Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τη χαμηλότερη κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Η νοτιοανατολική χώρα έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία ως το έθνος της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις και τώρα κατατάσσεται στην 108η —από 70η στον δείκτη του περασμένου έτους— σε μια λίστα με 180 χώρες, που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Ενώ οι χειρότεροι παραβάτες κατά της ελευθερίας του Τύπου είναι χώρες εκτός ΕΕ — Κίνα, Λευκορωσία, Ρωσία, Ιράν, Μιανμάρ και Βόρεια Κορέα — οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υποβαθμιστεί η ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας (22 θέσεις κάτω σε σύγκριση με την περσινή κατάταξη). Σλοβενία (κάτω 18 θέσεις), Ιταλία (κάτω 17), Σλοβενία (κάτω 18 θέσεις), Αυστρία (κάτω 14) και Βέλγιο (κάτω 12).
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μια λίστα χωρών, όπως η Σλοβενία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, που έχουν εντείνει τους δρακόντειους νόμους κατά των δημοσιογράφων, αναφέρει η έκθεση. Η Αθήνα ψήφισε έναν νέο νόμο πέρυσι που καθιστά αδίκημα για τους πολίτες τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία των δημοσιογράφων Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα και Ján Kuciak στη Σλοβακία δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί. Στην Ελλάδα, οι αρχές απέτυχαν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου εγκλήματος Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2021. Στην Ολλανδία, ο δημοσιογράφος εγκλήματος Peter R. de Vries πυροβολήθηκε αφού έφυγε από το τηλεοπτικό του στούντιο τον Ιούλιο του 2021 Η δίκη για τη δολοφονία του είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων την Τρίτη στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, όπου η Επίτροπος Διαφάνειας Věra Jourová θα τονίσει τα σχέδια μαζί με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton να προτείνουν μια «Πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. ”
Η πράξη έχει σκοπό να κατοχυρώσει τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στη νομοθεσία της ΕΕ και θα καλέσει τις χώρες της ΕΕ να υποστηρίξουν τον νέο νόμο των Βρυξελλών για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές. Το μέτρο στοχεύει να δώσει στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να απορρίψουν γρήγορα τέτοιες αγωγές και ακόμη και να χρησιμοποιήσουν πιθανές ποινές εναντίον τους.
Ο δείκτης World Press Freedom ταξινομεί 180 χώρες ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι, βάσει αξιολόγησης του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε μία από τις χώρες.