Η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να φιμώσει τον Τύπο, αλλά να τον βάλει στο “γύψο”

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Με το άρθρο 191 του ποινικού κώδικα περί δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων, επιχειρείται η φίμωση του Τύπου στην Ελλάδα. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Όποιος δημοσιογράφος αναφέρεται σε θέματα για την εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία, δηλαδή τους τρεις τομείς στους οποίους δοκιμάζεται σκληρά η κυβέρνηση και δύσκολα τα φέρνει βόλτα, και οι αναφορές του κάθε δημοσιογράφου προκαλούν κατά το δικαστή, ανησυχία στους πολίτες ή φόβο, θα διώκεται ποινικά.

Η δημοκρατία παίρνει άλλες διαστάσεις με αυτό το άρθρο. Συρρικνώνεται ανησυχητικά και φαίνεται πως μπαίνουμε σε περιόδους σκληρής λογοκρισίας, με ασαφείς νόμους, οι οποίοι δεν ορίζουν ποιά είναι τα συγκεκριμένα όρια για τη λογοκρισία, απλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δικαστή για το πως αντιλαμβάνεται την κάθε είδηση. Εδώ θα παίξουν ρόλο κυρίως οι πολιτικές σκοπιμότητες. Όσο κι αν μιλούν όλοι για ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δεν πείθουν κανένα, τουλάχιστον με όσα έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια.

Αν συνδέσουμε την τροποποίηση του άρθρου 191, με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας προ ημερών, με την πρόσκληση των Οικονομικών Συντακτών στο Μαξίμου, για να τους μεταβιβαστεί το μήνυμα να μην γράφουν για την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία, γεγονός που ποτέ δεν διαψεύστηκε ούτε επίσημα, αλλά ούτε και ανεπίσημα, τότε βαδίζουμε σε σκοτεινά μονοπάτια με άγνωστες συνέπειες.

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την ανησυχητική αυτή εξέλιξη των πραγμάτων στο χώρο του Τύπου, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να τον ελέγξει απόλυτα.

Δεν αρκείται στον έλεγχο των συστημικών μέσων τα οποία έχουν εξαγοραστεί από την πρώτη στιγμή. Η ανησυχία τους στο Μαξίμου είναι για τα μη ελεγχόμενα μέσα και κυρίως για το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τους έχουν δημιουργήσει μεγάλους πονοκεφάλους το τελευταίο διάστημα.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του άρθρου 191 Π.Κ. που αφορά στην διάδοση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news).

Με μία αόριστη διατύπωση, στο τροποποιημένο άρθρο αναφέρεται ο όρος «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Δεν προσδιορίζεται όμως πουθενά τι αποτελεί είδηση και η διαφορά της από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του.

Αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας, ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες.

Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού.

Δηλαδή, ποινικοποιείται η προσωπική άποψη, η κριτική και η έκφρασή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο διαδίκτυο.

Ζητούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει άμεσα το κείμενο της τροποποίησης του σχετικού άρθρου και να διεξαγάγει διάλογο με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours