Smells Like Teen Spirit (Nirvana)- Η μεγάλη «έξοδος» της Εναλλακτικής Ροκ

του Λουκά Αναπλιώτη

Αυτή την εβδομάδα του 1991 ξεκίνησε στο MTV η προβολή του video clip της πρώτης μεγάλης επιτυχίας των Nirvana, που σηματοδότησε και το άνοιγμα της εναλλακτικής ροκ μουσικής, της περίφημης Grunge, στα ευρύτερα νεανικά ακροατήρια.

Το Smells Like Teen Spirit γράφτηκε το 1990 από τον Kurt Cobain χάρη σε ένα πείραγμα της κοπέλας του, η οποία ένα βράδυ μεθυσμένη, έγραψε στον τοίχο του δωματίου του την φράση “Kurt Smells like Teen Spirit” αναφερόμενη σε ένα νεανικό αποσμητικό της εποχής.

Εκείνος όμως θεώρησε ότι η φράση αναφερόταν στο ανήσυχο πνεύμα του και σκέφτηκε να την ενσωματώσει στους στίχους που έγραφε τότε, και επειδή την επόμενη κιόλας μέρα χώρισαν δεν έμαθε έγκαιρα τις πραγματικές προθέσεις της.

Κατά την ηχογράφηση του τραγουδιού, επικοινώνησε μαζί της για να την ενημερώσει ότι χρησιμοποίησε το πείραγμά της, εκείνη του εξήγησε τι πραγματικά εννοούσε, αλλά ήταν ήδη αργά για να αλλάξει τους στίχους.

Από αυτή την παρεξήγηση τελικά, προέκυψε ένα τραγούδι που έγραψε ιστορία στην παγκόσμια μουσική και ήταν το έναυσμα για τις δισκογραφικές εταιρείες να προωθήσουν αυτό το νέο είδος της Ροκ που ανέδειξε και άλλα τεράστια ονόματα της δεκαετίας του 90, όπως οι Perl Jam, οι Soundgarden και οι Alice In Chains.

About Post Author