Η κινεζική DeepSeek συγκλονίζει τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης με ένα «φτηνό» κινέζικο chatbot που ανταγωνίζεται την εφαρμογή της OpenAI 

Η κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) DeepSeek ξεπέρασε το ChatGPT και άλλους ανταγωνιστές και έγινε η κορυφαία δωρεάν εφαρμογή στο App Store της Apple στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Η εφαρμογή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία της τον Ιανουάριο, αμφισβητώντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η Αμερική είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της βιομηχανίας AI.

Τροφοδοτείται από το μοντέλο ανοιχτού κώδικα DeepSeek-V3, το οποίο οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αναπτύχθηκε για λιγότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια – σημαντικά λιγότερο από τα δισεκατομμύρια που ξόδεψαν οι αντίπαλοι. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός αμφισβητήθηκε από άλλους στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Μετά την κυκλοφορία του DeepSeek-R1 νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία υπερηφανευόταν για «απόδοση ίση με» ένα από τα τελευταία μοντέλα OpenAI του κατασκευαστή ChatGPT – όταν χρησιμοποιείται για εργασίες όπως μαθηματικά, κωδικοποίηση και συλλογιστική φυσικής γλώσσας.

Ο επιχειρηματίας της Σίλικον Βάλεϊ και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Mαρκ Αντρισιν, περιέγραψε το DeepSeek-R1 ως τη «στιγμή Sputnik της AI», σε μια αναφορά στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης που εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1957. Τα προηγμένα τσιπ τροφοδότησαν την εκπαίδευση μοντέλων AI όπως το ChatGPT και το DeepSeek.

Αλλά από το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διευρύνει τους περιορισμούς της για προηγμένα τσιπ που πωλούνται στην Κίνα. Προκειμένου να συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς σταθερές προμήθειες εισαγόμενων προηγμένων τσιπ, οι Κινέζοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης μοίρασαν την «πίτα» μεταξύ τους και πειραματίστηκαν με νέες προσεγγίσεις στην τεχνολογία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ από πριν. Σημαίνει επίσης ότι κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, γεγονός που έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη βιομηχανία.

«Σεισμός» στις μετοχές της Big Tech

Οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Nvidia, η Microsoft και η Meta, υποχώρησαν το πρωί της Δευτέρας – και η εξέλιξη έριξε τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών. Η ASML, η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ, είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά περισσότερο από 10%, ενώ οι μετοχές της Siemens Energy, που κατασκευάζει υλικό που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησαν κατά 21%.

«Αυτή η ιδέα μιας κινεζικής έκδοσης χαμηλού κόστους δεν ήταν απαραιτήτως στην πρώτη γραμμή, επομένως ξάφνιασε λίγο την αγορά», δήλωσε η Fiona Cincotta, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο City Index. «Έτσι, αν ξαφνικά αποκτήσετε αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης χαμηλού κόστους, τότε αυτό θα δημιουργήσει ανησυχίες για τα κέρδη των αντιπάλων, ιδιαίτερα δεδομένου του ποσού που έχουν ήδη επενδύσει σε ακριβότερες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης».

Και ο σύμβουλος μετοχικών κεφαλαίων τεχνολογίας με έδρα τη Σιγκαπούρη Vey-Sern Ling είπε στο BBC ότι θα μπορούσε «δυνητικά να εκτροχιάσει την επενδυτική υπόθεση για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού AI».

Ωστόσο, ο τραπεζικός γίγαντας της Wall Street, Citi, προειδοποίησε ότι ενώ το DeepSeek θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις δεσπόζουσες θέσεις αμερικανικών εταιρειών όπως η OpenAI, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους.

«Εκτιμούμε ότι σε ένα αναπόφευκτα πιο περιοριστικό περιβάλλον, η πρόσβαση των ΗΠΑ σε πιο προηγμένα τσιπ είναι ένα πλεονέκτημα», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές τους. Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και ξένων επενδυτών ανακοίνωσε το Stargate Project, μια εταιρεία που επενδύει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στο Τέξας.

Ποιος ίδρυσε την DeepSeek;

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2023 από τον Λιάνγκ Ουένφενγκ στο Hangzhou, μια πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα. Ο 40χρονος, απόφοιτος πληροφορικής και ηλεκτρονικής μηχανικής, ίδρυσε επίσης το hedge fund που υποστήριξε το DeepSeek.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημιούργησε ένα κατάστημα τσιπ Nvida A100, το οποίο πλέον απαγορεύεται να εξάγεται στην Κίνα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η συλλογή – την οποία ορισμένες εκτιμήσεις ανέρχονται σε 50.000 – τον οδήγησε να ξεκινήσει το DeepSeek, συνδυάζοντας αυτά τα τσιπ με φθηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας που είναι ακόμα διαθέσιμα για εισαγωγή.

Ο Λιανγκ εθεάθη πρόσφατα σε μια συνάντηση μεταξύ ειδικών του κλάδου και του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κιάνγκ. Σε μια συνέντευξη του Ιουλίου 2024 στην Ακαδημία της Κίνας, ο Λιάνγκ είπε ότι εξεπλάγη από την αντίδραση στην προηγούμενη έκδοση του μοντέλου AI. «Δεν περιμέναμε ότι η τιμολόγηση θα ήταν τόσο ευαίσθητο θέμα», είπε. «Ακολουθούσαμε απλώς τον δικό μας ρυθμό, υπολογίζοντας το κόστος και ορίζοντας τις τιμές ανάλογα».


Πηγή

About Post Author

You May Also Like

More From Author