Η Οδύσσεια ενός μνημείου πεσόντων Ελλήνων, στο χωριό του Αλέξη Ζορμπά

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ένα μνημείο πεσόντων στην κοινότητα Καταφυγίου του δήμου Βελβεντού Κοζάνης, εκεί όπου γεννήθηκε ο Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη, εδώ και 58 χρόνια μετακινείται διαρκώς, για να βρει τη δική του Ιθάκη, αλλά ακόμη μέχρι σήμερα την αναζητά.

Όλα αυτά τα χρόνια από το 1968 μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο μνημείο πέρασε κυριολεκτικά από συμπληγάδες πέτρες, για να καταλήξει στην άκρη του χωριού, σχεδόν πεταμένο εκεί όπου συνορεύουν τρία ιδιωτικά οικόπεδα και το φθείρει ο χρόνος σε βαθμό τέτοιο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Η θέση του φυσικά θα ήταν στην κεντρική πλατεία του Καταφυγίου κι όχι σχεδόν κρυμμένο σε κάποια χωράφια στην άκρη του χωριού, λες και ντρέπονται που το έστησαν και θέλουν να μη το βλέπει ανθρώπου μάτι, λες και κουβαλάει κανένα ένοχο μυστικό.

Μνημείο ηρώων είναι και όχι αποβλήτων της κοινωνίας.

Πού αλλού εκτός από το κέντρο της πόλης θα τοποθετούσε κανείς ένα μνημείο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα όλων των πεσόντων της περιοχής, από την εποχή του Παύλου Μελά το 1904, κατόπιν των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα του ‘12 – ΄13, των πεσόντων στο μέτωπο της Μικράς Ασίας το ΄22, των στρατιωτών μας στο Αλβανικό μέτωπο το 1940, των θυμάτων από τη Γερμανική κατοχή, όταν οι Ναζί έκαψαν το χωριό και μαζί 22 κατοίκους του, των θυμάτων από τον εμφύλιο 1945- 1949.

Κι όμως από το 1980 μετακινήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και μάλιστα ο τότε δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Τσιακμάκης, πεθερός του σημερινού δημάρχου Βελβεντού, δεν έμεινε μόνο στη μετακίνησή του. Τρία χρόνια μετά, στα 1983 προέβη σε μια αλγεινή ενέργεια. Κάλυψε με πρόσθετες μαρμάρινες πλάκες τα ονόματα των πεσόντων που αναγράφονταν στο μνημείο, λες και στο Καταφύγιο Κοζάνης, ντρεπόντουσαν για τους ήρωές τους.

Οι κάτοικοι του Καταφυγίου, σήμερα επαναφέρουν το θέμα, γιατί βλέπουν το μνημείο να ρημάζει και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει από τις φθορές που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και από τη διάβρωση του εδάφους στο σημείο που έχει στηθεί, από την οποία κινδυνεύει να πέσει.

Μάζεψαν 250 υπογραφές και με έγγραφο αίτημά τους ζητούν από το δήμαρχο Βελβεντού Κοζάνης κ. Μανώλη Στεργίου, να μεταφέρει το μνημείο στο κέντρο του χωριού και να αφαιρεθούν οι πλάκες που κρύβουν τα ονόματα των πεσόντων.

Ο δήμαρχος δηλώνει αρνητικός σε κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι του Καταφυγίου. Δείχνει να συνεχίζει την ανεξήγητη στάση του πεθερού του, ο οποίος έκρυψε τα ονόματα των πεσόντων αλλά και το ίδιο το μνημείο.

Τι είναι αυτό που κάνει τους αιρετούς άρχοντες της περιοχής να θέλουν να το βγάλουν από τη μέση; Κρύβει το μνημείο  κάποια ένοχα μυστικά που δεν γνωρίζουν οι κάτοικοι ή πρόκειται για εμμονές τους και ακολουθούν τη γνωστή πολιτική κάποιων κύκλων, κατάργησης κάθε αναφοράς στους ήρωές μας; Μένει να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα από τις αρμόδιες αρχές.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθουμε δριμύτεροι.

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours