ΕΜΑ: «Πράσινο» φως για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna – Πότε και σε ποιους χορηγείται

Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο της Moderna, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Συγκεκριμένα, η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, μια τρίτη δόση του εμβολίου που χορηγήθηκε 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων σε ενήλικες των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονταν. Η αναμνηστική δόση αποτελείται από τη μισή δόση που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα αρχικού εμβολιασμού.

Αναφροικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τα τρέχοντα δεδομένα κατέδειξαν πως είναι παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται μετά τη δεύτερη δόση. Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση παρακολουθείται προσεκτικά. Όπως για όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, σε εθνικό επίπεδο οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και αναδυόμενα δεδομένα αποτελεσματικότητας και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για την αναμνηστική δόση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα η CHMP είχε ανακοινώσει πως η αναμνηστική δόση με Pfizer, μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Επιπλέον, συνέστησε να χορηγείται μια επιπλέον δόση των δύο εμβολίων σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Πηγή:healthview.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours