• του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 29 Ιουλίου του 2001, το «Eternal Flame» των Atomic Kitten ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας.

Μουσική-στίχοι: Susanna Hoffs, Tom Kelly, Billy Steinberg.

Η πρώτη εκτέλεση κυκλοφόρησε από τις Bangles το 1988.Η pop εκτέλεση των Atomic Kitten κυκλοφόρησε το 2001 σε single και στην επανέκδοση του άλμπουμ «Right Now».

Ηχογραφήθηκε στο στούντιο Metropolis, στο Λονδίνο, με παραγωγό τον Andy Wright και ήταν το πρώτο single όπου συμμετείχε το νέο μέλος του συγκροτήματος, Jenny Frost.

Η εκτέλεση αυτή έγινε Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο και Νέα Ζηλανδία.

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουλίου του 1967, το «Light My Fire» των Doors ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α.

Περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Doors, «The Doors», που κυκλοφόρησε το 1967.Πρόκειται για ένα ψυχεδελικό acid rock/baroque pop τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Robby Krieger, αλλά πιστώνεται σε ολόκληρο το συγκρότημα.

Ο Robby Krieger είπε ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι από τη μελωδία του «Hey Joe» και τους στίχους από το «Play With Fire» των Rolling Stones.

Όταν παρουσίασε το τραγούδι στο συγκρότημα, ο John Densmore πρότεινε ν’ ανοίξει μ’ ένα χτύπημα στο ταμπούρο και ότι το τραγούδι θα έπρεπε να έχει περισσότερο ρυθμό latin, ενώ ο Ray Manzarek πρόσθεσε το εισαγωγικό μοτίβο οργάνου, επηρεασμένο από τον Bach.

Ο Ray Manzarek, κιμπορντίστας των Doors, είπε σε μία συνέντευξή του στο BBC Radio 2 ότι η μπασογραμμή του «Light My Fire» είναι βασισμένη στο «Blueberry Hill».Το «Light My Fire» ηχογραφήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1966 με παραγωγό τον Paul A. Rothchild.

Κυκλοφόρησε επεξεργασμένο σε single στις 24 Απριλίου του 1967. Στις 29 Ιουλίου του 1967, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ηχογράφησή του, ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες οπότε και αντικαταστάθηκε από το «All You Need Is Love» των Beatles.

Το «Light My Fire» έφτασε επίσης στο Νο 49 της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έγινε Νο 1 στην Ιρλανδία. Όταν επανεκδόθηκε το 1991, έφτασε στο Νο 7 των βρετανικών charts.Στις 6 Ιουνίου του 1970 οι Doors έδωσαν μία συναυλία στην PNE Arena του Βανκούβερ.

Δύο μικρόφωνα επί σκηνής κατέγραψαν, σε μία αρχαία (ακόμα και για εκείνη την εποχή) μπομπίνα μαγνητοφώνου, την μπάντα να επιδίδεται σε ένα άκρως ποτισμένο στις μπλουζ ρίζες της set. Με αυτό τον τρόπο απαθανατίστηκε ένα live που χαρακτηρίστηκε από τη θρυλική (και επί της ουσίας αυθεντική, ασχέτως αν δεν συμπεριλήφθηκε εκείνη την εποχή στην επίσημη δισκογραφία τους σε αυτή τη μορφή) 17λεπτη έκδοση του «Light My Fire».

Μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Alive, She Cried» (1983), τον πρώτο από τους πολλούς «ζωντανούς» δίσκους που κυκλοφόρησαν τις επόμενες δεκαετίες και που συμπεριέλαβαν και το τραγούδι.Slash (στην αυτοβιογραφία του): Η πρώτη μου ανάμνηση είναι το «Light my fire» των Doors να ακούγεται στη διαπασών από το πικάπ των γονιών μου κάθε μέρα, όλη μέρα.

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο video game Rock Band

About Post Author

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης https://myreview.gr

Συγγραφέας και μουσικός ερευνητής

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours