Έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Χαψιάδης

Έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια, ο στιχουργός και συγγραφέας Λευτέρης Χαψιάδης, δημιουργός πολλών μεγάλων επιτυχιών που ερμήνευσαν τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Το λαϊκό – και ευρύτερα το ελληνικό – τραγούδι θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του. Ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν κλείσει τα 70 του χρόνια, μετά από νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης αφήνει εκατοντάδες τραγούδια, ανάμεσά τους πολλές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά «Μια είναι η ουσία» (…δεν υπάρχει αθανασία) με την Χαρούλα Αλεξίου, και «Κάποια, κάπου, κάποτε» με τον Γιώργο Νταλάρα, και τα δυο σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου.

Η ζωή του Λευτέρη Χαψιάδη

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε στις Φέρες του Έβρου στις 23 Οκτωβρίου 1953 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Κοίλα, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Η οικογένεια του ήταν ποντιακής καταγωγής, κάτι που επηρέασε ιδιαίτερα τον Χαψιάδη.

xapsiadis

Πήγε Γυμνάσιο στην Αλεξανδρούπολη. Στην πρωτεύουσα του Έβρου μετακόμισε ολόκληρη η οικογένειά του. Ο πατέρας του διατηρούσε περίπτερο στην πόλη και ο Χαψιάδης βοηθώντας τον, περνούσε ώρες σ’ αυτό. Εκεί ήρθε σε επαφή με το ρεμπέτικο τραγούδι. Άρχισε μάλιστα να καταγράφει στίχους από ρεμπέτικα τραγούδια. Αν και πέρασε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολούθησε εκεί μαθήματα μόνο για έξι μήνες. Ήρθε στην Αθήνα και γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Το 1983 μπήκε στη δισκογραφία ως στιχουργός στο L.P. του Πασχάλη Τερζή «Μίλα μου στον Ενικό» (κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1983). Τη μουσική των τραγουδιών του δίσκου έγραψε ο Χρήστος Νικολόπουλος και το τραγούδι «Φαντασία μου Πλανεύτρα», σε στίχους Λευτέρη Χαψιάδη έγινε μεγάλη επιτυχία. Για την ιστορία, το τραγούδι αυτό ερμήνευσε το 1991 και ο Γιώργος Μαρίνης στο πρώτο άλμπουμ του, που είχε και τον τίτλο «Φαντασία μου Πλανεύτρα».

Τον Οκτώβριο του 1983, κυκλοφόρησε το L.P. «Ο Τραγουδιστής», με τραγούδια σε μουσική Χ. Νικολόπουλου. Σε τέσσερα από αυτά τους στίχους έγραψε ο Λ. Χαψιάδης. Το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα.

Η μεγάλη επιτυχία για τον Χαψιάδη ήρθε το 1984 με το τραγούδι «Μία Είναι η Ουσία» («Δεν υπάρχει Αθανασία»), σε μουσική Χρήστου Νικολοπούλου που ερμήνευσε η Χάρις Αλεξίου στο L.P. «Εμφύλιος Έρωτας». Στο ίδιο άλμπουμ υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά τραγούδια όπως: «Τώρα κι εγώ θα Ζήσω», «Η Διαθήκη», «Και μας έλεγε το Κύμα», «Η Μπαλάντα της Ιφιγένειας» κ.ά.

Μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για τον Λευτέρη Χαψιάδη, σε αριθμό πωλήσεων δίσκων, ήταν το τραγούδι «Πήγα σε Μάγισσες» σε μουσική Χρήστου Νικολοπούλου που ερμήνευσε η Γλυκερία, στο άλμπουμ «Τραγούδι Αισθηματικό» (1985), το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 400.000 (!), αριθμό απλησίαστο για την εποχή μας. Θεωρούμε ότι σημαντική στιγμή για τον Χαψιάδη ήταν το 1986, όταν έγραψε τους στίχους των 12 τραγουδιών του L.P. «Τραγούδια για τους Φίλους μου», σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πασχάλης Τερζής, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Γλυκερία, η Κατερίνα Στανίση, ο Στράτος Διονυσίου, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Ηλίας Μακρής, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Μιχάλης Δημητριάδης, ο Γιώργος Σαρρής, ο Μάριος Κώστογλου, ο Γιώργος Καμπουρίδης και πολλοί άλλοι ερμήνευσαν τραγούδια του.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έγραψε διάφορα ποιήματα, τρία μυθιστορήματα και στίχους για 525 τραγούδια (καταχωρημένα στην ΑΕΠΙ), Ως στιχουργός απέσπασε πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Συνεργάστηκε με μουσικοσυνθέτες όπως: Θόδωρος Δερβενιώτης, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Καρανικόλας, Νίκος Καρβέλας, Στέλιος Βαμβακάρης, Τάκης Μουσαφίρης, Αντώνης Ρεπάνης, Θεόδωρος Καμπουρίδης κ.ά.

Εκτός από ποιήματα και στίχους τραγουδιών, ο Χαψιάδης συνέγραψε τρία μυθιστορήματα, όλα σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά με πολλές λεπτομέρειες για γεγονότα που έλαβαν χώρα και αποτελούν μέρος της ιστορίας του σύγχρονου ρεμπέτικου.

“Βγήκαμε βουβοί στο δρόμο με τα μάτια καταγής
ποιος θα βγάλει ένα νόμο να μη φεύγουμε νωρίς…”

Πηγή:katiousa.gr

About Post Author