Η ιστορία του  “(Everything I Do) I Do It For You” του Bryan Adams

του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Το «(Everything I Do) I Do It For You» περιλαμβάνεται στο soundtrack «Robin Hood: Prince Of Thieves» καθώς και στο έκτο άλμπουμ του Bryan Adams «Waking Up The Neighbours», που κυκλοφόρησαν το 1991.

Πρόκειται για μία δυναμική soft rock μπαλάντα, η οποία ακούγεται στην ταινία του Kevin Costner «Ρομπέν των Δασών: Ο Πρίγκιπας Των Κλεφτών» (Robin Hood: Prince Of Thieves), όπου παίζει στους τίτλους του τέλους. 

Τη μουσική την έγραψε κατά παραγγελία για την ταινία ο Michael Kamen και τους στίχους οι Bryan Adams και Robert John «Mutt» Lange. Ο Michael Kamen συμμετείχε ως ενορχηστρωτής στο album «The Wall» των Pink Floyd και στη δεκαετία του 1960 έπαιζε στους New York Rock N’ Roll Ensemble, που έκαναν το δίσκο «Reflections» με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Βασισμένο σε ορχηστρική μουσική του Michael Kamen, το «(Everything I Do) I Do It For You» γράφτηκε το 1990 στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο στούντιο όπου δούλευε τα τραγούδια του ο Bryan Adams. Ο Καναδός Bryan Adams και ο Νοτιοαφρικανός Mutt Lange έγραψαν τους στίχους μέσα σε 45 λεπτά, χρησιμοποιώντας ως βάση τη φράση «I do it for you». 

Bryan Adams: Το γράψιμο του «Everything I Do» με τον Mutt διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Το ξεπετάξαμε, μετά καθίσαμε να το ακούσουμε για πρώτη φορά και κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και χαμογελάσαμε. Αμέσως ξέραμε ότι είχαμε γράψει κάτι όμορφο, αλλά δεν είχα ιδέα για τον αντίκτυπο που θα είχε. Ήταν μια στιγμή που ένιωσα μόνο λίγες φορές -είναι η στιγμή που ξέρεις ότι είναι ένα καλό τραγούδι, δεν ξέρεις αν είναι επιτυχία, απλά ξέρεις ότι είναι καλό. Το τραγούδι ξεκίνησε αρχικά από ένα μεγάλο ορχηστρικό κομμάτι που έγραψε ο κινηματογραφικός συνθέτης Michael Kamen -με τον οποίο συνέχισα να γράφω πολλά ακόμη τραγούδια- και περιορίσαμε το θέμα στη μικρή εισαγωγή του πιάνου και μετά αρχίσαμε να γράφουμε στίχο πάνω σ’ αυτό. Την επόμενη φορά που θα το τσεκάρετε, παρατηρήστε τη χρήση αντιμελωδιών, όπου το πιάνο παίζει ένα πράγμα και η φωνή κάνει κάτι άλλο. Χρησιμοποίησα αυτή την τακτική σε πολλά από τα μελλοντικά μέρη για πιάνο του Michael, όπως στο τραγούδι «When You Love Someone» που συμπεριλήφθηκε στην ταινία «Κύματα Αγάπης» (Hope Floats, 1998) και στο άλμπουμ μου «MTV Unplugged». Πάντα έβρισκα εξαιρετικά ενδιαφέρον να συνεργάζομαι με πιανίστες, ιδιαίτερα με κινηματογραφικούς συνθέτες. Συνήθως ακούνε κάτι στο μυαλό τους που γίνεται η μελωδία. Είναι καλό να το ανακατεύεις και να ρίχνεις μέσα κάτι άλλο. Το έχω κάνει σε πολλές άλλες μουσικές, όπως στο «Ο Καθρέφτης Έχει Δύο Πρόσωπα» (The Mirror Has Two Faces, 1996) του Marvin Hamlisch για την Barbra Streisand, η οποία μετατράπηκε στο «I Finally Found Someone», ή στη μουσική του Hans Zimmer για το «Σπίριτ: Το Άγριο Άλογο» (Spirit: Stallion Of The Cimarron, 2002), που μετατράπηκε στο μεγαλοπρεπές «I Will Always Return».     

Το τραγούδι, λοιπόν, γράφτηκε μέσα σε 45 λεπτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν μια επιδέξια προσπάθεια.   

Στους στίχους του «(Everything I Do) I Do It For You» δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στον Ρομπέν των Δασών, γεγονός που συνετέλεσε στη γρήγορη απόσχιση του τραγουδιού από την ταινία με αποτέλεσμα να γίνει πολύ πιο δημοφιλές. Εδώ ο τραγουδιστής εκφράζει τα συναισθήματά του για το άλλο του μισό, χρησιμοποιώντας μερικούς από τους πιο τρυφερούς στίχους που γράφτηκαν ποτέ. Πράγματι, όπως υπονοεί ο τίτλος, όλες οι φιλοδοξίες της ζωής του είναι αφιερωμένες στο να την ευχαριστήσει και θα έκανε τα πάντα για να την υπερασπιστεί και να την προστατεύσει. 

Στον πρώτο στίχο ο τραγουδιστής λέει «Κοίτα μες τα μάτια μου και θα δεις τι σημαίνεις για μένα», που από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος στίχος του τραγουδιού. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι αν ψάξει τη δική της καρδιά και ψυχή θα καταλάβει ότι είναι κι εκεί παρών. Δεν μοιάζει, λοιπόν, με την περίπτωση του τραγουδιστή που προσπαθεί να πείσει για τα συναισθήματά του μία γεμάτη αμφιβολίες αγαπημένη του. Η σχέση του εδώ φαίνεται να είναι σε πιο στέρεη βάση και αυτό που επιθυμεί ο τραγουδιστής είναι να κάνει την αγαπημένη του να καταλάβει πλήρως πόσα σημαίνει για εκείνον. Έτσι, το τραγούδι βρίσκει τον Bryan Adams να εκδηλώνει την αφοσίωσή του σε μια κοπέλα, αφήνοντάς της να καταλάβει ότι η αγάπη τους είναι ανεκτίμητη και θα έδινε ακόμα και τη ζωή του γι’ αυτήν. 

Οι στίχοι περιλαμβάνουν τη φράση «walk the wire for you», όπου η λέξη «wire» (σύρμα) αναφέρεται στο ακροβατικό σχοινί, το οποίο τεντώνεται σφιχτά και ψηλά πάνω από το έδαφος και πάνω στο οποίο εκτελούν ασκήσεις οι ακροβάτες. Το να περπατά κανείς στο σχοινί είναι επικίνδυνο, ειδικά αν δεν είναι έμπειρος ακροβάτης, γιατί η πτώση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Η φράση «walk the wire for you» σημαίνει, λοιπόν, ότι θα κάνω τα πάντα για ν’ αποδείξω την αφοσίωση ή την αγάπη μου για σένα.  

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, κάποιος που θα ισχυριζόταν ότι θα πέθαινε για σένα στο όνομα της αγάπης, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη γελοιοποίηση, αλλά όταν αυτό υποστηρίζεται από μία ταινία που ο Russell Crowe θα περιέγραφε ως μεγάλου μήκους βίντεο του Bon Jovi (λες κι αυτό είναι κακό), τότε πιστεύεις κάθε λέξη αυτού του ακλόνητου ηρωισμού. Σε λάθος χέρια, λοιπόν, αυτό θα ήταν τρομερά κιτς, όμως ο Bryan Adams μπορεί να εκφράσει αυτό το συναίσθημα με απόλυτη αυτοπεποίθηση, έστω κι αν γράφτηκε για ταινία. 

Ο Michael Kamen ήθελε αρχικά το τραγούδι να είναι σαν να το τραγουδάει η Λαίδη Μάριαν στον Ρομπέν των Δασών. Ωστόσο αυτή η αρχική εκδοχή θεωρήθηκε τόσο ήπια που η Kate Bush, η Annie Lennox και η Lisa Stansfield την απέρριψαν. Τελικά ο Kamen περιορίστηκε σε δύο πιθανότητες: ένα ντουέτο της Julia Fordham με τον Peter Cetera, τραγουδιστή των Chicago (ο οποίος το 1986 είχε ηχογραφήσει τη σιροπιαστή μπαλάντα «Glory Of Love» για το «The Karate Kid Part II») ή τον Bryan Adams, με τον επί χρόνια συνεργάτη του, τον τραγουδοποιό και παραγωγό R.J. Mutt Lange. 

Michael Kamen: Με κάθε ειλικρίνεια, αυτό του Cetera παραήταν όμορφο. Γράφω γλυκές μελωδίες και μερικές φορές χρειάζονται κάποιον να τις αποδώσει με αρκετό κύρος για να διασφαλιστεί ότι δεν θ’ αποκοιμηθείς.

Ο Bryan Adams κέρδισε τη μάχη χάρη στην τραχιά φωνή του και τους ρομαντικούς και συγκινητικούς στίχους για το ειδύλλιο της Μάριαν και του Ρομπέν που λειτουργούσαν καλύτερα με τις αυτοαποκαλούμενες από τον Kamen «γλυκιές μελωδίες».

Το «(Everything I Do) I Do It For You», γραμμένο σε Ρε ύφεση ματζόρε (D♭ major), ηχογραφήθηκε το Μάρτιο του 1991 στο Willesden, στο βόρειο Λονδίνο, με παραγωγό τον Robert «Mutt» Lange. Μερικές από τις επιτυχίες που παρήγαγε ο «Mutt» Lange, πριν δώσει το ταλέντο του σ’ αυτό το κομμάτι, ήταν το «Back In Black» των AC/DC και το «Photograph» των Def Leppard. 

Bryan Adams: Απλώς παίζαμε προσπαθώντας να κάνουμε κάτι να συμβεί. Το τραγούδι γράφτηκε από μόνο του. Είναι υπέροχο να δουλεύεις μαζί με τον Mutt γιατί είναι αφοσιωμένος στο να διασφαλίσει ότι τα τραγούδια έχουν το καλύτερο απ’ όλα πριν βγουν στον κόσμο. Είχαμε τρεις Νο 1 δίσκους μαζί και πολλές καλές στιγμές, ένας αληθινός φίλος

Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Bryan Adams (φωνή και ρυθμική κιθάρα), Bill Payne (πιάνο), Mickey Curry (drums), Larry Klein (μπάσο), Keith Scott (βασική κιθάρα και φωνητικά) και Mutt Lange (synthesizers). Μηχανικός ήχου ήταν ο Nigel Green ενώ τη μίξη έκανε ο Bob Clearmountain.

Ο Bryan Adams είπε ότι αρχικά το τραγούδι αυτό δεν είχε την έγκριση του Hollywood, καθώς η κινηματογραφική εταιρεία ήθελε το τραγούδι να έχει ενορχήστρωση σύμφωνα με την εποχή της ταινίας -λαούτα, μαντολίνα κ.λπ. Η εταιρεία υποχώρησε αλλά παρόλα αυτά έθαψε το τραγούδι στη μέση των τίτλων, προφανώς χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει την απίστευτη έκπληξη και τεράστια επιτυχία που είχε στα χέρια της. Ο Bryan Adams από την άλλη ήθελε να δώσει μία εμφατική απάντηση για τους δικούς του λόγους. Με το δίσκο «Reckless» (1984), κέρδισε το σεβασμό των κριτικών πετυχαίνοντας παράλληλα και τεράστιες πωλήσεις, αλλά έχασε λίγο από τη δυναμική του με το «Into The Fire» (1987) και πρέπει να ένιωθε κάποια πίεση για να δώσει την απάντησή του τη νέα δεκαετία. Τώρα, με το «(Everything I Do) I Do It For You», επιτέθηκε σε τρία μέτωπα κυκλοφορώντας το τραγούδι όχι μόνο σε single, αλλά και στο soundtrack και στο προσωπικό του album.

Μάλιστα ο Bryan Adams, ο κιθαρίστας Keith Scott και ο drummer Mickey Curry κάνουν ένα πέρασμα στην ταινία. Σε μια στιγμή, που αν ανοιγοκλείσει κανείς τα μάτια του μπορεί και να τη χάσει, διακρίνονται στο παρασκήνιο των εορταστικών σκηνών στο κρησφύγετο του Sherwood. Κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου με τον χαρακτήρα του Morgan Freeman, αν ακούσει κανείς πολύ προσεχτικά, θα διακρίνει ξεκάθαρα στο βάθος τη χαρακτηριστική φωνή του Bryan Adams. 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιουνίου του 1991. Ο Bryan Adams πήρε την κοπέλα του να δει την ταινία και απογοητευμένος ανακάλυψε ότι το τραγούδι εξορίστηκε στο τέλος των τίτλων, «όταν έμπαιναν οι καθαρίστριες και καθάριζαν τα pop corn». 

Everything I Do) I Do It for You - Wikipedia

Το «(Everything I Do) I Do It For You» κυκλοφόρησε σε single στις 18 Ιουνίου του 1991 με διάρκεια 4:06, αλλά και σε maxi single όπου περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια εκτέλεση (6:34) καθώς και αυτή του single. Η μεγάλη σε διάρκεια εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο δίλεπτο σόλο κιθάρας από τον Keith Scott, συμπεριλήφθηκε επίσης στο soundtrack της ταινίας και στο album του Bryan Adams, αλλά και στη β’ πλευρά του επόμενου single του Bryan Adams, «Can’t Stop This Thing We Started». 

Παρά τις ανάμεικτες κριτικές της ταινίας, που οδήγησε τον Kevin Costner να κερδίσει βραβείο χειρότερου ηθοποιού για το ρόλο του ως Ρομπέν των Δασών, το τραγούδι γνώρισε τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Στις 7 Ιουλίου του 1991, ανέβηκε στο No 1 της Μεγάλης Βρετανίας, μένοντας στην κορυφή των βρετανικών charts μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου. Αυτές οι 16 συνεχόμενες εβδομάδες αποτελούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έμεινε single στο βρετανικό No 1, αποδεικνύοντας την ακαταμάχητη ελκυστικότητα της μπαλάντας. Καλώς ή κακώς, στον ήλιο ή τη βροχή, η δυναμική συναισθηματική μπαλάντα του Bryan Adams βασίλευσε στα βρετανικά charts για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, εμποδίζοντας παράλληλα τρία τραγούδια να φτάσουν στην κορυφή: το «More Than Words» των Extreme, το «I’m Too Sexy» των Right Said Fred (που «κόλλησε» για 6 ολόκληρες εβδομάδες στο No 2) και το «Let’s Talk About Sex» των Salt N Pepa. 

Μόνο ένα τραγούδι είχε περισσότερες συνολικά εβδομάδες στο βρετανικό No 1, το «I Believe» (1953) του Frankie Laine, το οποίο ήταν 18 εβδομάδες στην κορυφή αλλά σε… δόσεις και όχι συνεχόμενες. Λίγοι μόνο καλλιτέχνες πλησίασαν το ρεκόρ του Bryan Adams. Το 1994, οι Wet Wet Wet πέρασαν 15 συνεχόμενες εβδομάδες στο No 1 με το «Love Is All Around», μέχρι που κυριολεκτικά σταμάτησαν την παραγωγή του τραγουδιού προκειμένου να κάνουν όλοι ένα διάλειμμα, και το 2018 ο Καναδός rapper Drake, με τη συμμετοχή του Wizkid και της Kyla, κατάφερε με το «One Dance» να μείνει επίσης 15 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή.    

Το «(Everything I Do) I Do It For You» έγινε επίσης No 1 στις Η.Π.Α., Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία, Νο 3 στην Ιταλία, Νο 4 στην Ισπανία, Νο 7 στο Ελ Σαλβαδόρ. 

Κάποια στιγμή η δισκογραφική εταιρεία του Bryan Adams σκέφτηκε να σταματήσει την παραγωγή, καθώς είχαν έτοιμο άλλο ένα single του Adams προς κυκλοφορία, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει.

Το «(Everything I Do) I Do It For You» έγινε το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς (1991) στις Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ολλανδία. Αν και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας διαθέτει το τραγούδι σε φυσική μορφή, οι πωλήσεις του εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ψηλές και σε ψηφιακή μορφή. Είναι το πιο επιτυχημένο τραγούδι του Bryan Adams και ένα από τα singles με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ο ίδιος ο Adams ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κάνει ούτε μια συνέντευξη για να το προωθήσει. 

Bryan Adams: Ποτέ δεν το επιδίωξα πολύ. Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι θέσεις στα charts. Αυτό ήταν καθαρή τύχη.

Στην αρχή υπήρξε κάποια τριβή καθώς ο Kamen ήταν δυσαρεστημένος που ο Bryan Adams και ο Mutt Lange είχαν προσθέσει επιπλέον δική τους μουσική στην παρτιτούρα της μουσικής του προκειμένου να φτιάξουν το κομμάτι. Ο Adams είπε σ’ ένα ντοκιμαντέρ του BBC Radio 2 ότι σε μία συνάντηση είπε στον Kamen: 

Michael, πήραμε αυτόν το γάιδαρο και τον μετατρέψαμε σε άλογο κούρσας!

Αφού το τραγούδι αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία, μία μέρα ο Adams τηλεφώνησε στον Kamen και του είπε να βγει έξω, όπου ο Adams είχε μισθώσει έναν γάιδαρο για να τον δέσουν στο αυτοκίνητο του Kamen. Ο Kamen είδε την αστεία πλευρά του σκηνικού και έγιναν πολύ καλοί φίλοι και μάλιστα συνεργάστηκαν και σε άλλες ταινίες.

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο Julien Temple και δείχνει τον Bryan Adams και τη μπάντα του να παίζουν το τραγούδι σ’ ένα δάσος μ’ ένα μεταξουργείο στο βάθος, αλλά και τον Bryan Adams μόνο του να τραγουδάει σε μία βραχώδη παραλία. Παρεμβάλλονται επίσης σκηνές από την ταινία «Ρομπέν των Δασών: Ο Πρίγκιπας Των Κλεφτών» (Robin Hood: Prince Of Thieves, 1991). Το βίντεο γυρίστηκε την άνοιξη του 1991 σ’ ένα δάσος με εγκαταλελειμμένο μεταξουργείο κοντά στο Holford, στο Somerset της Αγγλίας, και σε μία παραλία κοντά στο Kilve. 

Το βιογραφικό του σκηνοθέτη μοιάζει με Hall Of Fame βρετανικής μουσικής καθώς ο Julien Temple έχει συνεργαστεί με τους Sex Pistols, David Bowie, Madness, Rolling Stones και πολλούς άλλους, ενώ έχει δημιουργήσει κι ένα ντοκιμαντέρ για το Glastonbury Festival.

Ο Julien Temple, που έχει έδρα στο Somerset, συμφώνησε να συμμετάσχει στο project του «(Everything I Do) I Do It For You» υπό τον όρο ότι μπορούσε να πάει στη δουλειά με τα πόδια, ήτοι το γύρισμα θα έπρεπε να γίνει κοντά στο σπίτι του. 

Κι έτσι ξεκίνησε το κυνήγι εύρεσης μιας τοποθεσίας, με την κύρια προϋπόθεση να μπορεί ο Temple να περπατήσει ως εκεί. Σε μία στενή κοιλάδα, με σειρές δέντρων και στις δύο πλευρές, βρήκε ένα παλιό μεταξουργείο, όπου κάποτε ο ποιητής Samuel Taylor Coleridge έγραψε ένα ποίημα. Ακριβώς πάνω στο δρόμο βρίσκεται το Alfoxton Hall, όπου ζούσε ο ποιητής William Wordsworth, με τον οποίο δούλεψε κάποτε ο Coleridge. 

Ο Temple είπε ότι τα γυρίσματα, με τον Adams και το συγκρότημά του να παίζουν ανάμεσα στα δέντρα, κράτησε ένα απόγευμα κι ένα βράδυ και ότι μέχρι το τέλος είχαν συγκεντρωθεί και ντόπιοι για να παρακολουθήσουν. 

Το βίντεο, το οποίο έμεινε πιστό στο πνεύμα της ταινίας, έτυχε πολύ συχνής προβολής στο MTV αλλά και στο Top Of The Pops, όπου παιζόταν για μήνες. Το τραγούδι απέδωσε απίστευτα καλά αλλά ο ίδιος ο Temple, ο οποίος θυμάται τον Adams να «φαίνεται αρκετά καλός για αστέρα», παραδέχεται ότι έχει μία άβολη σχέση με το τραγούδι και το βίντεο.

Julien Temple (στο BBC): Μου τηλεφώνησαν για να με ρωτήσουν αν θα έκανα αυτό το πράγμα για τον Bryan Adams. Και είπα ότι θα το έκανα αν μπορούσα να πάω με τα πόδια στη δουλειά, από την εξοχική μου κατοικία στο Quantocks όπου μένω, και μου είπαν ναι. Ήξερα ότι θα γινόταν δημοφιλές γιατί καθώς κάναμε το playback είχε αρχίσει να νυχτώνει κι όλο το χωριό φαινόταν να έρχεται και ν’ ακούει και μετά άρχισε να μουρμουρίζει το τραγούδι. Ήταν ένα αρκετά εύκολο στην κατανόηση τραγούδι και υπήρχε ένας καλός συνδυασμός ηλικιών που παρακολουθούσαν, μερικοί ηλικιωμένοι, άλλοι πολύ νέοι, οπότε ήξερες ότι είχε μια μαζική απήχηση. Ο τίτλος του τραγουδιού ήταν διασκεδαστικός, ήταν γραμματικά λανθασμένος, έτσι δεν είναι; Τον βρήκα πολύ αδέξιο. Δεν ξέραμε ότι θα παιζόταν στο Top Of The Pops για μήνες. Ένιωθα κάπως αμήχανα με τη διάρκεια που συνεχίστηκε, γιατί δεν είναι κι η καλύτερή μου στιγμή ως σκηνοθέτης. Πραγματικά είχε να κάνει με το να πηγαίνω στη δουλειά με τα πόδια, γι’ αυτό το έκανα. Δεν περίμενα ότι θα κυριαρχούσε στα charts για τόσο καιρό. Δεν γνωρίζω καν πότε παίζεται η ταινία στην τηλεόραση. Προτιμώ πολύ περισσότερο την εκδοχή με τον Errol Flynn, πίσω στη δεκαετία του 1930. Αυτή είναι μια από τις πρώτες σπουδαίες ταινίες technicolour. Στην πραγματικότητα είναι μία πολύ καλύτερη ταινία.   

Το 2012, το μεταξουργείο του 18ου-19ου αιώνα βγήκε στην αγορά προς 60.000 λίρες και το 2013, αφού πουλήθηκε, οι κάτοικοι του χωριού σχημάτισαν μια επιτροπή κατά της ανάπτυξης του χώρου, για τον οποίο είπαν ότι είχε «τεράστιο ιστορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον». Και όχι μόνο επειδή είναι το σκηνικό ενός κλασικού μουσικού βίντεο. Δυστυχώς, καθώς τα σχέδια ανάπτυξης συνάντησαν την αντίδραση των ντόπιων, το μεταξουργείο πλέον καταρρέει κι είναι σκεπασμένο με χόρτα, και οι περιπατητές μπορεί να το προσπεράσουν χωρίς καν να το προσέξουν. 

Ο Julien Temple θυμάται ότι είχε στηθεί ένας βωμός για τον Bryan Adams στη γωνία της τοπικής παμπ The Plough Inn, με φωτογραφίες του τραγουδιστή να μένουν εκεί για μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Αλλά όσον αφορά την καριέρα του ίδιου του Temple, ο σκηνοθέτης σκέφτεται ότι η επιτυχία του τραγουδιού δεν άλλαξε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο που μετέτρεψε τον Bryan Adams από έναν γνωστό μουσικό σ’ έναν παγκόσμιο αστέρα.

Julien Temple: Νομίζω ότι οι Quantocks είναι ο πρωταγωνιστής του βίντεο, το πιο χαρισματικό πράγμα σ’ αυτό. Δεν είναι όπως το Dartmoor. Νομίζω ότι εν μέρει οφείλεται στο ότι οι δρόμοι είναι τόσο στενοί και δεν μπορείς να πάρεις κατασκηνωτικό βαν ή πούλμαν. Κάτι που είναι πολύ ωραίο. Ήταν [η σκηνοθεσία] απλά κάτι που έκανα. Εκτός από το να προκαλέσω γέλια σε μερικούς φίλους μου, δεν είχε μεγάλη επίδραση σε μένα.   

Η Sue Ayshford, φύλακας της εκκλησίας, ζούσε στο Holford επί 37 χρόνια και θυμάται την ημέρα που γυρίστηκε το βίντεο.

Sue Ayshford: Θυμάμαι ότι πήγα εκεί νωρίς το βράδυ, ο γιος μου ήταν πολύ πρόθυμος καθώς τότε ήταν 15-16, και στεκόμασταν μαζί παρακολουθώντας το γύρισμα και μετά τελείωσαν και ο Bryan Adams ήρθε και μας μίλησε για λίγο. Νομίζω ότι είχα και τον σκύλο μου εκείνη τη στιγμή. Κάποιος τράβηξε μια φωτογραφία του γιου μου με τον Bryan Adams αλλά τι στο καλό απέγινε η φωτογραφία δεν ξέρω. Ξέρω ότι οι άνθρωποι στο πιο κοντινό σπίτι είχαν βαρεθεί το τραγούδι καθώς το άκουγαν συνέχεια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Θυμάμαι ότι το προσωπικό μετέφερε ένα σωρό κομμάτια δέντρων για να κάνουν τη σκηνή πιο «φυλλώδη» απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι και μετά φυσικά ήταν στο Νο 1 για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν κάποιος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να θυμάται το καλοκαίρι του 1991, θα θυμάται επίσης ότι το «(Everything I Do) I Do It For You» παιζόταν τόσο συχνά από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ώστε δεν μπορούσε να ξεφύγει απ’ αυτό, όσο σκληρά κι αν προσπαθούσε.

Το «(Everything I Do) I Do It For You» ήταν υποψήφιο για Oscar καλύτερου τραγουδιού αλλά έχασε από το «Beauty And The Beast», ενώ ήταν υποψήφιο και για Χρυσή Σφαίρα. Ωστόσο, κέρδισε βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για ταινία, ενώ ήταν και υποψήφιο στις κατηγορίες Record Of The Year και Song Of The Year, με τον Bryan Adams να είναι επίσης υποψήφιος στην κατηγορία Best Male Vocalist. Επίσης, κέρδισε ένα American Music Award στην κατηγορία του αγαπημένου pop/rock τραγουδιού καθώς και Ivor Novello Award ως αναγνώριση για την εξαιρετική επιτυχία του τραγουδιού. Το μουσικό βίντεο ήταν υποψήφιο για MTV Video Music Award στην κατηγορία του καλύτερου βίντεο από ταινία. Εντούτοις, το Σεπτέμβριο του 1991, η Καναδική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών (CRTC) έκρινε ότι με βάση τους κανονισμούς το τραγούδι δεν ήταν αρκετά… καναδέζικο αφού είχε ηχογραφηθεί στη Βρετανία και γράφτηκε από κοινού από έναν μη Καναδό.. Ακόμα και τέσσερις μήνες αργότερα, ο Bryan Adams δεν μπορούσε να το χωνέψει. Τον Ιανουάριο του 1992, σε μία συνέντευξη Τύπου στο Sydney, ξεσπάθωσε εναντίον της Καναδικής Επιτροπής.

Bryan Adams: Η καναδική κυβέρνηση θα πρέπει απλά να κάνει ένα βήμα έξω από τη μουσική βιομηχανία. Νομίζω ότι είναι ντροπή και… είναι κρίμα που πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε αυτή τη βλακεία συνέχεια. Δεν θ’ ακούγατε ποτέ τον Elton John να χαρακτηρίζεται μη Βρετανός. Την Επιτροπή δεν την είχα ποτέ σε υπόληψη έτσι κι αλλιώς. Πάντα πίστευα ότι δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εκτρέφει τη μετριότητα. Για να είμαι ειλικρινής, λυπήθηκα αρκετά όταν το άκουσα. Δεν νομίζω ότι κάποια άλλη χώρα στον κόσμο θα δήλωνε τους καλλιτέχνες της ως μη Αμερικανούς ή μη Βρετανούς, οπότε το να με θεωρεί η Καναδική κυβέρνηση μη Καναδό είναι απλά γελοίο. Τα πρώτα χρόνια, μόνο όταν οι δίσκοι μου πωλούσαν πολύ στην Αμερική άρχισαν να με παίζουν στον Καναδά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι αλήθεια. Με εξαίρεση ίσως τη γενέτειρά μου, το Βανκούβερ, που πάντα με στήριζε πολύ. Η μουσική είναι διεθνής. Ανήκει σε όλους. Μπορεί να υπάρχει κάποιο επιχείρημα ότι η Καναδική Επιτροπή βοηθά τα νέα συγκροτήματα, αλλά αν μη τι άλλο -θα το λέω συνέχεια- νομίζω ότι αναπαράγει τη μετριότητα

Γενικά, το τραγούδι αυτό έφερε στον Bryan Adams ένα τεράστιο κοινό αλλά αποξένωσε πολλούς θαυμαστές της rock μουσικής του, καθώς φαινόταν ότι μετατράπηκε από έναν εργατικό ροκά σ’ έναν γλυκύτατο τροβαδούρο που έγραφε ερωτικά τραγούδια κατάλληλα για τον πρώτο χορό. Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο Adams συνέχισε να ηχογραφεί δραματικές μπαλάντες για ρομαντικές ταινίες. Το 1993, τραγούδησε το «All For Love», μαζί με τον Rod Stewart και τον Sting» για τους «Τρεις Σωματοφύλακες» (The Three Musketeers) και το 1995 ηχογράφησε το «Have You Ever Really Loved A Woman» για την ταινία «Δον Ζουάν Ντε Μάρκο» (Don Juan DeMarco). Το 2002, σε μία συνέντευξή του στον Guardian, ο Bryan Adams φάνηκε να ψιλοπαραδέχεται αυτήν την αλλαγή -«Ίσως ναι. Δεν το βλέπω ποτέ έτσι»- αλλά στην ίδια συνέντευξη αντέκρουσε σθεναρά ότι το τραγούδι του έγινε βάρος.

Bryan Adams: Πώς θα μπορούσε να είναι βάρος; Είναι ένα συγκινητικό μουσικό κομμάτι και είναι διεθνές. Όλοι στον κόσμο κατάλαβαν το τραγούδι.

Το «(Everything I Do) I Do It For You» ήταν εν μέρει υπεύθυνο για την αναζωπύρωση της όρεξης του Hollywood για μεγάλα τραγούδια στο τέλος μεγάλων ταινιών (Τιτανικός, Αρμαγεδδών, Ο Σωματοφύλακας κ.ά.). 

Ζωντανές ηχογραφήσεις του τραγουδιού περιλαμβάνονται στα albums «Live At The Budokan» (2003), «Bare Bones» (2010) και «Live At Sydney Opera House» (2013).

Υπάρχει και μουσικό βίντεο με ζωντανή ερμηνεία του Bryan Adams, που γυρίστηκε το 1992 στο Miami, Florida, με σκηνοθέτη τον Andy Morahan. Στο βίντεο βλέπουμε τον Bryan Adams να ερμηνεύει το τραγούδι μπροστά σ’ ένα ενθουσιασμένο κοινό. Στους μουσικούς διακρίνεται ο Mickey Curry στα drums, ο Tommy Mandel στα πλήκτρα, ο Keith Scott στην κιθάρα και ο Dave Taylor στο μπάσο.  

Ο Bryan Adams ερμήνευσε το τραγούδι και στη συναυλία που έδωσε στην Αθήνα το 2019.

Bryan Adams: Ξέρω ότι δεν γίνεται να μην παίξω στις συναυλίες μου το «Everything I Do», όπως και ξέρω ότι δεν γίνεται να γράφω νέα κομμάτια υπό την πίεση της επιτυχίας. Δεν με απασχολεί καθόλου.

Το 2012, η εταιρεία LoveFilm κυκλοφόρησε μία παρωδία του τραγουδιού, όπου τα φωνητικά αντικαταστάθηκαν από… ατάκες ηθοποιών. Έτσι, αντί για τον Bryan Adams ακούμε το τραγούδι μέσα από τις ατάκες διάσημων ηθοποιών, όπως ο Robert De Niro, ο Brad Pitt, ο Samuel L. Jackson, ο Johnny Depp, ο Tom Cruise, η Michelle Pfeiffer και πολλοί άλλοι. Στο video clip που συνοδεύει το τραγούδι βλέπουμε σκηνές από θρυλικές ταινίες, όπως το «Toy Story», το «Ghostbusters», το «Pulp Fiction», το «Fight Club», το «Star Wars» και το «Jerry Maguire».

Σε μία έρευνα του βιβλίου ρεκόρ Guinness, το «(Everything I Do) I Do It For You» κατατάχθηκε από τους Βρετανούς αναγνώστες στο Νο 18 των αγαπημένων τους τραγουδιών. 

Το τραγούδι γνώρισε και άλλες εκτελέσεις από εκατοντάδες τραγουδιστές και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών και μια σταθερή επιλογή για τον πρώτο χορό στις γαμήλιες δεξιώσεις.

Άλλες εκτελέσεις:

  • Annie Addams (1991, σε single).
  • Onda Choc (1991, με τίτλο «So Para Mim» στο άλμπουμ «Ela So Quer, So Pensa Em Namorar»).
  • Jake Conception (1991, στο άλμπουμ «Sax And Sounds Of Pop, Vol. 7»).
  • Wood Robin & Princezz (1991, σε single).
  • Peter Breiner (1992, στο άλμπουμ «Unchained Melody»).
  • Fatima Mansions (1992, εναλλακτική εκτέλεση που κυκλοφόρησε μέσω του φιλανθρωπικού άλμπουμ «Ruby Trax – The NME’s Roaring Forty» από το New Musical Express για την υποστήριξη της Εταιρείας Σπαστικών).
  • Max Greger (1992, στο άλμπουμ «Sax In Love»).
  • Engelbert Humperdinck (1992, στο άλμπουμ «Hello Out There»).
  • Franz Lambert (1992, στο άλμπουμ «Please Don’t Go»).
  • Hank Marvin (1992, στο άλμπουμ «Into The Light»).
  • Lars Roos (1992, στο άλμπουμ «Orongodis 7»).
  • Saskia & Serge (1992, με τίτλο «Alles Wat Ik Doe» στο άλμπουμ «12 Wereldhits Nederlandstalig»).
  • Alan Clive (1993, στο άλμπουμ «Synthetizer Waves»).
  • Soltesz Rezso (1993, με τίτλο «Hogyan Mondjam El» στο άλμπουμ «Vegre Rad Talaltam»).
  • Bill Tarmey (1993, στο άλμπουμ «A Gift Of Love»).
  • Thalyta (1993, με τίτλο «Tudo Por Voce» στο άλμπουμ «Olhando Estrelas…»). 
  • Samantha Chavez (1994, στο άλμπουμ «Love Me»).
  • Fausto Franco (1994, στο άλμπουμ «Somewhere In Time»).
  • Q & Tony Jackson (1994, σε single).
  • Onder Bilge (1996, στο άλμπουμ «Greatest Slow Songs»).
  • Paul Brooks (1996, στο άλμπουμ «Soft Rock Classics»).
  • The King’s Singers (1996, στο άλμπουμ «Circle Of Life»).
  • Gary Puckett (1997, στο άλμπουμ «Is This Love»).
  • Brandy (1998, στο άλμπουμ «Never Say Never». Κυκλοφόρησε και σε single στις 28 Σεπτεμβρίου του 1999 με παραγωγό τον David Foster, ο οποίος έκανε νέα ενορχήστρωση. Ακουστική κιθάρα έπαιξε ο Dean Parks και ηλεκτρική ο Michael Thompson. Ηχολήπτης ήταν ο Al Schmitt. Η εκτέλεση αυτή έφτασε στο No 28 της Νέας Ζηλανδίας. Η Brandy ερμήνευσε επίσης το τραγούδι στο VH1 Divas Live ’99 μαζί με τη Faith Hill).
  • Celine Dion & Bryan Adams (1998, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «Command Performance»).
  • Leona Machalkova (1999, με τίτλο «Konec Detskych Snu» στο άλμπουμ «Film & Muzikal II»).
  • Естела (2000, με τίτλο «Ти не разбра» στο άλμπουμ «С Душа И Тяло»).
  • New Found Glory (2000, στο άλμπουμ «From The Screen To Your Stereo»).
  • Neal Schon (2001, στο άλμπουμ «Voice»).
  • Gheorghe Zamfir (2001, στο άλμπουμ «Music From The Movies»).
  • Eric Perocho (2002, με τίτλο «Ang Gwapo Ko» στο άλμπουμ «Ang Gwapo Ko!!!»). 
  • Crystal Wind (2002, στο άλμπουμ «Crystal Wind»).
  • Dana Winner (2002, στο άλμπουμ «Unforgettable Too»).
  • DJ Scotty & Full Gainer (2003, σε single).
  • Double You (2003, σε single).
  • The Hobnail Boots (2003, στο άλμπουμ «Undercover Agents»).
  • La Base Musical (2003, ως sample στο τραγούδι «Muchacha Sola»).
  • Pan Pipes (2003, στο άλμπουμ «Play More Great Love Songs»).
  • Galaxia (2005, στο άλμπουμ «Re:Play Dance Rock Mania»).
  • Petr Polacek & Iluze (2005, με τίτλο «Srdce Prodavam» στο άλμπουμ «Petr Polacek & Iluze»).
  • Clay Aiken (2006, στο άλμπουμ «A Thousand Different Ways»).
  • Katherine Jenkins (2006, με τίτλο «Sara Per Te» στο άλμπουμ «Serenade»).
  • The Starlite Singers (2006, στο άλμπουμ «16 Best Of 90s Hits»).
  • Yuridia (2006, με τίτλο «Todo Lo Que Hago Por Ti» στο άλμπουμ «Habla El Corazon»).
  • Adrian Barilari (2007, με τίτλο «Todo Lo Que Hago, Lo Hago Por Ti» στο άλμπουμ «Canciones Doradas»).
  • Amel Bent, David Hallyday, Helene Segara & Tina Arena (2007, στο άλμπουμ «2007: La Caravane Des Enfoires»).
  • Semino Rossi (2007, με τίτλο «Lo Hago Por Ti» στο άλμπουμ «Einmal Ja – Immer Ja»).
  • David Idol (2008, με τίτλο «Ang Lahat Ay Para Sa Iyo» στο άλμπουμ «Tagalized Hits»).
  • Hubert Meyer (2008, στο άλμπουμ «Panflute – Swiatowe Hity»).
  • Martin Nievera (2009, στο άλμπουμ «For Always»).
  • Feke Pal (2009, με τίτλο «Vegtelen Csend» στο άλμπουμ «Uj Vilag Var»). 
  • Celtic Thunder (2010, στο άλμπουμ «It’s Entertainment!»).
  • Kids & Explosions (2010, ως sample στο τραγούδι «S*** Computer»).
  • Toppers (2010, ως μέρος του «Pure Love Medley»).
  • Bei Maejor (2011, ως sample στο τραγούδι «Everything I Do»).
  • Jan Smit (2011, στο άλμπουμ «De Wereld Draait Door Recordings»).
  • Juris (2012, στο άλμπουμ «Dreaming Of You»).
  • Joana Zimmer (2012, στο άλμπουμ «Not Looking Back»).
  • Charice (2013, στο άλμπουμ «Chapter 10»).
  • Harv-E (2013, στο άλμπουμ «Best Of Power Ballads Music Hits 80’s 90’s Pop Rock»).
  • Klarisse De Guzman (2014, στο άλμπουμ «Klarisse De Guzman»).
  • Collin Raye (2014, στο άλμπουμ «Everlasting»).
  • M. Pokora (2015, στο άλμπουμ «Les Stars Font Leur Cinema»).
  • Daniel Sax (2015, σε single).
  • Saxophone Dreamsound (2015, στο άλμπουμ «Romantic Hits On Saxophone, Vol. 3»).
  • Nazareno Aversa (2016, με τίτλο «I Do It For You Everything I Do» στο άλμπουμ «Great Songs For Piano»).
  • Royal Liverpool Philharmonic Orchestra & James Morgan (2017, στο άλμπουμ «Pop Goes Classical»).
  • Νάνα Μούσχουρη (2018, στο άλμπουμ «Forever Young»).
  • Toppers (2018, ως μέρος του «Love Songs Medley»).
  • Arne Schmitt (2019, στο άλμπουμ «Golden October»).
  • Carmen Da Silva (2021, σε single).
  • Κωνσταντίνος Κάλλιας (2021).

Οι στίχοι:

Look into my eyes

you will see what you mean to me

Search your heart, search your soul

and when you find me there

you’ll search no more

Don’t tell me it’s not worth tryin’ for

You can’t tell me it’s not worth dyin’ for

You know it’s true

Everything I do, I do it for you

Look into your heart

You will find there’s nothin’ there to hide

Take me as I am, take my life

I would give it all

I would sacrifice

(Chorus)

There’s no love like your love

and no other could give more love

There’s nowhere unless you’re there

All the time, all the way, yeah

Look into your heart, baby

Oh you can’t tell me it’s not worth tryin’ for

I can’t help it, there’s nothin’ I want more

Yeah, I would fight for you

I lie for you

Walk the wire for you

Yeah, I’d die for you

You know it’s true

Everything I do, oh, I do it for you

Everything I do, darling

And we’ll see it through

Oh we’ll see it through

Oh yeah

Yeah

Look into your heart, look at your soul

You can’t tell me it ain’t worth dying for

Oh yeah

I’ll be there, yeah

I’ll walk the wire for you

I will die for you

Oh yeah

I would die for you

I’m going all the way, all they way, yeah

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

About Post Author