Η ιστορία του «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» της Alicia Keys

του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» περιλαμβάνεται στο τέταρτο στούντιο άλμπουμ της Alicia Keys, «The Element Of Freedom», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2009.

Πρόκειται για μία ατμοσφαιρική pop/R&B μπαλάντα, της οποίας ως δημιουργοί αναφέρονται οι Alicia Keys, Alexander Shuckburgh, Shawn Carter, Janet Sewell- Ulepić, Angela Hunte, Bert Keyes και Sylvia Robinson, και είναι μία εμπνευσμένη και συναισθηματική σόλο συνέχεια ως απάντηση στο τραγούδι «Empire State Of Mind» που είχε ερμηνεύσει ο Jay-Z με τη συμμετοχή της Alicia Keys και που είχε κυκλοφορήσει τρεις μήνες νωρίτερα. 

Μετά την κυκλοφορία σε single του πρώτου «Empire State Of Mind», η Keys δήλωσε ότι σχεδίαζε μία δεύτερη έκδοση του τραγουδιού που θα περιλάμβανε μόνο τα φωνητικά της. Αρχικά προβλεπόταν για το δεύτερο μέρος η συνεισφορά του Jay-Z μ’ ένα νέο στίχο rap, αλλά τελικά ο rapper δεν συμμετείχε στην τελική εκτέλεση.

Η Alicia Keys δεν ερμήνευσε μόνο το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» αλλά έπαιξε και σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του. Συνέγραψε το τραγούδι εμποτίζοντάς το με τις προσωπικές της εμπειρίες και συναισθήματα, διασφαλίζοντας ότι η μοναδική φωνή της λάμπει μέσα από κάθε στίχο.   

Η κύρια διαφορά μεταξύ του δεύτερου μέρους και του αρχικού «Empire State Of Mind» είναι η προοπτική και ο τόνος. Ενώ η εκδοχή του Jay-Z αποτίνει φόρο τιμής στο μεγαλείο και την επιτυχία της πόλης, η απόδοση της Alicia Keys βυθίζεται στα συναισθήματα και το προσωπικό της ταξίδι στη ζωή της Νέας Υόρκης.

Η πρόσθεση του «Broken Down» στον τίτλο του τραγουδιού υποδηλώνει τα ακατέργαστα και ευάλωτα συναισθήματα που αποκαλύπτει η Alicia Keys στο τραγούδι. Αντανακλά τόσο τους αγώνες όσο και τους θριάμβους που βίωσε ενώ κυνηγούσε τα όνειρά της και έβρισκε τη θέση της στην πόλη. 

Σχολιάζοντας το νέο -εντελώς διαφορετικού είδους- τραγούδι, η γεννημένη στη Νέα Υόρκη Alicia Keys ισχυρίστηκε ότι λειτουργεί ως ένας διαχωρισμός δύναμης και ευπάθειας.  

Alicia Keys: Η πόλη είχε τεράστια επιρροή πάνω μου γιατί είναι ένα τόσο ποικιλόμορφο μέρος. Όσο δύσκολο κι αν ήταν, πάντα ένιωθα ευλογημένη που μπορούσα να αναγνωρίσω διαφορετικούς πολιτισμούς και στυλ, ανθρώπους και μέρη. Είδα πραγματικά τα πάντα: κάθε αρνητικό που θα μπορούσα να δω από την στιγμή που περπάτησα μέχρι τώρα και, επίσης, κάθε θετικό, κάθε λαμπρό μέλλον, κάθε όνειρο που θα μπορούσα να δω. Έτσι, το να μεγαλώσω γύρω απ’ αυτόν τον μεγάλο διαχωρισμό σίγουρα επηρέασε τη μουσική μου. Την λατρεύω την πρώτη ηχογράφηση και το να είμαι μέρος αυτού που ο κόσμος αποκαλεί ύμνο της Νέας Υόρκης είναι απίστευτο. Και μετά το να μπορώ να βλέπω τον τρόπο που επηρεάζει τον κόσμο όπου κι αν πάω είναι τρελό. Είναι όμορφο. Οπότε ήθελα οπωσδήποτε να δώσω τη δική μου εκδοχή και το όραμά μου για το πως βλέπω τη Νέα Υόρκη και το πως είναι για μένα. Ήθελα να το κάνω στο ύφος μου -με περισσότερη κατάρρευση, περισσότερο πιάνο, περισσότερη φωνή και οικειότητα- οπότε αυτό έκανα. Φανταζόμουνα, «αν μπορούσα να το τραγουδήσω ολόκληρο αυτό το τραγούδι, πώς θα το έκανα;». Έτσι απλά κάθισα στο πιάνο μου και κάπως το ανέλυσα και άρχισα να τραγουδάω για τη Νέα Υόρκη όπως τη βλέπω και βγήκε υπέροχο. Πραγματικά η μουσική είναι δυνατή και τα drums είναι επιθετικά, αλλά η φωνή μου είναι ευάλωτη και λεπτή. Είναι απλά συναρπαστικό που μπόρεσα να συνθέσω ένα τραγούδι για την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και μετά να το κάνω έναν ύμνο που μπορεί να νιώσει ο κόσμος. Απλά αγαπώ την ενέργεια που είναι από πίσω του. 

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» ερμηνευμένο από την ταλαντούχα Alicia Keys, είναι ένα σαγηνευτικό τραγούδι που έχει βαθύ νόημα και προβάλει την εκφραστική φωνή και τους ειλικρινείς στίχους της τραγουδίστριας.

Η Alicia Keys άντλησε την έμπνευσή της από τις εμπειρίες της μεγαλώνοντας στη Νέα Υόρκη. Αυτή η εμβληματική πόλη έγινε το σκηνικό στα χρόνια που διαμόρφωνε τον χαρακτήρα της και την προοπτική της, παρέχοντας ατελείωτη έμπνευση για τη μουσική της. Καθώς η Alicia Keys προσπαθούσε να μεταφέρει το δικό της καλλιτεχνικό όραμα και τη δική της φωνή στο προσκήνιο, βρήκε παρηγοριά και δύναμη μέσα στην ενεργητική και δυναμική ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης. Η Keys ένιωσε μια βαθιά σύνδεση με το πνεύμα της πόλης, το οποίο αποτυπώνει όμορφα σ’ αυτό το τραγούδι.

Η ανατροφή της Alicia Keys στη Νέα Υόρκη επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το τραγούδι, παρέχοντας μια βαθιά κατανόηση της κουλτούρας, της διαφορετικότητας και της δημιουργικής ενέργειας της πόλης. Αυτή η εμπειρία από πρώτο χέρι, της επέτρεψε να εμφυσήσει στο τραγούδι μια αίσθηση αυθεντικότητας και συνάφειας. 

Η ουσία του «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» έγκειται στην ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τα όνειρα, τους αγώνες και τους θριάμβους ατόμων που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Το τραγούδι εκπέμπει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ανθεκτικότητας και αυτοπεποίθησης και στοχεύει να προκαλέσει μια σειρά συναισθημάτων όπως αυτά της ελπίδας και της υπερηφάνειας. Χρησιμεύει ως φόρος τιμής στο αδάμαστο πνεύμα της Νέας Υόρκης και στην ικανότητά της να ενδυναμώνει όσους περπατούν στους δρόμους της. Οι στίχοι δίνουν μια ζωντανή εικόνα μιας πόλης όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και όπου μπορεί κανείς να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

Μέσω της ποιητικής αφήγησής της, η Alicia Keys υφαίνει μια ιστορία ελπίδας, υπενθυμίζοντας στους ακροατές ότι ανεξάρτητα από τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για τη λύτρωση και τον θρίαμβο. Μέσα από τους εγκάρδιους στίχους και τη σαγηνευτική μελωδία του, το τραγούδι ενθαρρύνει τα άτομα να αγκαλιάσουν τη μοναδικότητά τους, να αγκαλιάσουν την ενέργεια της Νέας Υόρκης, να βρουν τη δύναμη μέσα τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους χωρίς ν’ απολογηθούν γι’ αυτό. 

Οι στίχοι περιέχουν πολιτιστικές αναφορές σε διάφορες πτυχές της Νέας Υόρκης, όπως δρόμους, γειτονιές και ορόσημα. Αυτές οι αναφορές ενισχύουν περαιτέρω την αυθεντική απεικόνιση της ενέργειας και του πνεύματος της πόλης.

Ο στίχος «If I can make it here, I can make it anywhere» («αν μπορώ να τα καταφέρω εδώ, μπορώ να τα καταφέρω οπουδήποτε») προέρχεται από τον στίχο που έγραψε ο Fred Ebb για το διάσημο τραγούδι «Theme From New York, New York» (1977), που ερμήνευσε η Liza Minnelli («If I can make it there, I’ll make it anywhere») και που συνδέθηκε κυρίως με τον Frank Sinatra («If I can make it there, I’m gonna make it anywhere»). Η Νέα Υόρκη θεωρείται από πολλούς μια πόλη ονείρων και ευκαιριών. Ιστορικά ήταν το μέρος όπου οι μετανάστες έφτασαν για πρώτη φορά στον «νέο κόσμο» και ακόμη και σήμερα είναι ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο καθώς και το σπίτι πολλών καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνέονται από τη ζωή και την ιστορία της πόλης.

Στο δεύτερο κουπλέ περιλαμβάνεται ο στίχος «Hail a gypsy cab, takes me down from Harlem to the Brooklyn Bridge». Στη Νέα Υόρκη, για να λειτουργήσει κανείς ως νόμιμο ταξί πρέπει να αποκτήσει ένα ειδικό σήμα. Διαφορετικά κατατάσσεται ως «gypsy cab» (ταξί με άδεια να ανταποκρίνεται μόνο σε κλήσεις και για το οποίο η παραλαβή επιβατών στον δρόμο είναι παράνομη). Ωστόσο, η απόκτηση του ειδικού σήματος στοιχίζει τουλάχιστον 700.000$, κάτι που έχει κάνει πολλούς να επιλέξουν να γίνουν «gypsy cab» ή να ενταχθούν σε μία εναλλακτική υπηρεσία μεταφορών όπως η Uber ή η Lyft.  

Στη γέφυρα πριν το τελευταίο ρεφρέν περιλαμβάνεται ο στίχος «Put your lighters in the air, everybody say / Yeah, yeah! Yeah, yeah». Μερικές φορές, όταν ακούγεται ένα πολύ καλό τραγούδι, το κοινό σε μια συναυλία ανάβει τους αναπτήρες ή, συνηθέστερα σήμερα, τους φακούς στα κινητά τηλέφωνα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρκετά έντονα συναισθήματα στο στάδιο, καθώς χιλιάδες φώτα δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η εικόνα αυτή μοιάζει σε κάποιο βαθμό με τα φώτα της πόλης και πιθανώς ο στίχος παραπάνω στίχος ν’ αναφέρεται σ’ αυτό ακριβώς καθώς το τραγούδι είναι για τη Νέα Υόρκη, μία από τις πιο διάσημες πόλεις στον κόσμο, μ’ έναν πολύ εμβληματικό ορίζοντα.  

Το στοχαστικό αυτό τραγούδι γράφτηκε σε Φα δίεση (F#) στο μέτριο τέμπο των 93bpm και ηχογραφήθηκε από την Alicia Keys στα Oven Studios, στη Νέα Υόρκη, με παραγωγούς τον Al Shux και την Alicia Keys και με ηχολήπτρια την Ann Mincieli. Έπαιξαν οι μουσικοί: Al Shux (keyboards, προγραμματισμός) και Alicia Keys (πιάνο, φωνητικά), Περιέχει επίσης sample από το «Love On A Two Way Street» (1970) των Moments, γι’ αυτό και στα ονόματα των δημιουργών περιλαμβάνονται και τα ονόματα του Bert Keyes και της Sylvia Robinson.

Η εξαιρετική σόλο ερμηνεία της Alicia Keys προκαλεί τη λάμψη της δικής της συνεισφοράς στο απαράμιλλο πρωτότυπο του Jay-Z και προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο. Παρά την απογυμνωμένη ενορχήστρωση, το τραγούδι δεν αποδυναμώθηκε. Η Alicia Keys τραγουδά τους στίχους αντικαθιστώντας τις ρίμες του Jay-Z και μετατρέπει μία ήρεμη γροθιά σε μία όμορφη συναισθηματική και ασυμβίβαστη ωδή στη Νέα Υόρκη.    

Στις 29 Νοεμβρίου 2009, η Keys ερμήνευσε το ρεφρέν του τραγουδιού μαζί με άλλα τραγούδια στο βρετανικό τηλεοπτικό show «The X Factor». Ολόκληρο το τραγούδι το ερμήνευσε πρώτη φορά στην τηλεοπτική εκπομπή του 4Music «Favourites» και στη συνέχεια στην τηλεοπτική εκπομπή «Saturday Night Live». 

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους μουσικούς στις απόψεις τους για το άλμπουμ «The Element Of Freedom». Η Washington Post σημείωσε ότι το κομμάτι είναι μια pop μπαλάντα που αντικατέστησε τις αναφορές σε αθλητικές ομάδες και τα αναμασήματα με ακόμη πιο ήπιες και λιγότερο αμφιλεγόμενες γενικότητες ενώ ξεχώρισε και τον στίχο της Alicia Keys «If I can make it here, I can make it anywhere» («αν μπορώ να τα καταφέρω εδώ, μπορώ να τα καταφέρω οπουδήποτε»), ο οποίος ωστόσο προέρχεται αυτούσιος από τον στίχο που έγραψε ο Fred Ebb για το «Theme From New York, New York» (1977). Η εφημερίδα Hartford Courant έγραψε ότι η εκτέλεση της Keys διατηρεί το ανερχόμενο φωνητικό δέλεαρ αλλά το κομμάτι χάνει τη μαγκιά του χωρίς τον Jay-Z.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2009, η Alicia Keys ερμήνευσε το τραγούδι μαζί με τον Stephen Colbert στην τηλεοπτική εκπομπή «The Colbert Report», με τον Colbert να προσθέτει δικούς του στίχους. 

Empire State of Mind (Part II) Broken Down - Wikipedia

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» κυκλοφόρησε σε single στις 22 Φεβρουαρίου 2010 και ήταν το δεύτερο single που βγήκε από το άλμπουμ «The Element Of Freedom».

Πριν την επίσημη κυκλοφορία του σε single, το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς μόνο από τις ψηφιακές πωλήσεις έφτασε στο No 4 των βρετανικών charts. Ήταν η όγδοη Top 10 επιτυχία που είχε η Keys στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην κυκλοφορία του single, το οποίο, αν και κυκλοφόρησε επίσημα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε μεγάλη διεθνή ανταπόκριση από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» έφτασε και στο No 55 των Η.Π.Α. (χωρίς επίσημη κυκλοφορία) ενώ έφτασε και στο No 6 της Ολλανδίας, No 8 στην Ιρλανδία, No 10 στο Ισραήλ, No 17 στη Δανία, No 19 στην Ελβετία, No 20 στο Βέλγιο, No 35 στη Γερμανία, No 40 στον Καναδά, No 55 στην Αυστρία, No 59 στη Σουηδία, No 65 στην Ιαπωνία και No 75 στην Αυστραλία. 

Αν και το τραγούδι δεν είχε το ίδιο επίπεδο εμπορικής επιτυχίας με το πρώτο «Empire State Of Mind», κέρδισε την αποδοχή τόσο των ακροατών όσο και των κριτικών για τους γοητευτικούς του στίχους και τα εκφραστικά φωνητικά. 

Δεν υπάρχει επίσημο μουσικό βίντεο που να γυρίστηκε για το τραγούδι. Ωστόσο, λόγω της επιτυχίας του που οδήγησε στην κυκλοφορία του σε single, τα μουσικά κανάλια προβάλλουν ως μουσικό βίντεο την εμφάνιση της Alicia Keys στην εκπομπή «Favourites» του 4Music.

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» είχε βαθιά απήχηση στους ακροατές λόγω της αυθεντικής απεικόνισης των ελπίδων, των ονείρων και των αγώνων που αντιμετωπίζουν αυτοί που επιδιώκουν την επιτυχία. Το σχετικό μήνυμα του τραγουδιού για ανθεκτικότητα, επιμονή και πίστη στον εαυτό μας άγγιξε μια χορδή σε κόσμο απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα, το τραγούδι εδραίωσε περαιτέρω τη φήμη της Alicia Keys ως εξαιρετικά ταλαντούχα καλλιτέχνιδα. Έδειξε την ικανότητά της να μεταφέρει βαθιά συναισθήματα μέσω της μουσικής της και ενίσχυσε τη σύνδεσή της με το κοινό στο οποίο βρήκε απήχηση το ισχυρό μήνυμα του τραγουδιού.

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» ξεχωρίζει από άλλα τραγούδια για τη Νέα Υόρκη λόγω της ενδοσκοπικής φύσης και της προσωπικής αφήγησης. Πηγαίνει πέρα από τη δόξα της πόλης και εμβαθύνει στο συναισθηματικό ταξίδι που βιώνει κανείς ενώ ζει και κυνηγάει το όνειρό του στη Νέα Υόρκη. 

Στις 12 Δεκεμβρίου 2012, η Alicia Keys ερμήνευσε το τραγούδι τελευταίο στη συναυλία αλληλεγγύης για τα θύματα τυφώνα Sandy. Το 2022, το ερμήνευσε και στο πάρτι που έγινε για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έξω από το παλάτι Buckingham.

Alicia Keys: Όταν οι άνθρωποι τραγουδούν τους στίχους σ’ αυτό το ρεφρέν, τους υπενθυμίζεται να ονειρεύονται όσο πιο μεγάλα όνειρα μπορούν! Αυτό είναι το «Empire». Μου προκαλεί ρίγη. Σ’ αυτούς τους τρελούς καιρούς, ελπίζω να παραμείνουμε μια πόλη -και μια χώρα- όπου αυτό παραμένει αληθινό.

Το «Empire State Of Mind (Part II) Broken Down» ακούγεται στις ταινίες «Sex And The City 2» (2010) και «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» (The Great Gatsby, 2013). Ακούστηκε επίσης στην τηλεοπτική σειρά «Glee» (2010), ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε διαφήμιση της Hewlett-Packard (2011).

Για το Big Weekend του BBC Radio 1, το 2010, το ρεφρέν του κομματιού άλλαξε από «New York…» σε «North Wales…» με τη νέα εκτέλεση να μιλά στιχουργικά για όσα έχει να προσφέρει η Βόρεια Ουαλία, όπως π.χ. ο στίχος «Yes, today I travelled north from Harlech to the Menai Bridge. What a pretty drive, with so much to see it’s such a privilege». Στις 28 Ιουνίου 2011, η Keys ερμήνευσε το τραγούδι στην τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America». 

Άλλες εκτελέσεις:

  • Piano Tribute Players (Ιανουάριος 2010, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Smooth Jazz Tribute To Jay-Z»).
  • Emmanuelle (Απρίλιος 2010, ακουστική εκτέλεση στο άλμπουμ «By Popular Demand 2 – Acoustic Interpretations Of Today’s Biggest Hits»).
  • Glee Cast (Σεπτέμβριος 2010, σε single και αργότερα στο άλμπουμ «Glee The Music – Volume 4»).
  • Redefined (Δεκέμβριος 2010, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «Drive»).
  • Almighty Cover Girlz (2010, στο άλμπουμ «Almighty»).
  • Michaela Tatad  (2010, ακουστική εκτέλεση στο άλμπουμ «Today’s Favorite Love Songs Unplugged 4»).
  • Suy Galvez (Φεβρουάριος 2011, ακουστική εκτέλεση στο άλμπουμ «Under Covers»).
  • Purple Avenue (Απρίλιος 2011, στο άλμπουμ «Revisited Into Lounge Music»).
  • Dani Felber Orchestra (2011, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «That’s My Life»).
  • Heather B (2011, στο EP «Heather B»).
  • Janicsák Veca (2011, στο άλμπουμ «A Második X»).
  • Fatai V (Μάιος 2012, σε single).
  • Born Crain (Ιούνιος 2012, στο άλμπουμ «Born In The USA»).
  • Sly Blue (Ιούλιος 2012, ως μέρος του «Ritz Empire» στο άλμπουμ «Edge Of The World»).
  • De La Cream (Αύγουστος 2012, ακουστική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lounge & Acoustic Session»).
  • Max Mutzke (Σεπτέμβριος 2012, στο άλμπουμ «Durch Einander»).
  • Josh Vietti (Οκτώβριος 2012, ορχηστρική εκτέλεση στο single και στο άλμπουμ «Best Of Both Worlds»).
  • Maverick Sabre (Φεβρουάριος 2013, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «Dermot O’Leary Presents The Saturday Sessions»).
  • Twinkle Twinkle Little Rock Star (Μάρτιος 2013, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lullaby Versions Of Alicia Keys»).
  • Yoga Pop Ups (Μάρτιος 2013, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Yoga Tribute To Alicia Keys»).
  • The Bryan Ferry Orchestra (Αύγουστος 2013, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «The Great Gatsby Jazz Recordings – A Selection Of Yellow Cocktail Music From Baz Luhrmann’s Film»).
  • Sandra Wikström (2013, στο άλμπουμ «Idol 2013»).
  • Julia Van Der Toorn (Ιανουάριος 2014, στο άλμπουμ «Julia Van Der Toorn»).
  • Nyssa Collins (Απρίλιος 2015, στο single «The X Factor – Empire State Of Mind»).
  • Jax (Απρίλιος 2015, στο EP «American Idol XIV – Top 5»).
  • Amanda Kamara (2015, στο single «Empire State Of Mind»).
  • Relaxing Piano Covers (2015, στο άλμπουμ «Tribute To Alicia Keys»).
  • Trippynova (Ιούνιος 2016, στο άλμπουμ «Vintage Reggae Café – Vol. 5»).
  • Lea Salonga (2016, στο άλμπουμ «Lea Salonga Live Jazz At Lincoln Center»).
  • Sebastian James Hekneby (2017, σε single).
  • Duomo (Απρίλιος 2018, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Berlin: Redux»).
  • Uriel And His Instrumental Piano (Ιούλιος 2018, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Pop Hit’s Vol. 5»).  
  • Aubrey Logan (Σεπτέμβριος 2018, ως μέρος του «New York State Of Mind» στο EP «The Prequel Years»).
  • Dasha (Οκτώβριος 2020, στο άλμπουμ «Dasha Symphony»).
  • Sweet Little Band (Οκτώβριος 2021, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Babies Go Alicia Keys»).
  • Claire Khodara (Ιούνιος 2022, στο άλμπουμ «Modern Lullaby»).

Οι στίχοι:

Ooh, New York (x2)

Grew up in a town that is famous as a place of movie scenes

Noise is always loud, there are sirens all around and the streets are mean

If I can make it here, I can make it anywhere, that’s what they say

Seeing my face in lights or my name on marquees found down on Broadway

Even if it ain’t all it seems, I got a pocketful of dreams

Baby, I’m from New York

Concrete jungle where dreams are made of

There’s nothing you can’t do

Now you’re in New York

These streets will make you feel brand new

Big lights will inspire you

Hear it for New York, New York, New York

On the avenue, there ain’t never a curfew, ladies work so hard

Such a melting pot, on the corner selling rock, preachers pray to God

Hail a gypsy cab, takes me down from Harlem to the Brooklyn Bridge

Someone sleeps tonight with a hunger far more than an empty fridge

I’ma make it by any means, I got a pocketful of dreams

(Chorus)

One hand in the air for the big city

Street lights, big dreams, all looking pretty

No place in the world that can compare

Put your lighters in the air, everybody say

«Yeah, yeah! Yeah, yeah!»

(Chorus)

About Post Author