Άγχος γυναικολόγος: Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος των γυναικολογικών εξετάσεων

Νιώθετε άγχος όταν πρέπει να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο; Αν απαντήσατε ναι, δεν είστε μόνοι. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Midwifery ένιωσαν άγχος ή ανησυχία για μια πυελική εξέταση, η οποία είναι ένα κοινό μέρος μιας γυναικολογικής εξέτασης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε άγχος όταν επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο:

  • Είναι η πρώτη σας πυελική εξέταση και δεν ξέρετε τι να περιμένετε.
  • Ανησυχείτε ότι θα πονέσει. Αυτό μπορεί να προέρχεται από όσα έχετε διαβάσει ή ακούσει από άλλους. Ή, μπορεί να είχατε πόνο κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επίσκεψης.
  • Έχετε υποφέρει από σεξουαλικό τραύμα.
  • Αισθάνεστε νευρικές όταν βλέπετε ορισμένους ειδικούς γιατρούς.
  • Ανησυχείτε ότι ένα τεστ Παπανικολάου ή μια μαστογραφία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρήματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνου του μαστού.
  • Προέρχεστε από θρησκευτικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο που θεωρεί τις εξετάσεις γυναικείου σώματος και το σεξ ως βρώμικα.
  • Αισθάνεστε γενικά άβολα κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης λόγω του τρόπου με τον οποίο πρέπει να τοποθετήσετε το σώμα σας.
  • Έχετε διαβάσει πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τις εξετάσεις ή τις παθήσεις του γυναικείου σώματος και αυτό που διαβάζετε σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί ή αβέβαιοι.
  • Φοβάστε μήπως βγουν αέρια ή διαρροή ούρων.
  • Η ξηρότητα του κόλπου κάνει τις γυναικολογικές εξετάσεις πιο άβολες.

Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλετε τις γυναικολογικές εξετάσεις;

Εάν αγχώνεστε να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο, μπορεί να είναι εύκολο να αναβάλετε αυτά τα ραντεβού. Αυτή η αποφυγή ενθαρρύνει περισσότερη αποφυγή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί λόγοι για να μην αναβάλλετε τις εξετάσεις και τις διαδικασίες που σχετίζονται με το γυναικολόγο:

  • Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι προκαρκινικά έναντι όταν είναι καρκινικά.
  • Θα μπορούσατε να έχετε ένα πρόβλημα υγείας στην περιοχή της πυέλου σας, όπως έντονη αιμορραγία ή έναν πολύποδα που απαιτεί προσοχή. Όταν κάνουμε εξετάσεις, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν χάνουμε τίποτα για το οποίο δεν θα ξέραμε.
  • Οι εξετάσεις προσφέρουν προληπτική φροντίδα. Για ορισμένους ασθενείς, ιδιαίτερα για αυτούς ηλικίας 26 ετών και άνω, οι εξετάσεις σάς προσφέρουν την ευκαιρία να κάνετε το εμβόλιο για τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος. Αυτό βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων υγείας όπως τα κονδυλώματα του κόλπου ή του αιδοίου ή ο καρκίνος στον τράχηλο, που θα απαιτούσαν ακόμη πιο επεμβατικές εξετάσεις.
  • Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας συνιστούν το τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια για τις περισσότερες γυναίκες. Για τις ηλικίες 30 έως 65 ετών, ένα τεστ HPV μπορεί και πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Τόσο το τεστ Παπανικολάου όσο και το τεστ HPV περιλαμβάνουν τη λήψη κυττάρων από τον τράχηλο και την αποστολή τους για εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός speculum, μιας συσκευής που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας.

Μια εξέταση που συνιστάται κάθε χρόνο συνήθως περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαστού και πυελική εξέταση. Η πυελική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση του κόλπου σας και την αίσθηση γύρω από την περιοχή της πυέλου.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε εάν η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας προκαλεί άγχος;

  • Βρείτε έναν πάροχο που σας αρέσει: Το κατάλληλο άτομο μερικές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά για την γυναικολογική σας επίσκεψη. Εάν δεν έχετε ήδη αξιόπιστο πάροχο, ακολουθούν μερικές προτάσεις: Ελέγξτε ποιος καλύπτεται από την ασφάλισή σας, εάν την έχετε. Διαβάστε online κριτικές όσων καλύπτονται από το σχέδιό σας για να αναζητήσετε θετικές εμπειρίες. Ρωτήστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για συστάσεις. Θα γνωρίζουν την προσωπικότητά σας και μπορούν να πουν εάν ένας πάροχος που γνωρίζουν ταιριάζει. Πριν προγραμματίσετε μια φυσική εξέταση με έναν πιθανό πάροχο, δείτε εάν μπορείτε να συναντηθείτε μαζί του για λίγο. Ορισμένα γραφεία θα προγραμματίσουν τηλεφωνικές, βιντεοσκοπημένες ή κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με τον πάροχο. Εκτός από την εμπειρία, το φύλο και την τοποθεσία, λάβετε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως πιθανές θεραπείες που μπορεί να προσφέρει ο πάροχος και αν πιστεύετε ότι οι ανησυχίες σας επικυρώνονται.
  •  Φέρτε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας μαζί σας: Μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε αυτό το άτομο να μείνει στην αίθουσα αναμονής ή να σας συνοδεύσει στην αίθουσα εξετάσεων. Ωστόσο, μην εκπλαγείτε αν ο πάροχος σας θέλει μερικά λεπτά ο ένας προς έναν χρόνο μαζί σας,. Αυτό γίνεται για να σας δοθεί η ευκαιρία να μοιραστείτε τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η ενδοοικογενειακή κακοποίηση.
  • Κάντε ερωτήσεις: Μια πηγή άγχους σχετικά με τις εξετάσεις γυναικείου σώματος είναι μη γνωρίζοντας τι θα συμβεί. Εάν αυτή είναι η πηγή της ανησυχίας σας, τότε ρωτήστε εκ των προτέρων τι να περιμένετε. Μπορείτε να ρωτήσετε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και πόσο καιρό θα διαρκέσει. Εάν έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που είχε μια πρόσφατη γυναικολογική επίσκεψη, ρωτήστε εάν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Μπορείτε επίσης να μάθετε αν χρειάζεται πραγματικά μια πυελική εξέταση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εξέταση της πυέλου μπορεί να μην είναι απαραίτητη, ακόμη και όταν επισκέπτεστε έναν γυναικολόγο.
  • Χρησιμοποιήστε αυτές τις 8 απλές λέξεις: “Οι εξετάσεις της πυέλου είναι δύσκολες για μένα”. Το να ενημερώσετε τον πάροχο σας εκ των προτέρων ότι οι πυελικές εξετάσεις είναι δύσκολο, μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά τον πάροχο και το προσωπικό. Έχουν πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να δοκιμάσουν για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε ή να κάνετε την εξέταση λίγο πιο άνετη. Είναι πιο δύσκολο να διεξάγετε μια εξέταση χωρίς να γνωρίζετε ότι κάποιος αισθάνεται άγχος. Αν δεν θέλετε να εξηγήσετε γιατί νιώθετε νευρικοί – ίσως έχετε προηγούμενο σεξουαλικό τραύμα, για παράδειγμα – δεν χρειάζεται να πείτε περισσότερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το άγχος σας αν θέλετε.
  • Συνειδητοποιήστε ότι έχετε τον έλεγχο της εξέτασης: Όσο περισσότερο ελέγχετε την επίσκεψη, τόσο πιο εύκολη θα έπρεπε να είναι. Εάν υπάρχουν μέρη της επίσκεψης που πραγματικά δεν θέλετε να πραγματοποιηθούν, ενημερώστε τον πάροχο. Μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι που μπορούν να σας εξετάσουν. Εάν το πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης της ανατομίας σας, πολλοί πάροχοι θα σας δώσουν έναν καθρέφτη για να μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει. Ο παροχέας σας μπορεί επίσης να εξηγήσει την ανατομία της κολπικής περιοχής σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας.

Πηγή:healthweb.gr

About Post Author