Είναι νέοι, ηλικίας κάτω των 25 ετών οι περισσότεροι, και εξαιρετικά δραστήριοι στο «πεδίο μάχης» των social media. «Ηγέτης» τους είναι ένας 18χρονος ονόματι Εϊνταν Κον Μέρφι από την πόλη της Ουάσιγκτον. Και στόχος τους: να αρχίσουν να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Πως; Μέσα από το TikTok στο οποίο αριθμούν όλοι μαζί πάνω από… 500 εκατομμύρια ακολούθους.

Η «Gen-Z for Change» («Γενιά Ζ για την Αλλαγή» στα ελληνικά) είναι μια ομάδα – δίκτυο που αποτελείται από 500 «προοδευτικούς» Αμερικανούς social media ινφλουένσερ. Όταν αναφέρεται στην εν λόγω ομάδα, το αμερικανικό Politico μιλάει για «τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη προοδευτική μιντιακή αυτοκρατορίας» των ΗΠΑ.

Σε ανάλογο πνεύμα, το περιοδικό Wired μιλάει για «τον TikTok στρατό του προοδευτικού κινήματος» στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν «στρατό» που τα έχει μέχρι στιγμής βάλει με εταιρείες κολοσσούς όπως είναι οι Kellogg’s, Starbucks και Kroger – Ralph’s, καταγγέλλοντας ως «εκδικητικές» και «αντισυνδικαλιστικές» τις απολύσεις στις οποίες οι εν λόγω εταιρείες προχώρησαν κατά εργαζομένων που είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση παίρνοντας μέρος σε απεργίες, και που πλέον ετοιμάζεται να τα βάλει και με την Amazon του Τζεφ Μπέζος.

Οι ακτιβιστές ωστόσο της εν λόγω ομάδας, και όσοι τους υποστηρίζουν, δεν προβαίνουν μόνο σε δημόσιες καταγγελίες αλλά και σε διάφορες άλλες, περισσότερου ακτιβιστικού χαρακτήρα, online δράσεις διαμαρτυρίας. «Όπλα» τους: τα social media, τα apps και οι αλγόριθμοι τους οποίους οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, «κατέχουν» πολύ καλύτερα από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γενιές Αμερικανών συνδικαλιστών.

Ειρήσθω εν παρόδω, αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των Αμερικανών που βλέπουν θετικά τα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει μέσα από τις σχετικές μετρήσεις της εταιρείας Gallup.

Η «Gen Z for Change» άρχισε να διαμορφώνεται το 2020, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, μέσα από τις τάξεις των υποστηρικτών του Τζο Μπάιντεν. Οι συντηρητικοί επικριτές της εν λόγω ομάδας (βλ. Fox News) αποκηρύσσουν τα μέλη της «ως άμισθους προπαγανδιστές του Λευκού Οίκου και της διοίκησης Μπάιντεν». Οι ίδιοι ωστόσο, προς υπεράσπισή τους, υποστηρίζουν πως ασκούν κριτική σε όλους, της κυβέρνησης Μπάιντεν συμπεριλαμβανομένης.

Όσο για την δράση τους, εκείνη αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο στον δρόμο προς τις midterms (ενδιάμεσες εκλογές) του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Πηγή kathimerini.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author