Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Η άλλη όψη του Ιανού

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Όλα θυσία στο βωμό της επικοινωνίας και των εντυπώσεων και η ουσία…μηδέν. Αυτά τουλάχιστον έδειξαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιαστεί γαλαντόμος, πέραν του δέοντος, όμως επιβεβαίωσε τη λαϊκή παροιμία που λέει, όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι.

Εξήγγειλε για τους νέους έως 29 ετών που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, επιπλέον επιδότηση στο μισθό τους, 1.200 ευρώ για έξι μήνες. Αυτό είναι λίγο διφορούμενο και παραπλανητικό, όπως ειπώθηκε. Πολλοί έπεσαν θύματα της επικοινωνίας και νόμιζαν πως θα παίρνουν 1.200 ευρώ το μήνα, για ένα εξάμηνο. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική και πολύ μίζερη. Θα δοθεί συνολική επιδότηση 1.200 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά, δηλαδή τα 600 θα πάρει ο εργοδότης ως κίνητρο για να προσλάβει τους άπειρους νέους. Τα άλλα 600 ευρώ θα τα λάβει ο νέος εργαζόμενος, από 100 ευρώ το μήνα για ένα εξάμηνο.Εν τω μεταξύ όσοι νέοι έχουν εργασθεί στο παρελθόν και έχουν κολλήσει κάποια ένσημα εξαιρούνται από αυτό το ευεργέτημα. Βλέπετε πόσο διαφορετική είναι η πραγματικότητα από το επικοινωνιακό τρικ που ακούστηκε στη ΔΕΘ;

Η άλλη εξαγγελία ήταν για τον μειωμένο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Όμως εννοούσε, όπως διευκρινήστηκε αργότερα, τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ, κάτι που ισχύει από πέρσι και απλά θα διατηρηθεί μέχρι το καλοκαίρι του ‘22. Φυσικά και ο καφές δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Στην κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης συγκαταλέγονται το ψωμί, το γάλα, τα ζυμαρικά, τα όσπρια. Σε αυτά τα είδη δεν μειώνεται ο ΦΠΑ. Άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ, χωρίς κόστος.

Δωρεάν data στους νέους που έχουν σύνδεση στην κινητή τηλεφωνία, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Μα η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν έχει σύνδεση, αλλά καρτοκινητά. Αυτοί μένουν με άδεια χέρια, χωρίς data. Θα γίνει κι αυτό σαν το δωρεάν Wi – Fi σε ολόκληρη τη χώρα που υπόσχονταν ο Αντώνης Σαμαράς. Όσο το είδατε εσείς, το είδαμε κι εμείς.

Στον πρωτογενή γεωργικό τομέα, επιδοτεί η κυβέρνηση μόνο τις κτηνοτροφές. Οι υπόλοιποι αγρότες καλλιεργητές γης, μένουν κι αυτοί με τη χαρά των εξαγγελιών και με άδεια τα χέρια.

Εν τω μεταξύ, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που ανέρχονται περίπου στο 40 με 45% του πληθυσμού, θα επιβαρύνονται κάθε εβδομάδα με το κόστος δύο εργαστηριακών rapid test, αν θέλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται ενεργοί στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να μη τους στείλουν στην ανεργία οι εργοδότες, ιδιώτες και κράτος.

Κατά τ’ άλλα, όλα κύλησαν ομαλά στη συνέντευξη τύπου, όπως κυλούν σε ανελεύθερα, τριτοκοσμικά κράτη, αφού στη ΔΕΘ η συνέντευξη τύπου δόθηκε σε δημοσιογραφικά ομοιώματα της γνωστής λίστας Πέτσα, με προσημειωμένες ερωτήσεις και προκάτ απαντήσεις.

Εξαιρέθηκαν από εκείνους που θα έθεταν ερωτήματα στον πρωθυπουργό όλα τα ενοχλητικά μέσα όπως, ο Ριζοσπάστης, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η εφημερίδα Δημοκρατία και το Documento.

Αυτές είναι πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και κάναμε χρόνια να τις διαγράψουμε από τη μνήμη μας, αλλά τελικά μας τις επανέφεραν με συνοπτικές διαδικασίες εν μια νυκτί.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours