Φταίει η ακρίβεια, αλλά και η επικοινωνία της κυβέρνησης…

του Παύλου Παπαδάτου

Η κυβέρνηση οφείλει να αναπτύξει μία απλή και σαφώς καλύτερη επικοινωνιακή στρατηγική ενημέρωσης των πολιτών. Η διαφαινόμενη, έστω μικρή φθορά της, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ακρίβειας, του πολέμου, των ΜΜΕ  ή της αντιπολίτευσης, αλλά είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αντί να αναπτύσσει σοβαρή και στοχευμένη επικοινωνιακή στρατηγική, αρκείται σε τακτικές αναποτελεσματικών παροχών ή και αποπροσανατολισμού. Το τελευταίο μάλιστα υποδηλώνει αποδοχή ενοχής ενώ δεν θα έπρεπε να έχει καμία ενοχή. Το ‘sleeper effect’ (μη πιστευτή η πηγή του μηνύματος) στο οποίο έχει περιπέσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ύπαρξη αλλά και την ενδυνάμωση κομμάτων που επικοινωνούν μέσω επιστολών με τον Χριστό ή και τη δημιουργία νέων κομμάτων από αστείους μιμητές του κόμματος του Φράνκι Παπαγεωργίου, ενώ φυσικά δίνει και πνοή ζωής στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν είναι βέβαια μόνο ο τρόπος επικοινωνίας της κυβέρνησης αλλά και ο τρόπος επικοινωνίας κάποιων φίλα προσκείμενων σε αυτήν δημοσιογράφων, που ως φαίνεται ζήλεψαν τη δόξα του χουντικού Γεωργαλά και επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο από ό,τι επιδιώκουν. Από κοντά δυστυχώς σε αυτούς έχουμε και κάποιους υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς παράγοντες – ευτυχώς ελάχιστους – που αντί να επενδύουν τον χρόνο τους στα προβλεπόμενα καθήκοντά τους, τον αναλίσκουν στα τηλεοπτικά κανάλια νομίζοντας ότι έτσι αυτοπροβάλλονται ή ότι δίνουν μάχη προβολής του κυβερνητικού έργου, ενώ το μόνο που κάνουν είναι να εκνευρίζουν τον κόσμο. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά ή ότι έχει αναπτύξει ένα τέλειο αναπτυξιακό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως υπολείπεται κατά πολύ να πείσει τον κόσμο ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες εν τούτοις έχει καταφέρει να περιορίσει το «κακό», γιατί το μη χείρον βέλτιστον εστί. 

Υπάρχουν όμως και κυβερνητικοί παράγοντες που πράγματι επιτελούν τεράστιο έργο χωρίς τυμπανοκρουσίες και κομπασμούς, όπως η νομοθετική παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη για τη σωστή επανίδρυση του ΟΑΕΔ, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρωγός τεμπέληδων αλλά και μαύρης εργασίας. Θα πρέπει όμως ο ΟΕΑΔ να συνεχίσει να είναι ο φορέας του κοινωνικού τουρισμού και υποστηρικτής του πολιτισμού. Επίσης ο άοκνος και χαμηλών τόνων υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς τι θα γίνουν τα 3 δις αποθεματικά του ταμείου του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα να εξηγήσει ποιοι είναι οι κοινωνικοί εταίροι προς τους οποίους θα πάνε τα τρία δις, μην τυχόν και στο τέλος καταλήξουν σε τίποτα κοινωνικά ανάλγητους εκμεταλλευτές, που πολλοί εξ αυτών έχουν αναδειχθεί με τη σημερινή κρίση, με προεξάρχοντες τους εμπόρους της ενέργειας, πολλούς εισαγωγείς, αλλά και πολλούς έμπορους οπωροκηπευτικών. Εξάλλου η ακρίβεια θα παραμείνει ακρίβεια  ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό, γιατί και μηδενικός να είναι ο πληθωρισμός, τα πάντα θα είναι ακριβά για έναν μισθοσυντήρητο ή χαμηλοσυνταξιούχο. 

Σημείωση

Προσωπικά ουδέποτε θα μπορούσα να φανταστώ ότι στον 21ο αιώνα θα αποτολμούσε κάποιος «ηγέτης» χώρας, όσο κομπλεξικός και αν είναι, να καταστρέψει γειτονική του ευρωπαϊκή χώρα και να σπείρει πρωτόγνωρο όλεθρο, δολοφονώντας χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργώντας εκατομμύρια προσφύγων. Και ουδεμία δικαιολογία του προσφέρει το γεγονός ότι υπήρχε έστω προφορική δέσμευση από τον Τζειμς Μπέικερ, Υπουργό Εξωτερικών του Τζορτζ Χ. Β. Μπους, προς τον Γκορμπατσόφ ότι αν συμφωνούσε να ενταχθεί η Ενωμένη Γερμανία στο ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ δεν θα έκαναν ούτε ένα βήμα επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. 

About Post Author