Στις 6 Αυγούστου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εντολή απαγόρευσης οποιουδήποτε είδους συναλλαγών με την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok.

Σύμφωνα με όσα υποστήριζε η εντολή του, το TikTok είναι μία εφαρμογή που ανήκει στην εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο για τους χρήστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η στόχευση της TikTok από την κυβέρνηση Trump σηματοδοτεί μια απόκλιση από την παραδοσιακή θέση της Αμερικής σχετικά με τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου και την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο. Έρχεται, επίσης, σε μια εποχή που απειλείται η ίδια η έννοια του παγκόσμιου διαδικτύου.

Σήμερα ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επιδιώκει διάφορες μορφές κυριαρχίας του Διαδικτύου, από τη Ρωσία που χτίζει ένα περιφραγμένο «ενδοδίκτυο», μέχρι την Ινδία, που κλείνει τακτικά το Διαδίκτυό της σε περιοχές κοινωνικής αναταραχής. Σε ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, μάλιστα, φαίνεται να εισάγεται η επιθυμία «να ξεχαστούν» από μηχανές αναζήτησης.

Όλες αυτές οι τάσεις δείχνουν την κατεύθυνση ενός «splinternet», όπου η εμπειρία σας στο Διαδίκτυο εξαρτάται όλο και περισσότερο από το πού ζείτε και από τις ιδιοτροπίες των κυβερνώντων κομμάτων εκεί. Όπως εξηγείται σε αυτό το βίντεο, αυτό είναι ένα δύσκολο περιβάλλον για μια εφαρμογή όπως το TikTok, η οποία έγινε επιτυχημένη παγκοσμίως σχεδόν αμέσως και η οποία συνδέει ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε υπερ-εξατομικευμένες, αλλά συχνά διεθνείς υποκουλτούρες.

Με τις υπερβολές του ανοιχτού Διαδικτύου να είναι ορατές καθημερινά -όπως για παράδειγμα παρεμβολές στις ξένες εκλογές, παραβιάσεις δεδομένων, παραπληροφόρηση, ρητορική μίσους και εγχώρια και εταιρική εποπτεία- οι χώρες που υποστηρίζουν ένα δωρεάν Διαδίκτυο θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή:mononews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours