Ο θρύλος της Columbia Τάκης Λαμπρόπουλος, ο άνθρωπος που άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική δισκογραφία, άφησε την τελευταία του πνοή, χθες Πέμπτη (28/1).

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1930 και ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρείας το 1958 σε ηλικία 28 χρονών. Προσκάλεσε στην εταιρεία του σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη), νέους μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο.

takis-lambropoulos - 2

Το θάνατο του θρύλου της Columbia έκανε γνωστό με μια συγκινητική ανάρτησή του στο Facebook ο Μανώλης Μητσιάς. Χωρίς τον Τάκη Λαμπρόπουλο, δεν θα υπήρχε το «Άξιον Έστί», γράφει ο μεγάλος τραγουδιστής.

«Ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι “έφυγε” ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, ό,τι ποιοτικότερο υπήρξε στο ελληνικό τραγούδι από το 1960», γράφει ο Μανώλης Μητσιάς.

Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακάλυψε νέες φωνές όπως των: Μοσχολιού, Αγγελόπουλου, Διονυσίου, Λύδια, Φαραντούρη, Γαλάνη, Ξυλούρη κ.ά.

Ο ίδιος έφερε διάσημους ηθοποιούς στη δισκογραφία, μεταξύ των οποίων η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν και η Μελίνα Μερκούρη.

takis-lambropoulos - 3

Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την αισθητική στα εξώφυλλων δίσκων, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως Τσαρούχης, Μόραλης, Εγγονόπουλος, Μποστ και Αργυράκης.

Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ επέβαλε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες, διαφυλάσσοντας το κύρος των πρώτων εκτελέσεων και επανέφερε στο προσκήνιο το ρεμπέτικο τραγούδι, με τους Μπιθικώτση, Π. Πάνου, Γαβαλά, Λύδια.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ανέλαβε διευθυντής της Columbia στα 28 του χρόνια και αμέσως άλλαξε τα πάντα στην ελληνική δικογραφία. Επί των ημερών του συνεργάστηκαν με την εταιρία Ρίτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Αναγνωστάκη, Θεοδωράκης, Χατζηδάκις, Ξαρχάκος.

Χάρη στον Τάκη Λαμπρόπουλο, όπως γράφει ο Μανώλης Μητσιάς, αναδείχθηκαν θρύλοι του ελληνικού τραγουδιού. «Όποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, στήριξε επίσης τους δημιουργούς που τον εμπιστεύθηκαν, απέναντι στον συντηρητισμό της τότε Ραδιοφωνίας, αλλά και στη λογοκρισία των συνταγματαρχών, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του λαϊκού τραγουδιού και την άνθιση του έντεχνου κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες. Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Columbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος.

Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε “Αξιον Εστί”, δεν θα είχαμε τίποτα απολύτως απ’ ό,τι γράφτηκε με χρυσές σελίδες. Γιατί ο Λαμπρόπουλος προσέφερε τόσα στον ελληνικό πολιτισμό, όσα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αθροιστικά μαζί, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού», συνεχίζει συγκινημένος ο Μανώλης Μητσιάς.

Δείτε όλη τη ανάρτηση του Μανώλη Μητσιά

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours