1995: Ένα ταξίδι στην Αυσταλία με τους Λευτέρη Πανταζή και Γιώργο Γερολυμάτο

του Τεό Βασσιλόπουλο

Από την Αustralie ήταν η….Sydney,Brisbane,Gold Coast. Mια άλλη εποχή που θυμίζε τους λαϊκός τραγουδιστής.

Ο Λευτέρης Πανταζής (πραγματικό όνομα: Ελευθέριος Παγκοζίδης, γενν. Τασκένδη, 27 Μαρτίου 1955) είναι Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. Θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Από αυτούς, 30 έγιναν πλατινένιοι ενώ και οι 40 έχουν γίνει χρυσοί. Το σύνολο των πωλήσεων δίσκων και cd φτάνει γύρω στα 4.000.000. Πολύ συχνά δίνει συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στους ομογενείς του εξωτερικού.

Ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας όπου, καθώς τα χρόνια ήταν δύσκολα, δούλευε από μικρός σαν λούστρος, ωστόσο το τραγούδι ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη του. Είχε μεγαλώσει με τους ήχους της ελληνικής μουσικής και τραγουδούσε από παιδάκι. Έτσι σύντομα έβαλε στόχο να γίνει γνωστός τραγουδιστής, κι όταν, αργότερα, τα κατάφερε, δε δίσταζε να μιλάει πολύ συχνά για την καταγωγή του και για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1975-76 και άρχισε σιγά-σιγά να τραγουδάει στις πίστες, μαζί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Δεκαετία ’80

Το 1979 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο που περιείχε, μεταξύ άλλων, το τραγούδι “παράνομος κι αν είναι ο δεσμός μας”, που το τραγουδούν ακόμα και σήμερα και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες σε εμφανίσεις τους και συναυλίες. Η επιτυχία ήρθε πολύ σύντομα και -από τις αρχές της δεκαετίας του 80- έγινε γνωστό όνομα στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο. Τα τραγούδια του γίνονταν μεγάλες επιτυχίες και παίζονταν συνεχώς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής, ενώ συχνά έκανε και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Επίσης έπαιξε και σε λίγες ταινίες. Το τέλος της δεκαετίας του 80 τον βρήκε να είναι ένα από τα εμπορικότερα ονόματα στο χώρο. Σ’ αυτή τη δεκαετία καθιέρωσε και το παρατσούκλι ΛΕ. ΠΑ. (Από τα αρχικά του ονόματός του) και μάλιστα κυκλοφόρησε και μία κολώνια με αυτά τα αρχικά.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Λευτέρη Πανταζή ήταν και παραμένει το γεγονός ότι αναμίχθηκε ενεργά σε αυτό που αποκαλούμε “νυχτερινή διασκέδαση”, όχι μόνο ως τραγουδιστής αλλά και ως επιχειρηματίας. Τα επικοινωνιακά του χαρίσματα και η υιοθέτηση στάσεων και στίχων προσαρμοσμένων στα γούστα της εποχής συνέβαλαν στη στροφή ενός μεγάλου μέρους της νεολαίας στο είδους τραγουδιού που υπηρετεί ο Πανταζής. Άλλοι όμως πάλι θεωρούν ότι αυτές οι ιδέες συνέβαλαν στον εκχυδαϊσμό του λαϊκού τραγουδιού και στην απομάκρυνση από το ήθος και τη φυσικότητα που διέθετε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κυριότερες επιτυχίες του ήταν, Ταραχή (1989),Τη βαρέθηκε η ψυχή μου (1989), Καρδιοπάθειες (1989) Εκείνη (1988), Τα λουλούδια στην κυρία (1988), Κορμί θανατηφόρο (1988), Θα στα βγάλω τα ματάκια (1987), Ο παπαγάλος (1986), Σε νοσταλγώ (1986), Από δω η γυναίκα μου (1986), Να πεθάνουν οι γυναίκες (1982), Νυχτοπερπατάς (1982), Παράνομος δεσμός (1979), τι είχαμε, τι χάσαμε (1979).

Στα τέλη της δεκαετίας αυτής ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας που είχε ήδη γνωρίσει ως τραγουδιστής πρωταγωνίστησε μαζί με την Τέτα Ντούζου στη βιντεοταινία “24 ώρες με έναν σταρ”.

Δεκαετία ’90

Η δεκαετία του ΄90 ήταν εξίσου -και ίσως περισσότερο- πετυχημένη για τον Λευτέρη Πανταζή. Το τραγούδι που ξεχώρισε σε αυτή τη δεκαετία ήταν το “ωραιότερο πλάσμα του κόσμου” το 1994, που θεωρείται και αυτό ένα κλασικό τραγούδι, που ακούγεται μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη δεκαετία (και μετά τη μεγάλη επιτυχία του “ταραχή”) χτίστηκε το νυχτερινό κέντρο “ΔΙΟΓΕΝΗΣ”, ακριβώς λόγω της μεγάλης επιτυχίας της “ταραχής”. Το κέντρο λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Εκείνη την εποχή όλοι έλεγαν ότι ο “ΔΙΟΓΕΝΗΣ” δημιουργήθηκε διότι ο κόσμος που ήθελε να δει το πρόγραμμα του Πανταζή ήταν τόσο πολύς, που δεν χωρούσε στα μέχρι τότε υπάρχοντα μαγαζιά.

Σε αυτή τη δεκαετία επιβεβαιώθηκε ότι ο Πανταζής εκτός από δημοφιλής τραγουδιστής, είναι και ένας έξυπνος επιχειρηματίας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του σε πολλές συνεντεύξεις,ότι στα κέντρα που τραγουδάει έχει πάντα λόγο και για τη γενικότερη λειτουργία και για όλο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πως οι επιχειρηματίες και οι συνάδελφοι του, τον εμπιστεύονται χωρίς αντίρρηση, καθώς βγαίνουν κερδισμένοι. Έχει πει επίσης πως ήταν ο πρώτος που έπαιρνε μερίδιο ακόμα και από τις πωλήσεις των λουλουδιών στα κέντρα όπου εμφανιζόταν.

Οι κυριότερες επιτυχίες του ήταν, Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου (1998), Έχεις πέντε λεπτά προθεσμία (1998), Έρχεται (1997), Ότι καλύτερο (1997), Κρίμα τα φιλιά μου (1995), Το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου (1994), Πες πως μ’ αγαπάς (1994), Κι άλλο (1994), Σαλονικιώτικο φεγγάρι (1993), Ναι,ναι (1993), Είναι αστείο (1993), Θύμισε μου τ’ όνομά σου (1992), Μια εμπειρία (1992), Θέλεις; (1992), Τηλεπάθεια (1991), Υπάρχει κανείς; (1990), Μ’ αγαπάς, σ’ αγαπώ (1990), Θράσος.

Δεκαετία 2000

Σε αυτή τη δεκαετία ο Πανταζής παραμένει στην πρώτη γραμμή των δημοφιλών Ελλήνων τραγουδιστών,μάλιστα το 2000 έκανε δυναμική είσοδο με το τραγούδι”φιλάκια” που ήταν διασκευή ενός τουρκικού τραγουδιού του τραγουδιστή Tarkan,και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.Επίσης το 2004 διασκεύασε με επιτυχία το βραζιλιάνικο τραγούδι “Tsoutsouka”.Σε ένα κέντρο όπου τραγουδούσε πριν λίγα χρόνια,έκανε μία μικρογραφία καμπαρέ με κοπέλες που χόρευαν τόπλες. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις σε “κύκλους” πουριτανών και μερίδα του τύπου.Συνεχίζει και σήμερα να κάνει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Αυτή την εποχή τραγουδάει στο ΟPERA μαζί με την Άντζελα Δημητρίου.Οι κυριότερες επιτυχίες του ήταν Ζημιά (2004), Τζουτζούκα (2004), Χείλια βανίλια (2004), Όλα τα λεφτά λουλούδια (2002), Μαγικά χαλιά (2002), Φιλάκια (2000).

Όλα αυτά τα χρόνια,συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού και λέγεται ότι συνηθίζει να βοηθάει και πολλούς νέους τραγουδιστές να αναδειχθούν. Έχει δώσει επίσης αφιλοκερδώς πολλές συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχει μία κόρη, την Κόνι Μεταξά, η οποία ασχολείται με το χώρο του θεάματος και μητέρα της είναι η Ζώζα Μεταξά. Ο Λευτέρης Πανταζής, αν και δεν έχει παντρευτεί ποτέ, φημίζεται για τις σχέσεις που έχει κάνει με μερικές από τις ομορφότερες κοπέλες της Ελληνικής show-biz και όχι μόνο. Εκτός των άλλων, δραστηριοποιείται πολύ και στο χώρο του αθλητισμού. Στο διάστημα 2002-2006 διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου.

 

Ο Γιώργος Γερολυμάτος είναι Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.7 Σεπτεμβρίου 1949 (ηλικία 72 έτη), Θήβα  Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σαν λαϊκός καλλιτέχνης. Διακρινόταν για την εκλεπτυσμένη του παρουσία στο πάλκο και την αισθαντική φωνή του.

Ο Γ. Γερολυμάτος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κεφαλλονιά, από όπου καταγόταν ο πατέρας του. Σε ηλικία 19 ετών ήρθε στην Αθήνα και εντάχθηκε στα συγκροτήματα των “Formost” και “Idols”, ως ντράμερ και frontman, ενώ παράλληλα σπούδαζε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος, σε μουσική του Γιάννη Γλέζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου παρουσιάσθηκε το 1971. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες του με κορυφαίους συνθέτες, όπως οι Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Σπανός, Απόστολος Καλδάρας κ.α.

Έχει εκδώσει 22 προσωπικά άλμπουμ, ενώ έχει τιμηθεί επτά φορές με “χρυσό δίσκο” και μια φορά με “πλατινένιο”. Στις διακρίσεις του περιλαμβάνονται επίσης, δυο χρυσά βραβεία στα διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού του 1986 (της ZDF) και του 1987 (στη Σόφια), με έργα του Γιώργου Κατσαρού.Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές όπως Πάριο-Μαρινέλα-Βοσκόπουλο-Διονυσίου-Δούκισσα-Μοσχολιού-Σακελαρίου-Γαβαλά-Αγγελόπουλο και πολλούς άλλους. Επίσης συμμετείχε σε πολλές ελληνικές ταινίες. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε Αμερική, Αυστραλία,Ευρώπη και Νότια Αφρική όπου υπάρχει Ελληνισμός. Διετέλεσε πρόεδρος στην Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας επί τέσσερα χρόνια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΡΑΤΩ-Φορέα διανομής δικαιωμάτων Ελλήνων Τραγουδιστών. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 επανεξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο του Ερατώ όπου είναι και Αντιπρόεδρος. Επίσης είναι μέλος της επιτροπής τιμητικών συντάξεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλλιθέας επί σειρά ετών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του σωματείου ΘΗΣΕΑΣ κατά των ναρκωτικών την περίοδο 2010-2015. Έχει τραγουδήσει σε πάρα πολλές εκδηλώσεις για κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς αφιλοκερδώς. Το Μάρτιο του 2011 πήρε μέρος στο σόου φιλανθρωπικού χαρακτήρα Dancing with the Stars με μεγάλη επιτυχία. Στις 24/1/2016 βραβεύθηκε από τον Δήμο Κέρκυρας για την πολυετή προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι. Στις εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΡΑΤΩ (Οργανισμός συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών) τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη στην θέση του Αντιπροέδρου. Στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας σε μία από τις πρώτες θέσεις. Ήταν αθλητής του Δεκάθλου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο-ΠΓΣ.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Βλασιάδη έχει δύο παιδιά.

 

 

 

 

Teo Vassilopoulos

About Post Author

+ There are no comments

Add yours