Η Tesla κατάφερε να κλείσει το 2020 με κέρδη, κρύβοντας κάτω από το χαλάκι του αρχηγείου της στο Freemont της California ένα μικρό, βρώμικο μυστικό.

Η είδηση ότι η κερδοφορία της Tesla το 2020 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ δεν αποδείχθηκε αρκετή ώστε να προκαλέσει τον αυθόρμητο ενθουσιασμό των… γερόλυκων της Wall Street.

Βλέπετε η αμερικανική φίρμα δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις μάλλον αισιόδοξες προβλέψεις των «ειδικών», μιας και τα καθαρά κέρδη που σημείωσε το 2020 έφτασαν μόλις τα 721 εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα και το γεγονός ότι τα έσοδα της Tesla αυξήθηκαν κατά 46% φτάνοντας τα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια δεν αποδείχθηκε αρκετό ώστε να προκαλέσει την ευφορία των επενδυτών και να οδηγήσει σε ένα νέο ράλι τη μετοχή της και αυτό γιατί πίσω από την ομολογουμένως εντυπωσιακή αύξηση των χρημάτων που μπήκαν στο ταμείο της αμερικανικής φίρμας κρύβεται ένα ένοχο μυστικό.

«Βρώμικο» το χαρακτηρίζουν τα περισσότερα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ίσως να μην έχουν άδικό μιας και σχετίζεται με τους εκλυόμενους ρύπους.

Τι είναι αυτό όμως που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και χάρισε το πράσινο χρώμα στα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla.

Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, το γεγονός ότι οι κατασκευαστές είναι αναγκασμένοι να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τους εκλυόμενους ρύπους της γκάμας του δεν αποτελεί είδηση.

Φυσικά δεν τα καταφέρνουν το ίδιο καλά όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένες να αναζητούν λύση αγοράζοντας «δικαιώματα» εκπομπής ρύπων από άλλους κατασκευαστές οι οποίοι διαθέτουν το απαραίτητο… περίσσευμα.

Χάρη στα δικαιώματα ρύπων που διέθεσε μέσα στο 2020, η Tesla αποκόμισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ποσό που αν το αφαιρέσει κανείς από τα καθαρά έσοδα της εταιρείας το 2020, τότε το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι αν δεν υπήρχαν τα δικαιώματα των ρύπων, η Tesla θα «έγραφε» για μία ακόμα χρονιά ζημιές.

Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, τα τελευταία χρόνια η Tesla έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις ολοκληρώνοντας την κατασκευή του εργοστασίου της στην Κίνα και θεμελιώνοντας εκείνο της ευρωπαϊκής ηπείρου, γεγονός που απαίτησε σημαντικά κεφάλαια.

Μπορεί λοιπόν τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla να μην είναι αυτά που… φαίνονται, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων το 2020, ενώ η αξία των μετοχών της το ίδιο διάστημα σημείωσε αύξηση της τάξης του 743%.

Πηγή:caranddriver.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours