Αποφυλακίστηκε μετά από 40 χρόνια, ο Αρμένιος που εκτέλεσε τον Τούρκο διπλωμάτη στο Λος Άντζελες

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο Αρμένιος Hampig Sassounian, στις 28 Ιανουαρίου του 1982 εκτέλεσε, σε μια από τις πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αρμενίων εκείνη την εποχή στο εξωτερικό, τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο στο Λος Άντζελες Κεμάλ Αρικάν. Εκείνη την περίοδο πραγματοποιούνταν εκτελέσεις Τούρκων διπλωματών που υπηρετούσαν σε δυτικές χώρες και είχαν τριπλό σκοπό.

Πρώτον να αφυπνίσουν το δυτικό κόσμο και να υπενθυμίσουν στα πολιτισμένα κράτη, τα ατιμώρητα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Αρμενίων.

Δεύτερον να περάσουν το μήνυμα στους Αρμένιους της διασποράς, ότι το θέμα της σφαγής 1.500.000 Αρμενίων, δεν έμενε ατιμώρητο από τους ίδιους τους Αρμένιους και τιμωρούνταν, έστω και με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο όσοι υπηρετούσαν το εγκληματικό καθεστώς της Τουρκίας και τις πολιτικές της.

Και τρίτον, για να στείλουν ένα μήνυμα στους Αρμένιους που ζούσαν στη Σοβιετική Αρμενία υπό καθεστώς αποκλεισμού και δεν μάθαιναν τι έκαναν οι Αρμένιοι της Δύσης για τα εγκλήματα των Τούρκων. Βλέπετε το καθεστώς δεν άφηνε περιθώρια να φτάσουν ειδήσεις από τη Δύση στην τότε ΕΣΣΔ. Με τις επιχειρήσεις αυτές μάθαιναν κι εκείνοι, ότι οι Αρμένιοι δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα για δικαίωση και τιμωρία και μάχονταν σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ήταν και η συγκεκριμένη επιχείρηση στο Λος Άντζελες. Μόνο που ο Sassounian, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Εξέτισε 40 χρόνια ποινής στις Αμερικανικές φυλακές και πριν λίγες μέρες σε ηλικία 59 ετών, αποφυλακίστηκε και βρέθηκε στην Αρμενία. Έφτασε στη χώρα με τιμές εθνικού ήρωα κι από κει δήλωσε:

“Αγαπητή Αρμενική Κοινότητα, με απίστευτη χαρά σας γράφω από την Αρμενία. Μετά από σχεδόν 40 χρόνια, είναι τιμή μου να πατήσω το πόδι μου σε αρμενικό έδαφος, να αναπνέω τον αέρα του, να πίνω το νερό του, και να αισθάνομαι τη ζεστασιά της οικογένειας και των αγαπημένων μου

Έχω συγκλονιστεί από τα λόγια αγάπης και υποστήριξης που μου στέλνατε όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή. Με κράτησαν δυνατό και για να αντέχω να περνάω τις πιο σκοτεινές μέρες στο κελί. Εκφράζω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσους μου έγραφαν και σε όσους με επισκέπτονταν και με είχαν στις καρδιές τους.

Επιτέλους είμαι σπίτι. ”

Ο Sassounian μπήκε στη φυλακή σε ηλικία 19 ετών εκτελώντας, το καθήκον του προς την πατρίδα και προς τα θύματα των Αρμενίων, όπως πίστευαν όλοι όσοι εντάχθηκαν σε παρόμοιες αρμενικές οργανώσεις και αποφυλακίσθηκε έπειτα από 40 χρόνια σε ηλικία 59 ετών. Θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στον τόπο για τον οποίο θυσίασε τη νιότη του.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours