Ανακοινώσεις για την πανδημία στην Ελλάδα – Άρση των μέτρων – Όλες οι αποφάσεις

Η πορεία της πανδημίας και η άρση των μέτρων.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας τον Θάνο Πλεύρη, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και για την άρση των μέτρων.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας που είναι αυτή της συνύπαρξης με τον ιό», είπε ο υπουργός Υγείας και «τα μέτρα μπαίνουν σε φάση μη υποχρεωτικότητας. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid αλλά πιστεύουμε στις πολιτικές όπου προστατεύοντας το ΕΣΥ οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε στο πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό και χαλάρωσης των μέτρων«. Είναι βέβαιο, τόνισε, ότι «με την προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ». 

Ο κ. Πλεύρης τόνισε με νόημα «θα παρατηρούμε την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα προσαρμοζόμαστε». Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όσον αφορά τους δείκτες θανάτων η χώρα μας έχει μειωμένους σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης.» συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πήρε σκληρά μέτρα ωστόσο σκοπός και στόχος ήταν να μειωθούν οι απώλειες από την πανδημία.

Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση»

Δείτε ζωντανά:

Τα βασικά σημεία

  • Βρισκόμαστε σε άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας
  • Η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική, όμως όχι θανατηφόρα
  • Έχουμε το όπλο του εμβολιού
  • Έχουμε την τεχνογνωσία και τα όπλα, πλέον για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Μπαίνουμε στην φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό
  • Δεν πιστεύουμε στο δόγμα zero COVID, ούτε θα το επιδιώξουμε
  • Μειώνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
  • Οι δείκτες μας επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων

About Post Author