Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στην Άνγκελα Μέρκελ. Η ατζέντα και το πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα αφίχθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου η υπηρεσιακή πια καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα, η γεννημένη στο Αμβούργο Ανατολικογερμανίδα πολιτικός δείπνησε ιδιωτικώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη σχετική πρόκληση προς την ίδια είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός σε τετ α τετ που είχε με μαζί της στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία. Η κ. Μέρκελ είχε αποδεχθεί αμέσως την πρόσκληση.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Η η 67χρονη σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται την Ελλάδα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, ύστερα από αυτήν την πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η σπουδαγμένη στο πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ της Λειψίας φυσικός, απέρχεται του αξιώματός της έπειτα από 16 έτη συναπτά θητείας στον θώκο της γερμανικής Καγκελαρίας – στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Η ατζέντα

Προ ημερών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, είχε σημειώσει ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτελεί «σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Η κ. Ντέμερ είχε τονίσει ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Επιπλέον, κ. Ντέμερ, είχε δηλώσει ότι κατά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Μητσοτάκη, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Μεταναστευτικό θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συναντήσεων, η κ. Ντέμερ είχε αναφερθεί στις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχετικά με τη δευτερογενή μετανάστευση, τόνισε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Προ της αποχώρησής της από την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδείες, στο πλαίσιο των οποίων επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απερχόμενη καγκελάριος προχώρησε μάλιστα και σε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά καθώς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των επαφών, τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (διερευνητικές) για την επίλυση των διαφορών πρέπει να συνεχιστεί. «Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

Το πρόγραμμα

Το αυριανό πρόγραμμα της καγκελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής. Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours