Η ιστορία του “Down At The Doctors” των Dr. Feelgood

του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Το «Down At The Doctors» είναι το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου «Private Practice», που κυκλοφόρησε το 1978.

Πρόκειται για ένα blues/pub rock τραγούδι που έγραψε ο κιθαρίστας Mickey Jupp, ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ μέλος των Dr. Feelgood αλλά εκείνη την εποχή ήταν πολύ δραστήριος στην σκηνή της pub rock. 

Η pub rock είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μουσικά είδη και στην πραγματικότητα υπήρχε μόνο στην περιοχή του Λονδίνου, με κάποια περιστασιακή εξάπλωση στο Essex. Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και περιλάμβανε συγκροτήματα όπως τους Kilburn & The High Roads (που αργότερα έγιναν Ian Dury & The Blockheads), Ducks Deluxe, Bees Make Money, Brinsley Schwartz και Dr. Feelgood.

Οι Dr. Feelgood σχηματίστηκαν το 1971 και ήρθαν από το νησί Canvey. Η αρχική σύνθεση περιλάμβανε τον τραγουδιστή Lee Brilleaux, τον Wilko Johnson στην κιθάρα, τον John B. Marks στο μπάσο και σύντομα έφεραν τον John Martin στα drums. Λέγεται συχνά ότι πήραν το όνομά τους από το τραγούδι «Dr. Feelgood» των Johnny Kidd & The Pirates , το οποίο ήταν στη β’ πλευρά της μικρής επιτυχίας «Always And Ever», στην πραγματικότητα όμως η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν από τον Αμερικανό πιανίστα και τραγουδιστή Willie Perryman που το ηχογράφησε ως Dr. Feelgood & The Interns.

Η πρώτη τους βρετανική επιτυχία ήταν το γραμμένο από τον Wilko Johnson «Sneakin’ Suspicion», το οποίο έφτασε στο No 47. Το επόμενο single «She’s A Wind Up», που γράφτηκε από τους Brilleaux και Sparks, πήγε λίγο καλύτερα καθώς έφτασε στο No 34. Στις αρχές του 1978, συνεργάστηκαν με τον Richard Gottehrer, ο οποίος ήταν μέλος του αμερικανικού garage συγκροτήματος Strangeloves και που συνέχισε να γράφει τραγούδια. Ως παραγωγός συνεργάστηκε με τους Blondie και την Joan Armatrading και στη συνέχεια με τους Dr. Feelgood. Νέος στη σκηνή εκείνη την εποχή ήταν κι ένας γεννημένος στο Sussex τραγουδοποιός και κιθαρίστας, ονόματι Mickey Jupp, ο οποίος μετακόμισε στο Essex κι έγινε συνώνυμος με πολλά συγκροτήματα της περιοχής. 

Ο Jupp είχε γράψει ένα τραγούδι με τίτλο «Down At The Doctors», το οποίο ηχογράφησε ο ίδιος και πήγε… άπατο. Τότε μπλέχθηκε πολύ με την σκηνή της pub rock κι έδωσε το τραγούδι στον Lee Brilleaux. Αρχικά το τραγούδι δεν άρεσε στον Brilleaux, αλλά αποφάσισε να το κρατήσει για τις ζωντανές του εμφανίσεις πριν το ηχογραφήσει.      

Το «Down At The Doctors» είναι μία πρόσκληση από τον γιατρό να τον επισκεφτούμε για να αισθανόμαστε καλά όλη τη νύχτα, χωρίς το τραγικό τέλος του τραγουδιού «Doctor» των Wishbone Ash. 

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τελικά το 1978 με παραγωγό τον Richard Gottehrer και ηχολήπτη τον Aldo Bocca αλλά δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τον Jupp. Το κομμάτι περιλαμβάνει ένα σόλο φυσαρμόνικας από τον τραγουδιστή Lee Brilleaux καθώς και ένα τυπικό σόλο κιθάρας. Στο τέλος του σόλο της κιθάρας, ακούμε τον Lee Brilleaux να λέει «eight bars of piano», το οποίο πιθανόν να ήταν μία εντολή προς τον ηχολήπτη να ντουμπλάρει κάποια στιγμή τον ήχο με πλήκτρα. Τελικά για κάποιο λόγο αυτό το πιάνο δεν ηχογραφήθηκε ποτέ αλλά το αίτημα του Lee δεν αφαιρέθηκε από το τραγούδι.  

Αποτέλεσμα εικόνας για DOWN AT THE DOCTORS DR. FEELGOOD

Το «Down At The Doctors» κυκλοφόρησε σε single τον Σεπτέμβριο του 1978, έναν μήνα πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ. Η φωτογραφία του εξώφυλλου τραβήχτηκε στον αριθμό 33 της Weymouth Street, στο Λονδίνου. 

Το τραγούδι έφτασε στο No 48 των Η.Π.Α. και ήταν η τρίτη επιτυχία των Dr. Feelgood. 

Στην αρχική εκδοχή του τραγουδιού υπήρχε ένας στίχος που έλεγε «I just want to shoot some rhythm and blues in your arm» αλλά το BBC αρνήθηκε να το παίξει κι έτσι ο στίχος ηχογραφήθηκε ξανά ως «I just want to stick some rock and roll in your arm», ο οποίος προφανώς ήταν πολύ καλύτερος και έκανε όλη τη διαφορά. Η επανηχογράφηση ήταν επιβεβλημένη και επειδή η αρχική εκδοχή δεν άρεσε στον Jupp, οι Dr. Feelgood προσφέρθηκαν να το ηχογραφήσουν ξανά.   

Η νέα αυτή -ζωντανή- ηχογράφηση συμπεριλήφθηκε στη β’ πλευρά του single «As Long As The Price Is Right» (1979) και ικανοποίησε και με το παραπάνω τον Jupp.

Διάφορες εκτελέσεις του τραγουδιού έχουν συμπεριληφθεί και σε άλλους δίσκους των Dr. Feelgood: «Casebook» (1981), «Case History» (1987), «Live In London» (1990), «Stupidity Plus» (1991), «Down At The Doctors» (1994, ζωντανή ηχογράφηση σχεδόν δύο μήνες πριν τον θάνατο του Lee Brilleaux), «Finally Tuned» (2002) καθώς και στις περισσότερες συλλογές του συγκροτήματος.

Τα ελληνικά συγκροτήματα Blues Wires, Bluezerz και 16 Strings ερμήνευσαν το τραγούδι σε ζωντανές τους εμφανίσεις.

Το «Down At The Doctors» ακούστηκε στην τηλεοπτική κωμική σειρά «Not The Nine O’ Clock News» (1979). Αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή μουσικής υπόκρουσης για γρήγορες βόλτες με το αυτοκίνητο.

Μέχρι το 1982, όλα τα αρχικά μέλη των Dr. Feelgood εγκατέλειψαν το συγκρότημα, με εξαίρεση τον Brilleaux, ο οποίος ενισχύθηκε με διάφορους μουσικούς, αλλά το συγκρότημα σταμάτησε ξαφνικά τον Απρίλιο του 1994 όταν ο Brilleaux πέθανε από καρκίνο.

Ωστόσο, πριν την κατάρρευσή του, ο Brilleaux είχε επιμείνει να συνεχίσει το συγκρότημα την πορεία του κι έτσι, τον Μάιο του 1995, οι Dr Feelgood επανήλθαν με τον John Cage στα βασικά φωνητικά και κάθε χρόνο μετά τον θάνατο του Brilleaux δίνουν μία ειδική συναυλία στο νησί Canvey, όπου συμμετέχουν πρώην και νυν μέλη του συγκροτήματος και, επιπροσθέτως, συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. 

Μουσικοί και φίλοι των Dr Feelgood εξακολουθούν να μνημονεύουν τον Lee Brilleaux. Ο Brilleaux είχε στεγνό χιούμορ όπως αποδείχθηκε σε μία συνέντευξή του το 1989, όπου είπε:

Κανένας μας δεν έβγαλε πολλά χρήματα τη δεκαετία του 1970. Το μόνο καλό ήταν ότι ο manager μας, Chris Fenwick, είχε το μυαλό να πληρώνει τους φόρους, οπότε στην πραγματικότητα ναι μεν δεν βγάλαμε πολλά λεφτά αλλά ούτε και χρεοκοπήσαμε.  

Σε μία άλλη συνέντευξη με τον Richard Skinner στο Radio One, ο Skinner τον ρώτησε:

– Λοιπόν, Lee, εδώ και 10 χρόνια γιατί συνεχίζεις και γυρνάς όλη τη χώρα δίνοντας συναυλίες;

Και ο Lee απάντησε:

– Έχεις δει πόσα πληρώνει το ταμείο ανεργίας αυτές τις μέρες;   

Οι στίχοι:

Leave a late show

Still feel alive

Want a place to go

Round about five

Down to the doctors (x2)

Come on down to the doctors

Make you feel good all night

Everybody needs a shot of R’n’B

So come on down to my surgery

(Chorus)

Eight bars of piano

(Chorus)

Come here baby

Ain’t gonna do you no harm

I just want to shoot

Some rock’n’roll in your arm

(Chorus)

About Post Author