Ραφίκα Σαουίς: «Σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι ρευστά και ευάλωτα, η συνειδητοποίηση ότι είμαστε πεπερασμένοι αλλά και μοναδικοί συγχρόνως είναι σημαντική»

Φωτο: Τάκης Διαμαντόπουλος

Η βραβευμένη ηθοποιός, περφόρμερ και σκηνοθέτις Ραφίκα Σαουίς δίνει το δικό της μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα και το νέο έτος 2022…

Περιγράψτε μας για τα αγαπημένα Χριστούγεννα των παιδικών σας χρόνων. 

Υπήρχε μια εποχή που ο πατέρας μου απουσίαζε από το σπίτι. Ο αδελφός μου, με τον οποίο έχω δεκαεφτά χρόνια διαφορά, ήξερε ότι μου άρεσαν πολύ τα playmobil και ότι αυτά τα Χριστούγεννα ήταν λίγο μουδιασμένα. Μου είχαν αγοράσει με τη μητέρα μου το μεγάλο σπίτι των playmobil που μοιάζει με το σπίτι στο οποίο έμεναν οι Μπανκς στην ταινία Μαίρη Πόπινς στο Λονδίνο. Οπότε το βράδυ της παραμονής, όταν πήγαμε για ύπνο όλοι, εκείνος έκατσε όλο το βράδυ να το συναρμολογήσει μπροστά από το δέντρο για να το βρω το πρωί που θα ξυπνούσα… Το πρωί ξύπνησα πρώτη και πήγα κατευθείαν στο σαλόνι να δω τι μου άφησε ο Άγιος Βασίλης και μόλις είδα το αγαπημένο μου σπίτι άρχισα να ουρλιάζω με τόση χαρά που τους ξύπνησα όλους… Όταν ο πατέρας μου επέστρεψε, θυμάμαι όλη την οικογένεια να στριμώχνεται σε έναν καναπέ για να δούμε τρεις τέσσερις ταινίες μαζί με ζεστή σοκολάτα και τσουρέκι!

Το δικό σας μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα; 

Σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι ρευστά και ευάλωτα, η συνειδητοποίηση ότι είμαστε πεπερασμένοι αλλά και μοναδικοί συγχρόνως είναι σημαντική. Γιατί έτσι μπορούμε να απενοχοποιηθούμε και να αφεθούμε ελεύθεροι να είμαστε όποιοι θέλουμε, να είμαστε χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή, χωρίς προσπάθεια… Να είμαστε και να συνυπάρχουμε ελεύθερα και με αποδοχή ο ένας προς τον άλλον! 

Πώς ονειρεύεστε το 2022;

Χωρίς covid! Με πολλή αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και κυρίως σε όσους είναι μόνοι και σε όσους έχουν ανάγκη τους συνανθρώπους τους γιατί βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες! 

Τι εύχεστε για το νέο έτος;

Εύχομαι πολλά χαμόγελα! Πολλές αγκαλιές! Εύχομαι γενναιοψυχία και πολύ χιούμορ! Να κοιτάμε τα πάντα ίσια στα μάτια και με πλατύ χαμόγελο!

Βιογραφικό

Η Ραφίκα Σαουίς σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας). Η Σαουίς, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, το Φεστιβάλ του Ίψεν, η Biennale Teatro, Venice Biennale 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή – Εναλλακτική Σκηνή.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και πολλά άλλα. Ως περφόρμερ έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στο Μεξικό, στη Νέα Υόρκη, στο Πουέρτο Ρίκο συνεργαζόμενη με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), τη γκαλερί Publica, το Herbstaslon Festival (Maxim Gorki), το Μουσείο Μπενάκη και το ΕΚΟΜΕ. Έχει διδάξει σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο και στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), μιλώντας για «το Θέατρο ως καταφύγιο» «Theatre of Refuge» που είναι μια δικής της διακαλλιτεχνική προσέγγιση στην φόρμα του Σωματικού θεάτρου. Έχει επίσης κερδίσει το grant του Οργανισμού ΝΕΟΝ, το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν, καθώς και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από τα «Queer Theatre Awards», το 2018.

Είναι μέλος του Directors Lab Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη και του YCA του Γερμανικού Θεάτρου, Maxim Gorky. Φέτος, πρωταγωνιστεί στο έργο «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν στο θέατρο Αργώ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Παράλληλα, με την ιδιότητά της ως εικαστική περφόρμερ, συμμετέχει σε ένα εικαστικό έργο του Μιχάλη Αργυρού με τίτλο «Wasteland» που θα εκτεθεί στη γκαλερί Undercurrent της Νέας Υόρκης, τον Ιανουάριο 2022. Εκεί , θα επιτελέσει, στις 23 Ιανουαρίου 2022, μια μακράς (8 ώρες) διαρκείας περφόρμανς.

Τέλος, έχει ήδη αρχίσει πρόβες για ένα νέο έργο που μεταφράζεται και παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Μάρτιο 2022, το «Clive» του Τζόναθαν Μάρκ Σέρμαν. Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζεται και εμπνέεται από το έργο του Μ. Μπρεχτ «Μπάαλ». Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δήμητρα Δερμιτζάκη.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours