«Έξυπνοι» φακοί επαφής σώζουν από το γλαύκωμα

Την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από γλαύκωμα μπορεί να σώσουν οι «έξυπνοι φακοί επαφής» που δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες.

Την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από γλαύκωμα μπορεί να σώσουν οι «έξυπνοι φακοί επαφής» που δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο ότι έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της ενδοφθάλμιας πίεσης και της άμεσης χορήγησης θεραπείας όταν είναι αναγκαίο.

Το γλαύκωμα προκαλείται από την αδυναμία απαγωγής του υγρού που παράγεται στο εσωτερικό του ματιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία προοδευτικά οδηγεί σε καταστροφή του οπτικού νεύρου και τύφλωση.

Σήμερα, η νόσος αντιμετωπίζεται με οφθαλμικές σταγόνες που βοηθούν στην αποβολή του πλεονάζοντος υγρού. Πολλοί ασθενείς, ωστόσο, αδυνατούν ή αμελούν να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία, με αποτέλεσμα τελικά να χάνουν το φως τους.

Ακριβώς για αυτούς, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ Σεν, στην Καντόνα της Κίνας, κατασκεύασαν τους «αντιγλαυκωματικούς» φακούς επαφής.

Αντιλαμβάνονται την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και απελευθερώνουν το κατάλληλο φάρμακο μόλις παραστεί ανάγκη.

Πώς λειτουργούν

O «έξυπνοι φακοί» αντιλαμβάνονται την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και απελευθερώνουν το κατάλληλο σκεύασμα μόλις παραστεί ανάγκη. Στο εξωτερικό τους στρώμα έχουν έξι μικροσκοπικά χάλκινα πλακίδια, τοποθετημένα ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι γύρω από την κόρη. Αυτά «αισθάνονται» την παραμόρφωση του οφθαλμού καθώς αυξάνεται η πίεση. Τα δεδομένα που καταγράφονται μεταδίδονται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, με τη βοήθεια μικροσκοπικής κεραίας δίπλα στο μάτι. Στο εσωτερικό στρώμα του «έξυπνου φακού», που ακουμπά πάνω στον αμφιβληστροειδή, υπάρχει το σκεύασμα βριμονιδίνη. Μόλις ο φακός λάβει εντολή από τον υπολογιστή, το σκεύασμα απελευθερώνεται μειώνοντας την πίεση και αποτρέποντας τη φθορά του οπτικού νεύρου.

Δοκιμές σε κουνέλια

Επί του παρόντος, οι ερευνητές έχουν μελετήσει τη λειτουργία των έξυπνων φακών σε κουνέλια. Οπως διαπίστωσαν, πράγματι μετρούν την ενδοφθάλμια πίεση και μεταδίδουν ασύρματα τα δεδομένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης, ο υπολογιστής μπορεί να μεταδώσει το σήμα στον φακό ώστε να απελευθερωθεί το φάρμακο. Παρακολουθώντας τα πειραματόζωα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενδοφθάλμια πίεση μειώθηκε κατά περίπου 30% εντός τριάντα λεπτών από τη χορήγηση του φαρμάκου και κατά περισσότερο από 40% έπειτα από δύο ώρες.

Την κινεζική καινοτομία χαιρέτισαν ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Βέβαια, μέχρι να χρησιμοποιηθούν οι φακοί στον άνθρωπο θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να ολοκληρωθούν περαιτέρω μελέτες.

Πηγή:kathimerini.gr

About Post Author