Έφτασε το πρώτο ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα που δεν χρειάζεται να φορτιστεί (vid)

Το αμερικανικό startup Aptera κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα με αυτονομία έως 1.600 χλμ. ανά πλήρη φόρτιση. Το τρίτροχο αυτοκίνητο τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας – αυτό που η εταιρεία ονομάζει τεχνολογία Never Charge – που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να πραγματοποιούν καθημερινές ανάγκες μετακίνησης χωρίς να χρειαστεί να το φορτίσουν.

Το όχημα έχει μήκος 4,4 μέτρα, πλάτος 2,2 μέτρα και ύψος 1,4 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει δύο ενήλικες και ένα κατοικίδιο. Η τεχνολογία Never Charge είναι ενσωματωμένη σε κάθε Aptera και έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει αρκετό ηλιακό φως, για να ταξιδεύει πάνω από 17.700 χιλιόμετρα ετησίως στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ.

Χάρη σε ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό σχήμα κατασκευασμένο από ισχυρά, ελαφριά υλικά, όπως άνθρακα, Kevlar (συνθετική ίνα ανθεκτική στη θερμότητα) και κάνναβη, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από ό, τι άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Aptera δεν είναι νέα εταιρεία. Ιδρύθηκε το 2005 και στη συνέχεια έκλεισε το 2011 αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση για να λάβει μια υπό όρους επιχορήγηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σχεδιασμό και παραγωγή ενός αποδοτικού ηλεκτρικού οχήματος.

Όμως τον περασμένο χρόνο, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές – συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων μέσω crowdfunding.

Σε αντίθεση με άλλα τρίτροχα αυτοκίνητα, το Aptera θα έχει εμπρόσθιους και πλευρικούς αερόσακους, ενώ το εσωτερικό του έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με αυτά των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Formula One.

«Σχεδιάζουμε να ξεπεράσουμε όλα τα πρότυπα επιβατικών αυτοκινήτων και η προηγούμενη έκδοση είχε την υψηλότερη αντοχή σε θραύσης από όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα. Είχε επίσης πολύ καλή απόδοση σε πραγματικές δοκιμές πρόσκρουσης πλευρικών και μετωπικών συγκρούσεων», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: FastcompanyDezeen

About Post Author

+ There are no comments

Add yours