Φάρμακα: Ανησυχία για τις τεράστιες ελλείψεις στα φαρμακεία

Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται εδώ και καιρό στα ράφια των φαρμακείων, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων. Πολλές φορές οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν από απλά αντιπυρετικά για παιδιά, μέχρι αντισταμινικά και κορτιζόνες.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων και την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία μίλησε το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023) στο OPEN ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου. «Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας» είπε αρχικά.

«Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση. Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως πρώτων υλών, με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις» πρόσθεσε ο Θανάσης Παπαθανάσης.

Για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, όταν περιοριστούν οι ελλείψεις, ο Θανάσης Παπαθανάσης ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν» σημείωσε.

Όπως είπε κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια άλλη γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία. O Θανάσης Παπαθανάσης συνέστησε τέλος στους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

About Post Author