα επέλθει αναδιάταξη αναφορικά με τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η χαμένη της υπόθεσης θα είναι η γερμανική οικονομία η οποία θα δει να χάνει την τέταρτη θέση στην οποία βρισκόταν, πίσω από ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα χάσει την τέταρτη θέση από την οικονομία όχι κάποιας χώρας, αλλά μιας αμερικανικής πολιτείας και συγκεκριμένα αυτή της Καλιφόρνια.

Μια οικονομία η οποία έδειξε αντοχές όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στο διάστημα κατά το οποίο ο πληθωρισμός ίπταται.

Ωστόσο η επέλασή της έχει αρχίσει κάποια χρόνια νωρίτερα, καθώς το 2015 προσπέρασε τις οικονομίες της Βραζιλίας (νούμερο 7) και της Γαλλίας (νούμερο 6). Το 2017 ξεπέρασε και αυτή της Βρετανίας, για να καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το 2021 το ΑΕΠ της Γερμανίας ανήλθε στα 4,22 τρισ. δολάρια και της πολιτείας της Καλιφόρνια στα 3,35 τρισ. δολάρια, ωστόσο φέτος η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να αναπτυχθεί ελάχιστα το 2022 και να συρρικνωθεί το 2023.

Αν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Καλιφόρνια δεν αναμένεται να δημοσιευθούν πριν από το 2023, εκτιμάται ότι το 2022 θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας κατά 72 δισ. δολάρια.

Οι συγκρίσεις πλέον μοιάζουν να είναι άδικες. Η Καλιφόρνια μετρά 379 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, όταν στη Γερμανία ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 155 εταιρείες.

Τα έσοδα των εταιρειών με έδρα την αμερικανική πολιτεία και η κεφαλαιοποίησή τους αυξήθηκαν κατά 147% και 117% αντίστοιχα τα τελευταία τρία χρόνια, όταν για τις γερμανικές εταιρείες τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν στο 41% και στο 34%.

Η Καλιφόρνια έχει καλύτερα νούμερα σε σχέση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο σε διάφορους κλάδους. Ένας από αυτούς είναι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι κλάδοι με την ταχύτερη ανάπτυξη στην αμερικανική πολιτεία και στη Γερμανία.

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών της Καλιφόρνια αυξήθηκε κατά 731% ή κατά 1,74 περισσότερο σε σχέση με τις γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Enphase Energy, η αξία της οποία εκτοξεύθηκε κατά 916%, όταν της γερμανικής PNE η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε κατά 410%.

Φαίνεται λοιπόν ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια διατηρεί καλά τον τίτλο η Γη της Επαγγελίας. Και όπως δήλωσε προσφάτως ο 40ος κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Κρίστοφερ Νιούσομ: Το California Dreaming είναι ακόμη ζωντανό και σε καλή κατάσταση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

About Post Author

You May Also Like

More From Author