Aκυκλοφόρητα bonus κομμάτια, ζωντανές ηχογραφήσεις, demos και διάφορα που τρελαίνουν τους φανς

του

Πολλές φορές βλέπουμε να κυκλοφορούν boxed- sets με τίτλο “50th Anniversary Super Deluxe Edition”. Τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα σπουδαιότερα κλασικά ροκ άλμπουμ κυκλοφορούν στις χρυσές επετείους τους . Αυτό δίνει στους σημερινούς κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων αυτής της μουσικής μια πολύ επίκαιρη δικαιολογία για να τα επαναφέρουν στην αγορά, ενισχυμένα με ακυκλοφόρητα bonus κομμάτια , ζωντανές ηχογραφήσεις από την εποχή, demos και διάφορα που κάνουν ελκυστική την αγορά τους.

Φέτος, το 2021, είναι φυσικά η 50ή επέτειος του 1971, μια χρονιά που μας χάρισε απίστευτη νέα μουσική και σπουδαίους δίσκους. Αρκετές από τις πιο εντυπωσιακές φετινές αρχειακές εκδόσεις ακολουθούν τη διαδρομή της 50ης επετείου, αλλά όχι όλες. Υπάρχουν πολλά άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με το 1971. Κάποια, μάλιστα, μνημονεύουν άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 1981 ή ακόμα και το ’91!

Σε αυτό το αφιέρωμα επιλέχθηκαν οι πιο απαραίτητες εκδόσεις, επανεκδόσεις και άλλες ιστορικές συλλογές του 2021.

Ο κατάλογος είναι ταξινομημένος αλφαβητικά ανά καλλιτέχνη – δεν υπάρχουν βαθμολογίες εδώ γιατί είναι όλοι άξιοι.

The Band—Stage Fright & Cahoots 50th Anniversary Editions
The Band Stage Fright 50th Anniversary Super Deluxe
Το τρίτο και το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του σπουδαίου καναδο-αμερικανικού κουιντέτου με την κατάλληλη επεξεργασία ήχου. Το Stage Fright είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των Band και εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της εποχής του. Η έκδοση επίσης περιλαμβάνει ένα επιπλέον CD που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Olympia Theatre στο Παρίσι τον Μάιο του 1971.

Up On Cripple Creek (Live At The Royal Albert Hall, June 1971)

The Beach Boys—Feel Flows: The Sunflower & Surf’s Up Sessions 1969–1971
BeachBoys FeelFlows Cover

Το τελευταίο boxed set του συγκροτήματος τεκμηριώνει μια μεταβατική περίοδο, όταν το συμβόλαιο ηχογράφησης τους τελείωνε και ο ηγέτης τους Brian Wilson παραγκωνίστηκε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Ένας σοβαρός λόγος της δυναμικής του υλικού των Beach Boys κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ότι και τα έξι μέλη του γκρουπ συνεισφέρουν σε αξιομνημόνευτα τραγούδια διανθισμένα με εξαιρετικά φωνητικά που χαρακτηρίζουν το γκρουπ.

The Beatles — Let it Be Special Edition
Beatles Let It Be Special Edition                                                                                 

Ένας πλούτος πρόσθετου υλικού, μερικά από τα οποία έχουν ξεφύγει από τους bootleggers όλα αυτά τα χρόνια, το καθιστά αγορά ζωτικής σημασίας για κάθε αληθινό Beatlemaniac. Χρειαζόμαστε πραγματικά άλλες τρεις εκδοχές και μίξεις του «I’ve Got a Feeling» ή άλλες πέντε του «Get Back»;» μπορεί να διερωτηθεί κανείς. Αλλά όπως θα σας πει οποιοσδήποτε σοβαρός θαυμαστής των Beatles, η απάντηση είναι «Ναι. Ναι, το χρειαζόμαστε !»

Get Back (Take 19)

Chicago — At Carnegie Hall Complete
chicago carnegie hall cover

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε και τις οκτώ συναυλίες του στο Carnegie Hall το 1971 στο σύνολό τους για πρώτη φορά σε ένα νέο πολυτελές σετ που περιέχει 16 CD. Εκείνη την εποχή, το συγκρότημα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της πρώιμης πειραματικής του περιόδου και απολαύανε την επιτυχία του τρίτου συνεχόμενου πλατινένιου άλμπουμ , Chicago III.

Crosby, Stills, Nash & Young—Déjà vu
Crosby Stills Nash YoungDéjà vu

Η νέα πολυτελής έκδοση, η οποία έρχεται ένα χρόνο μετά την 50ή επέτειο του άλμπουμ, προσφέρει την ευκαιρία να αξιολογήσετε ξανά αυτό το κλασικό δίσκο και επίσης να ακούσετε το υλικό που δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική έκδοση. Οι θαυμαστές των μελών του συγκροτήματος θα θέλουν επίσης να ακούσουν τη διευρυμένη έκδοση του ντεμπούτου σόλο άλμπουμ του David Crosby, If I Could Only Remember My Name. Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις : 5πλο βινύλιο και 4CD + 1 LP.

Ακούστε την ερμηνεία τους στο “Woodstock” με εναλλακτικά φωνητικά
Woodstock (Alternate Vocals)

The Doors—L.A. Woman 50th Anniversary Deluxe Edition
DOORS L.A. WOMAN 50TH ANNIVERSARY DELUXE EDITION

Το αρχικό άλμπουμ έχει επεκταθεί με περισσότερες από δύο ώρες ακυκλοφόρητων ηχογραφήσεων που λαμβάνονται από τις αρχικά tapes επιτρέποντας στον ακροατή να βιώσει την εξέλιξη κάθε τραγουδιού στο στούντιο. Η έκδοση περιλαμβάνει 3 CD και 1 LP.

Ακούστε μια εναλλακτική λήψη του κλασικού τραγουδιού
L.A. Woman, Pt. 2 (L.A. Woman Sessions)

All Things Must Pass 50th Anniversary (Official Trailer)

Bob Dylan-1970 & Springtime in New York (1980-1985)
Bob Dylan Springtime in New York Bootleg Vol 16

Άλλη μια γενναιόδωρη χρονιά για τους οπαδούς του που εξακολουθούν να μαζεύουν με χαρά τα πάντα με το όνομά του. Το 1970 είναι ένα σετ τριών δίσκων που περιέχει 74 κομμάτια, όλα έως τώρα ακυκλοφόρητα και όλα ηχογραφημένα κατά τη διάρκεια 11 ηχογραφήσεων σε μια περίοδο έξι μηνών που αρχίζει τον Μάρτιο του 1970. Το Springtime in New York είναι η 16η κυκλοφορία στη σειρά Bootleg και εστιάζει σε μια εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν πολλοί χλεύαζαν το έργο του Dylan και έλεγαν ότι οι καλύτερες μέρες του ήταν πίσω.

The Grateful Dead—Listen to the River: St. Louis 71, 72, 73 & Grateful Dead (Skull & Roses)
Grateful Dead Skull Roses 2

Ήταν ίσως το συγκρότημα με τις περισσότερες ηχογραφήσεις στην ιστορία, οπότε δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη υλικού για να δυσαρεστηθούν οι απανταχού φαν του. Το Listen to the River είναι μια τεράστια συλλογή από επτά πλήρεις συναυλίες από τα χρόνια αιχμής τους στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Επίσης το ομώνυμο Grateful Dead, γνωστότερο ως Skull & Roses, έχει διπλάσια διάρκεια από την αρχική έκδοση του ιστορικού ζωντανού άλμπουμ του 1971 που ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο.

George Harrison—All Things Must Pass Super Deluxe Edition
George Harrison All Things Must Pass 50th Anniversary Cover

Το άλμπουμ που ορισμένοι θεωρούν το καλύτερο από όλες τις σόλο κυκλοφορίες ενός Beatle μετά τη διάλυση τους, διαθέτει τώρα 70 κομμάτια – τα 23 από το αρχικό άλμπουμ – συν 47 demo, session outtakes και jams στούντιο, όλα εκτός από πέντε τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως. Ακούγοντας το All Things Must Pass, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πόσο περισσότερο θα μπορούσε να εμπλουτίσει τη μουσική του γκρουπ, αν του δινόταν η ευκαιρία.

All Things Must Pass 50th Anniversary (Official Trailer)

Jethro Tull—Benefit (The 50th Anniversary Enhanced Edition)
Jethro Tull Benefit 50th Anniversary Edition

Η αναβάθμιση του τρίτου στούντιο άλμπουμ του αξιοσέβαστου βρετανικού συγκροτήματος (πριν από το Aqualung) περιλαμβάνει remix και άφθονο υλικό που δεν είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Το σετ συσκευάζεται σε ένα πολυτελές βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, που περιέχει 100 σελίδες σχολίων από πολυάριθμους συντελεστές μαζί με αναμνηστικές φωτογραφίες από την εποχή αυτή, καθώς και από το συγκρότημα που δημιουργεί και ερμηνεύει το πρώτο του άλμπουμ που είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με πωλήσεις εκατομμυρίων.

Joni Mitchell—Archives Vol. 2: The Reprise Years (1969-1971)
Joni Mitchell Reprise Archives Vol 2

Η δεύτερη συλλογή σπανίων τραγουδιών από τον επιδραστική Καναδή τραγουδίστρια-τραγουδοποιό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια συναυλία του 1968 που δεν είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν, ηχογραφημένη από τον Τζίμι Χέντριξ. Επίσης εμφανίζεται το πλήρες ντεμπούτο της Μίτσελ στο Carnegie Hall, που ηχογραφήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1969, λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της.

Ακούστε την ζωντανά το 1970
Joni Mitchell with James Taylor – You Can Close Your Eyes (Official Audio)

Judas Priest—50 Heavy Metal Years
Judas Priest50 Heavy Metal Years

Το κουτί περιλαμβάνει κάθε επίσημο live και στούντιο άλμπουμ μέχρι σήμερα συν 13 ακυκλοφόρητους δίσκους. Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη κυκλοφορία ακυκλοφόρητης μουσικής που έχει εκδώσει το συγκρότημα από τα τεράστια αρχεία τους. To κουτί περιέχει συνολικά 42 cd !

John Lennon/Plastic Ono Band—The Ultimate Collection
John Lennon Plastic Ono Band Super Deluxe Edition

Η 50η επετειακή έκδοση του άλμπουμ απευθύνεται σε σοβαρούς θαυμαστές, αν και ίσως το «σοβαρό» είναι πολύ ήπια λέξη για αυτήν την προσφορά, η οποία περιλαμβάνει έξι CD, δύο Blu-ray και ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο. Συνολικά περιέχει 159 κομμάτια με περισσότερες από 11 ώρες ήχου, συμπεριλαμβανομένων 87 ηχογραφήσεων που δεν είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν.

JOHN LENNON/PLASTIC ONO BAND – THE ULTIMATE COLLECTION. DELUXE BOX SET.

Elvis Presley – Back to Nashville
Ο νέος τίτλος περιλαμβάνει 82 πρωτότυπες ηχογραφήσεις με τον Έλβις και τους μουσικούς του ζωντανά στο στούντιο, που προορίζονται για μεταγενέστερη κυκλοφορία. «Έχει σχεδιαστεί για να προβάλλει τον Πρίσλεϋ και το βασικό του συγκρότημα όπως ακούγονταν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων χωρίς ορχηστρικά overdubs και φωνητική συνοδεία», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου. Κυκλοφορεί σε 4πλό deluxe cd-box και 2πλό μπλε και μαύρο βινύλιο.

Elvis Presley – Amazing Grace (Take 2) (Official Lyric Video)

The Rolling Stones—Tattoo You Super Deluxe Edition
Rolling Stones Tattoo You 40th

Η κυκλοφορία του 1981 δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο οι κλασσικοί δίσκοι τους στη δεκαετία του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Αλλά αυτός ο δίσκος τους έφτασε στην κορυφή των charts στις ΗΠΑ το 1981 και δημιούργησε αρκετά επιτυχημένα σινγκλ και συχνά αναφέρεται ως το τελευταίο υπέροχο άλμπουμ του γκρουπ. Ένας από τους πρόσθετους δίσκους της έκδοσης επετειακής αυτής παρέχει εννέα ακυκλοφόρητα κομμάτια, ενώ δύο CD που υπάρχουν επίσης εδώ έχουν μια δίωρη συναυλία 25 τραγουδιών του Ιουνίου 1982 στο Wembley Stadium του Λονδίνου.

THE ROLLING STONES /// TATTOO YOU 2021 /// THE ICONIC ALBUM RE-INKED

Ο Bruce Springsteen and the E Street Band — The Legendary 1979 No Nukes Concerts
Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στις ευεργετικές συναυλίες MUSE (Musicians United for Safe Energy) τον Σεπτέμβριο του 1979 στο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη. Αυτό το σετ με δύο CD περιλαμβάνει τα 13 τραγούδια που ερμηνεύτηκαν σε δύο νύχτες σε remastered και ένα Blu-ray της ταινίας- συναυλίας με 13 τραγούδια.
Δείτε την παράσταση του “Badlands”

Bruce Springsteen – Badlands (The Legendary 1979 No Nukes Concerts)
Bruce Springsteen No Nukes Album Cover

Cat Stevens—Teaser and the Firecat 50th Anniversary Super Deluxe Edition
Το δημοφιλές άλμπουμ του τραγουδιστή-τραγουσοποιού του 1971 συμπληρώνεται από μια πληθώρα άγνωστων στούντιο ντέμο και εναλλακτικών μίξεων, καθώς και ζωντανές ηχογραφήσεις από την περίοδο αυτή. Συνολικά περιλαμβάνει 41 ακυκλοφόρητα κομμάτια ήχου και 21 ζωντανές παραστάσεις βίντεο σε δίσκο για πρώτη φορά, ανάμεσα σε ένα ολόκληρο CD και LP με demos στούντιο και εναλλακτικές μίξεις.

Yusuf / Cat Stevens – Bitterblue² (Official Lyric Video)
Cat Stevens Teaser and the Firecat

The Who—The Who Sell Out
The Who Sell Out

Η νέα «super deluxe» έκδοση αυτού του άλμπουμ, που ζυγίζει περίπου 6 κιλά, περιλαμβάνει 112 κομμάτια, όλα τους remaster και πολλά από αυτά δεν είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως. Όπως λέει ο Pete Townshend στις τυπικά στοχαστικές και εκτενείς σημειώσεις του : «Όταν είδα την τελική λίστα κομματιών, εξεπλάγην πολύ ευχάριστα από το πόσο επιπλέον υλικό υπήρχε που ηχογραφήθηκε και στη συνέχεια παραμερίστηκε από το συγκρότημα. Το Sell Out ετοιμάστηκε και κυκλοφόρησε”

Tattoo (Early Alternate Mix / Mono Version)

Neil Young-Carnegie Hall 1970
Neil Young Carnegie Hall 1970

Η πρώτη κυκλοφορία στην επίσημη σειρά των Bootleg του Neil Young (Official Bootleg Series) περιλαμβάνει την πλήρη δράση του στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1970 με τραγούδια από τη σόλο καριέρα του, καθώς και από την εποχή του με τους Buffalo Springfield και Crosby, Stills, Nash & Young. Για όσους δεν χορταίνουν ποτέ τον Neil, ο πολυγραφότατος καλλιτέχνης κυκλοφόρησε επίσης το Young Shakespeare, το οποίο περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις του 1971 των “Old Man”, “The Needle and the Damage Done”, “A Man Needs a Maid” και “Heart Of Gold”. ”

Neil Young – Cowgirl In The Sand – Carnegie Hall / Official Bootleg (Official Music Video)

Και μην ξεχνάτε αυτά, που κυκλοφόρησαν επίσης το 2021

Eric Clapton—Eric Clapton (his 1970 debut solo album expanded)
Emerson, Lake & Palmer—Out of This World: Live (1970-1997)
Rory Gallagher—Rory Gallagher (his 1971 debut expanded)
Tommy James and the Shondells—Celebration—The Complete Roulette Recordings: 1966-1973
Billy Joel—The Vinyl Collection, Vol. 1
Lynyrd Skynyrd—Live at Knebworth ’76
John Mayall—The First Generation 1965-1974 (35-CD collection)
Steve Miller Band—Steve Miller Band Live! Breaking Ground: August 3, 1977
Nirvana—Nevermind (four complete live shows and more, for the album’s 30th anniversary)
Olivia Newton-John—Physical (40th anniversary edition)
Tom Petty—Angel Dream
Pink Floyd—A Momentary Lapse of Reason (expanded and updated)
Dusty Springfield—The Complete Atlantic Singles 1968-1971
Steppenwolf—Magic Carpet Ride—The Dunhill/ABC Years, 1967-1971
Al Stewart—Time Passages (deluxe edition including DVD)
Yes—Union (26 CDs and four DVDs on its 30th anniversary)
Frank Zappa—200 Motels (super deluxe upgrade of the soundtrack on its 50th anniversary)

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours