Αν και δεν τα έχουμε δει ακόμη στην πράξη, από τα concept των εκπομπών και τα τρέιλερ παρατηρούμε ότι -αν εξαιρέσουμε το «Κάτι ξαναψήνεται»- τα 3 μαγειρικά ριάλιτι, που ξεκινούν τη νέα σεζόν, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους: 3 γνωστούς κριτές, ένα δελεαστικό χρηματικό έπαθλο, μαγειρικές δοκιμασίες, υψηλές απαιτήσεις, σπουδαίους καλεσμένους σεφ. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί χρειάζονται τόσα ριάλιτι μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση. Και γιατί γνωστοί και καταξιωμένοι σεφ θα πρέπει να γίνουν κριτές σε ριάλιτι; Είναι ζήτημα μόδας; Ζήτημα δημοσιότητας; Απόρροια της πανδημίας που έπληξε την εστίαση και είναι ένας τρόπος να τονωθεί ο χώρος μέσω αυτών των εκπομπών;

Είναι νωρίς για να απαντηθούν τέτοια ερωτήματα. Το σίγουρο είναι ότι η τηλεοπτική επιτυχία του Master Chef -και ενδεχομένως και η επαγγελματική επιτυχία και αναγνωρισιμότητα των κριτών- ώθησε και τα υπόλοιπα κανάλια να στραφούν σε παρόμοιες λύσεις. Μάλιστα, ο ΣΚΑΙ θέλει φέτος να καλύψει ένα πολύ ευρύ φάσμα κοινού με τις δυο εκπομπές του, καθώς η μια απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου και η άλλη σε ερασιτέχνες που μπορεί να μην ξέρουν καν να μαγειρεύουν. Θα φανεί στις τηλεθεάσεις κατά πόσο τελικά ο κόσμος επιθυμεί κι άλλα τέτοια ριάλιτι, καθώς ήδη πέρυσι το Master Chef είχε αρχίσει να κουράζει. Μένει βέβαια επίσης να δούμε πώς θα διαχειριστούν τα κανάλια το μαγειρικό κομμάτι των εκπομπών και πόσο χώρο θα αφήνουν για ίντριγκες και άλλα παρόμοια, που αυξάνουν την τηλεθέαση και τα σχόλια στα social media…

Δείτε παρακάτω ποια είναι νέα μαγειρικά ριάλιτι, με σειρά του πότε κάνουν πρεμιέρα στην τηλεοπτική σεζόν.

Τοp Chef και Κάτι ξαναψήνεται στον ΣΚΑΙ
Η Acun Media φέτος προσδοκά να φέρει πλήγμα στο δημοφιλές Master Chef, που θα προβληθεί για 6η συνεχόμενη σεζόν στο Star. Γι’ αυτόν τον λόγο, επενδύει σε δυο ριάλιτι μαγειρικής, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, το ένα απευθύνεται σε επαγγελματίες και το άλλο σε ερασιτέχνες.

Τοp Chef (Πρεμιέρα 5/9)
Το Top Chef, ένα αμερικάνικο concept, ξεκίνησε από το Σαν Φραντσίσκο το 2006 ενώ είχε ξαναέρθει και στην Ελλάδα το 2010 στο κανάλι του ΑΝΤ1. Μάλιστα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πρωτοεμφανιστεί ο Πάνος Ιωαννίδης, ο μετέπειτα κριτής του Μάστερ Σεφ, που όμως δήλωσε οικειοθελή αποχώρηση για προσωπικούς λόγους. Τότε, το συγκεκριμένο ριάλιτι δεν είχε μεγάλη απήχηση και ολοκληρώθηκε έπειτα από μόλις 14 επεισόδια με νικητή τον Αθηναγόρα Κωστάκο, ο οποίος είναι chef patron στο Meraki Restaurant του Λονδίνου αλλά και στο Scorpio’s και το Noema στη Μύκονο.

Η διαφορά του Τop Chef από το Master Chef είναι ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Μάλιστα, η παραγωγή «όργωσε» τα μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδος για να βρει τους καλύτερους επαγγελματίες και τους δελέασε με μια αρκετά υψηλή αμοιβή ανά επεισόδιο, ούτως ώστε να εγκαταλείψουν τα πόστα τους και να μπουν στο ριάλιτι. Το έπαθλο που διεκδικούν οι 15 συμμετέχοντες είναι 100.000 -αντί για 50.000- αλλά και μια θέση σε κάποιο από τα διασημότερα εστιατόρια του κόσμου.

Εδώ οι κριτές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες, γνωστοί στον χώρο της γαστρονομίας: Ο Γιώργος Βενιέρης ασχολείται με τη fusion κουζίνα και είναι δημιουργός των εστιατορίων Mr Pug, αρχικά στη Μύκονο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Μάλιστα, είναι ο εμπνευστής του Μr Pug’s Canteen στο Χαλάνδρι, εισάγοντας ένα νέο είδος ασιατικού street food. O Αστέριος Κουστούδης, , Executive Chef του GB Roof Garden, με 1 αστέρι Michelin, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και είναι γνωστός για τη μέθοδο του «αργού μαγειρέματος» που χρησιμοποιεί στα πιάτα του. Ο Γκίκας Ξενάκης είναι Head Chef του πολυβραβευμένου εστιατορίου Aleria, από το 2012 μέχρι και σήμερα, που διαχειρίζεται την ελληνική κουζίνα με μια δική του φιλοσοφία και δημιουργικότητα. Μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι επαγγελματίες σεφ-παίκτες, ποιο το επίπεδο του διαγωνισμού και πόση απήχηση θα έχει στον κόσμο.

Κάτι ξαναψήνεται (Πρεμιέρα 06/09)
Είναι ουσιαστικά το remake της παλιάς εκπομπής «Κάτι Ψήνεται», που έπαιζε για πολλά χρόνια στον ANT1 και στη συνέχεια στον Alpha. Εδώ το concept είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα: 5 άνθρωποι μαγειρεύουν διαδοχικά τις 5 μέρες της εβδομάδας, υποδέχονται στα σπίτια τους τους υπόλοιπους 4 και κρίνονται τόσο για τις μαγειρικές τους ικανότητες όσο και για τη φιλοξενία τους. Είναι αντιγραφή της αγγλικής εκπομπής «Come dine with me» («Έλα και δείπνησε μαζί μου»), που πρωτοβγήκε στον αέρα το 2005. Σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία της εν λόγω εκπομπής έχει ο αφηγητής, που αντιμετωπίζει τους παίκτες με ειρωνικό-σατιρικό τρόπο. Στο «Κάτι Ψήνεται» (και στα 2 τηλεοπτικά κανάλια, όπου προβαλλόταν για χρόνια) αυτόν τον ρόλο τον είχε ο Γιώργος Χατζηπαύλου, stand up comedian και ραδιοφωνικός παραγωγός. Ωστόσο, στη νέα εκπομπή, πέρα από τον αφηγητή -που δεν είναι επισήμως γνωστό ποιος θα είναι- κεντρικό ρόλο θα έχει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου.

Είναι μια προσθήκη του ίδιου του καναλιού, καθώς δεν υπάρχει ούτε στο ξένο concept, ούτε στο παλιό «Κάτι ψήνεται». Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου θα βοηθάει στην κουζίνα, θα σχολιάζει, θα δοκιμάζει και θα βαθμολογεί κι εκείνη στο τέλος. Θυμίζει λίγο τον ρόλο της Βίκυς Καγιά στο «Shopping Star». Μένει να δούμε αν θα φέρει και τηλεθέαση η συγκεκριμένη αλλαγή. Το έπαθλο εδώ είναι 2500 ευρώ και προκύπτει από τις βαθμολογίες των παικτών και της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου. Η εκπομπή αυτή δεν είναι ακριβώς διαγωνισμός μαγειρικής. Είναι περισσότερο ένας τρόπος να αποσπάσουν οι συμμετέχοντες λίγες ώρες δημοσιότητας, κάνοντας κάτι που είναι πολύ της μόδας: μαγειρεύοντας.

Game of Chefs στον ΑΝΤ1 (Πρεμιέρα 13/09)
Ο ΑΝΤ1 φέρνει ένα ριάλιτι που δεν έχει ξαναέρθει ποτέ στην Ελλάδα, το Game of Chefs. Είναι μια εκπομπή που πρωτοεμφανίστηκε στο Ισραήλ το 2014. Το έπαθλο για τους συμμετέχοντες είναι 50.000 ευρώ και οι δοκιμασίες χωρίζονται σε 4 στάδια. Θα λέγαμε πως είναι λίγο-πολύ η μαγειρική εκοδοχή του μουσικού ριάλιτι «The voice», καθώς η διαδικασία επιλογής των παικτών γίνεται μέσω blind audition -για την ακρίβεια blind taste- ενώ στη συνέχεια κάθε παίκτης επιλέγει τον μάγειρα-coach του ανάμεσα από τους 3 κριτές. Οι κριτές δεν μαγειρεύουν οι ίδιοι, αλλά καθοδηγούν τους παίκτες τους, ενώ βαθμολογούν τα πιάτα μέσω blind taste, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί άθελά τους να δώσουν αρνητική ψήφο σε παίκτη της ομάδας τους. Και εδώ θα εμφανιστούν καλεσμένοι άλλοι γνωστοί σεφ ενώ την όλη ιδέα την έχουμε λίγο-πολύ ξαναδεί στο Μaster Chef 4, με νικητή τον Σταύρο Βαρθαλίτη από την ομάδα του Πάνου Ιωαννίδη.

Οι σεφ-coach εδώ είναι οι Άγγελος Λάντος, Βασίλης Μουρατίδης και Άνταμ Κοντοβάς. Ο Άγγελος Λάντος είναι head chef του εστιατορίου Σπονδή -με general Manager τον Arnaud Bignon- το οποίο έχει 2 αστέρια Μιchelin και ένα Χρυσό Σκούφο. Ο Βασίλης Μουρατίδης έχει εργαστεί σε εστιατόρια με 2 και 3 αστέρια Μichelin ενώ από το 2010 βρίσκεται στο πολυβραβευμένο Spuirel  του 5άστερου ξενοδοχείου Danai Beach Resort & Villas στην παραλία Νικήτης στη Χαλκιδική, όπου είναι πλέον executive chef. O Άνταμ Κοντοβάς έχει εξειδικευτεί στα ψάρια και τα θαλασσινά, μέσω της εργασίας του στο βραβευμένο με 2 αστέρια Μichelin, Sea Grill στις Βρυξέλλες, ενώ από την άνοιξη του 2019 ανέλαβε ως Executive Chef το boutique hotel Astarte Suites στη Σαντορίνη. Η εκπομπή ξεκινά στις 13/09 ενώ την παρουσίασή της έχει αναλάβει η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Master Chef 6, Star (Πρεμιέρα στο 2ο μισό της σεζόν)
Τα γυρίσματα αναμένονται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο για να ανακόψει την πορεία των υπολοίπων μαγειρικών ριάλιτι που θα είναι ήδη στον αέρα από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η πρεμιέρα του έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο μισό της φετινής σεζόν. Η συνταγή της συγκεκριμένης εκπομπής είναι γνωστή και πετυχημένη, καθώς συνεχίζει με την ίδια τριάδα κριτών, οι οποίοι έχουν και τον ρόλο παρουσιαστών και έχουν μεγάλη απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό, κυρίως ως προσωπικότητες, πέρα από σεφ. Κάθε χρονιά, επιφυλάσσουν διαφορετικές εκπλήξεις τόσο στις δοκιμασίες των παικτών όσο και στο format της εκπομπής.Βέβαια και οι τρεις τους έχουν αυξήσει τις… μετοχές τους όλο αυτό το διάστημα, ανοίγοντας νέα μαγαζιά στην Αθήνα και την περιφέρεια, ακόμα και μέσα στην πανδημία και εισάγοντας νέα πρότζεκτ (όπως το Samano radio του Λεωνίδα Κουτσόπουλου).

Πηγή:olivemagazine.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours