Νέα Υόρκη: Οι πιο έξυπνες αγορές στον παράδεισο του shopping

Από την Iουστίνη Φραγκούλη

Η δημοσιογράφος – συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη, γνώστρια και λάτρις του shopping, μας αποκαλύπτει τις καλύτερες διευθύνσεις για έξυπνες και συμφέρουσες αγορές επώνυμων προϊόντων στη μητρόπολη του καταναλωτισμού.

Οταν προσγειώθηκα για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη εν έτει 1983 ήμουν σίγουρη πως με τα συνολάκια μου από τους μόδιστρους του Κολωνακίου θα έσκιζα περπατώντας ανέμελη και χαλαρή στο πολυσυζητημένο Μανχάταν. Από τις επισκέψεις των Ελληνοαμερικανών θειάδων εκ Σικάγου και εξ Ουάσινγκτον είχα σχηματίσει την εντύπωση πως οι Αμερικανίδες φορούσαν ροζ ή τιρκουάζ ζέρσεϊ ρούχα με ολίγον καρουδάκι και ένα ζευγάρι πεταλουδέ γυαλιά πασπαλισμένα με χρυσόσκονη. Τα χοντροειδή παπούτσια τους με το άσπρο λάστιχο και τα καλσόν τύπου νοσοκόμας ολοκλήρωναν την απορριπτική μου άποψη για τον γυναικείο πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατέβηκα, λοιπόν, γεμάτη αυτοπεποίθηση στην 5η Λεωφόρο πιστεύοντας πως θα ήμουν περίπου εξωτική, με τα καλοστημένα ταγεράκια μου, τα Benetton φουλαράκια και τα φορέματα ενος ‘Ελληνα. Μπήκα με αέρα ντίβας στο Oak Room του Plaza Hotel και -φευ!- έπεσα κανονικά από τα σύννεφα. Οι κυρίες γύρω μου φορούσαν από Armani και Dior μέχρι Escada και Gucci κι εγώ έμοιαζα σαν επαρχιώτισσα, παρά το ευρωπαϊκό στυλάκι μου και την οίηση που μου παρείχε η παντελής άγνοια περί στυλ Μανχάταν.

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης των ουρανοξυστών και της αίγλης, διαπίστωσα ότι οι Νεοϋορκέζες ήταν οι πιο καλοντυμένες γυναίκες του κόσμου (μόνον οι κυρίες στο Μόντε Κάρλο μπορούν να τις ανταγωνιστούν). Οσο για τα πολυκαταστήματα, από Saks 5th Avenue και Bergdorf Goodman μέχρι Macy’s και Bloomingdale’s, μου έκοψαν κυριολεκτικά την ανάσα με την ποικιλία και την αφθονία των ειδών και των προσφορών. Εκεί έμαθα πως οι εκπτώσεις ήταν μια συνεχής κατάσταση στην Αμερική, εκεί πληροφορήθηκα πως οι άρχοντες της χώρας ήταν οι τιμημένοι καταναλωτές. Φυσικά, η θλιβερή αντιστοιχία της φτωχής τότε δραχμής με το πληθωρικό αμερικανικό δολάριο έκανε την αγοραστική μου αξία μηδαμινή.

Τα μόνα ρούχα που αγόρασα ήταν από το Macy’s (το πιο λαϊκό πολυκατάστημα) και μάλιστα σε εκπτώσεις 70%. Παρ’ όλα αυτά, εκεί αναγνώρισα πως η Αμερική είχε μια αγορά που πρόσφερε μεγάλη ποικιλία ρούχων και ειδών σπιτιού, ηλεκτρονικών και λευκών ειδών σε τιμές απόλυτα προσιτές ακόμη και στους Ελληνες.Σήμερα τα πράγματα έχουν σαφώς και εντελώς αντιστραφεί.

Η Νέα Υόρκη με τις ευρωπαϊκές μπουτίκ από τη μια μεριά και τους Αμερικανούς σχεδιαστές από την άλλη, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για φθηνό και επώνυμο shopping, καθώς η λογική της αμερικανικής αγοράς έχει προσανατολιστεί στο να προσελκύσει την πλατιά μάζα στα επώνυμα προϊόντα, προσφέροντάς τα σε απίστευτες εκπτώσεις μέσα στις ομώνυμες μπουτίκ ή στα μεγάλα κέντρα εκπτώσεων που βρίσκονται μέσα αλλά και λίγο έξω από την αμερικανική μητρόπολη.

Στο Μανχάταν

Απαραίτητη είναι μία περιήγηση στην 5η Λεωφόρο και στη Λεωφόρο Madison (πρώτη παράλληλος), όπου υπάρχουν όλοι οι μεγάλοι σχεδιαστές σε υπέροχες βιτρίνες – έτσι, για μια λάγνα ματιά στα όμορφα του κόσμου. Αλλά και τα πολυκαταστήματα Saks 5th Avenue, Bergdorf Goodman και Barney’s NΥ στη Madison προσφέρουν επίσης μια χορταστική περιήγηση στα καλά πράγματα της γης που βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ. Σε περιόδους εκπτώσεων (βλέπε δεξιά σελίδα) αξίζουν και οι αγορές. Ρούχα μεγάλων σχεδιαστών, τσάντες, παπούτσια αλλά και είδη σπιτιού σε τιμές κάτω από 50% μπορείτε να εντοπίσετε στα εξής πολυκαταστήματα εκπτώσεων μέσα στο Μανχάταν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου:

Century 21


22 Cortlandt St. (μεταξύ Church St. & Broadway), Financial District, Τ/+1.212.2279092, www.c21stores.com
Μετάβαση: Subway E προς World Trade Center, 2/3 προς Park Place, N/W προς City Hall. Ρούχα, αξεσουάρ, είδη σπιτιού από μεγάλους σχεδιαστές σε τιμές έκπτωσης 30% – 50% όλο τον χρόνο.

Find Outlet


• 361 W. 17th St. (μεταξύ 8th & 9th Avenues), Chelsea, Τ/+1.212.2433177, www.findoutlet.com
Μετάβαση: Subway A/C/E προς 14th Street.
• 229 Mott St., Nolita, Τ/+1.212.2265167 Μετάβαση: Subway 6 προς Spring St., N/R/W προς Prince St. Ευκαιρίες που αλλάζουν κάθε εβδομάδα, με τιμές μέχρι 80% κάτω από τις αναμενόμενες, σε ρούχα σχεδιαστών όπως οι Katayone Adeli, Helmut Lang και Paige Novick.

Gabay’s Outlet


225 First Ave. (μεταξύ 13th & 14th), East Village, Τ/+1.212.2543180, www.gabaysoutlet.comεταξύ 13th & 14th), East Village, Τ/+1.212.2543180, www.gabaysoutlet.com
Μετάβαση: Subway L προς 1st Avenue, 4/5/6, N/R/W προς 14th Street/Union Square. Ρούχα από τις βιτρίνες των μεγάλων πολυκαταστημάτων, από Bergdorf Goodman μέχρι Henri Bendel σε εκπτώσεις 50% – 80%. Θα βρείτε επίσης παπούτσια Manolo Blahnik, Chanel κ.λπ.

Syms


• 400 Park Ave., Midtown East, Τ/+1.212.3178200, www.syms.com
Μετάβαση: Subway E/V προς 53rd/Lex, 6 προς 51st/Lex.
• 42 Trinity Pl., Financial District, Τ/+1.212.7971199
Μετάβαση: Subway 4/5 προς Bowling Green. Γυναικεία, ανδρικά και παιδικά ρούχα σχεδιαστών όπως Oscar de la Renta, Tommy Hilfiger, Kenneth Cole, σε μεγάλη ποσότητα και ποικιλία.

Loehmann’s


101 Seventh Ave. (κοντά στην 17th St.), Chelsea, Τ/+1.212.3520856, www.loehmanns.com Μετάβαση: Subway 1/9 προς 18th St.
Ρούχα πολλών σχεδιαστών σε εκπτώσεις 30% – 65%. Τα περίφημα πίσω δωμάτια είναι γεμάτα με επώνυμα ρούχα σε απίστευτες τιμές ευκαιρίας.

LoftWorks


100 Lafayette St. (μεταξύ White & Walker Sts.), Tribeca, Τ/+1.212.3438088, http://nymag.com/listings/stores/loftworks
Είναι το πιο in κατάστημα για επώνυμα ρούχα σε εκπτώσεις, καθώς διαθέτει τρεις ορόφους με είδη από σχεδιαστές όπως Prada, Gucci και Armani, με έκπτωση μέχρι 80%.

Ψηλά ταβάνια, ευρύχωρα δοκιμαστήρια και προσωπικό με υψηλή αίσθηση εξυπηρέτησης, κάνουν τη διαφορά από τα άλλα καταστήματα του είδους.

Strand Book Store

828 Broadway (στην 12th St.), Τ/+1.212.4731452, www.strandbooks.com
• Annex: 95 Fulton St.
(κοντά στην Gold St.), Τ/+1.212.7326070
• Strand Books Kiosk: Central Park, 5th Ave. (στην 60th St.), Τ/+1.646.2845506
Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε το 1927 σε υπαίθρια αγορά και σήμερα πουλάει βιβλία από δεύτερο χέρι σε πολύ καλές τιμές. Πολλές σπάνιες εκδόσεις

Canal Street

Η Canal Street στην περιοχή της China Town είναι ο παράδεισος των απομιμήσεων σε τσάντες Louis Vuitton, Chanel, Prada, Gucci, Marc Jacobs, Burberry και άλλων ακριβών φιρμών ων ουκ έστιν αριθμός. Ωστόσο, για να σας εμπιστευθούν οι Κινέζοι -που φοβούνται τις συχνές επιδρομές της αστυνομίας- θα πρέπει να τους πείσετε ότι είστε αθώοι Ευρωπαίοι καταναλωτές που ψωνίζουν με μετρητά και μάλιστα με την ταχύτητα του φωτός!

Τα μυστικά του έξυπνου shopping στη ΝΥ

• Το κυριότερο μυστικό για φθηνές αγορές είναι να καταπλεύσει κανείς την περίοδο των μεγάλων προσφορών, που συνήθως συνδυάζονται με τις αμερικανικές αργίες.
• Ακόμη και στα μεγάλα, πασίγνωστα πολυκαταστήματα στο κέντρο του Μανχάταν μπορεί να χτυπήσει κανείς χρυσές ευκαιρίες την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που γίνεται κυριολεκτικά όργιο εκπτώσεων.
• Μέσα στη χρονιά, ειδικές προσφορές γίνονται το τριήμερο των γενεθλίων του George Washington (18 Φεβρουαρίου), το τριήμερο της Memorial Day (26 Μαΐου), το Labor Day Weekend (1η Σεπτεμβρίου), το τριήμερο της Columbus Day (13 Οκτωβρίου) και το τετραήμερο του Thanksgiving (27 Νοεμβρίου)
• Η μεγαλύτερη περίοδος εκπτώσεων για καλοκαιρινά είδη αρχίζει από την ημέρα του γιορτασμού της αμερικανικής Εθνικής Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου.
• Επίσης, πρέπει να ζυγίσετε πόσες μέρες έχετε στη διάθεσή σας και αν έχετε πρόθεση να κάνετε shopping μέσα στο Μανχάταν ή λίγο έξω από αυτό, στα περίφημα factory outlets.

Κοντά στη Νέα Υόρκη

Woodbury Common Premium outlets


498 Red Apple Court, Central Valley, NY, Τ/+1.845.9284000, www.premiumoutlets.com
Είναι το εντυπωσιακότερο και πλουσιότερο σε ονόματα και μαγαζιά εμπορικό κέντρο με factory outlets και βρίσκεται μόνο 45 λεπτά έξω από τη Νέα Υόρκη. Εδώ σμίγουν τα 220 μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής και αμερικανικής μόδας σε μια απίστευτη ποικιλία ειδών και σε πραγματικές τιμές εκπτώσεων (25% – 65%). Εδώ θα βρείτε το πολυκατάστημα Off 5th Avenue Outlet και επίσης Escada, Neiman Marcus Last Call, Salvatore Ferragamo, Banana Republic Factory Store, Brooks Brothers Factory Store, Donna Karan, Gap Outlet, Giorgio Armani, Gucci, J. Crew, Kate Spade, Kenneth Cole, Max Mara, Nike Factory Store, The North Face, Polo, Ralph Lauren, Timberland, Williams-Sonoma Outlet. Ωρες λειτουργίας: Κυριακή – Σάββατο 10.00 – 21.00.

Μετάβαση

Με αυτοκίνητο 

Παίρνετε τον αυτοκινητόδρομο 87 north μέχρι το Harriman και βγαίνετε στην έξοδο 16. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε την George Washington Bridge (το επάνω επίπεδο) μέχρι το Palisades Interstate Parkway (north) και από εκεί το Route 6 West (Εξοδος 18, Central Valley). Θα βγείτε στην Exit Route 32 north και μετά τη δεξιά στροφή στα φανάρια θα βρεθείτε ακριβώς στην είσοδο του εμπορικού κέντρου.

Με λεωφορείο 

Μπορείτε να πάρετε τη γραμμή Gray Line New York. Επίσης, εκδρομές για ψώνια προς το Woodbury Common ξεκινούν καθημερινά από το σταθμό Port Authority της Νέας Υόρκης (42nd Street & 8th Avenue). Το ταξίδι κοστίζει $35 για τους ενήλικες και $17,5 για τα παιδιά. Με ενοικιαζόμενη λιμουζίνα Τηλεφωνήστε στο 888 NYC-LIMO ή στο T/+1.212.9790500 για πληροφορίες και κρατήσεις.

Με ελικόπτερο 

Αν σας αρέσει η περιπέτεια και η χλιδή μπορείτε να νοικιάσετε ακόμη και ελικόπτερο για να πάτε στον παράδεισο των αγορών, αρκεί να κάνετε κράτηση ένα 48ωρο νωρίτερα. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το Liberty Helicopter Manhattan στο Τ/+1.212.9672099 (εσωτ. 240).

Στο New Jersey

Η αγορά του Νιού Τζέρσι είναι μεγάλη και κάπως διάσπαρτη, αφού τα καταστήματα των εκπτώσεων δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, αλλά είναι κατανεμημένα σε διάφορα εμπορικά κέντρα, στην ίδια όμως περιοχή. Η συνοικία Meadowlands διαθέτει τα μεγαλύτερα factory outlets στη γειτονιά Secaucus, που είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Νέα Υόρκη. Ενας σοβαρός αγοραστής πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί αυτόν τον παράδεισο των εκπτώσεων, που απέχει μόλις μισή ώρα από το Μανχάταν.

Μετάβαση

Με αυτοκίνητο
• Από το Lincoln Tunnel παίρνετε το Route 3 West και βγαίνετε στο Meadowlands Parkway Exit. Στρίβετε αριστερά στη Meadowlands Parkway και την ακολουθείτε για λιγότερο από μισό μίλι. Στο πέμπτο φανάρι στρίβετε αριστερά στο American Way.
• Από το Holland Tunnel ακολουθήστε τη Route 1 – 9 North προς τη Route 3 West μέχρι την έξοδο Meadowlands Parkway Exit.
Με λεωφορείο 

Θα πάρετε το λεωφορείο 129 που αναχωρεί από το New York Port Authority Bus Terminal.Harmon Cove

Outle Center


20 Enterprise Ave, Secaucus, NJ, Τ/+1.877.6885382, Τ/+1.201.3484780
Περιλαμβάνει τα καταστήματα: Aeropostale Carter’s Childrenswear Crystal-Kobe KB Lawrence Bon Worth Geoffrey Beene GH Bass Company Store Reebok The Children’s Place Van Heusen Factory Outlet Samsonite L’eggs Hanes Bali Playtex Express Factory Outlet Perfect Time Sunglass Outlet Bed Bath & Beyond Lenox Factory Outlet Oriental Rug Outlet Bally Outlet Store Banister Shoe Studio Charles Jourdan Marty’s Shoes Food Court Prato Men’s Wear Outlet Cool Brands 4 Kids Perfume & Cosmetic Outlet Ωρες: Δευτ., Τρ., Τετ. 10.00 – 18.00, Πέμ. 10.00 – 20.00, Παρ., Σάβ. 10.00 – 19.00, Κυρ. 11.00 – 18.00.

Secaucus outlet


191 Flanagan Way, Secaucus, NJ, www.secaucus.org
Περιλαμβάνει τα καταστήματα: Liz Claiborne London Fog Anne Klein Burlington Coat Factory Donna Karan Geoffrey Beene Chaus DKNY Jeans Jones NY Leather Express Aeropostle Tommy Hilfiger Van Heusen Levi’s Nautica Bally G. H. Bass Dimensions Leather Outlet Kenneth Cole Nine West Searle Syms Maidenform L’ eggs Hanes Bali Playtex Express Gucci Carter’s Mikasa Noritake Lenox Oriental Rug Outlet Rug Importers Outlet Jil Sander Pierre Deux Ωρες: Δευτ., Τρ., Τετ. 10.00 – 18.00, Πέμ. 10.00 – 20.00, Παρ., Σάβ. 10.00 – 19.00, Κυρ. 11.00 – 18.00.

Mikasa Factory Store
25 Enterprise Avenue, Secaucus, NJ, Τ/+1.201.8673517

Noritake Outlet Store
75 Seaview Drive, Secaucus, NJ, Τ/+1.201.3190020, Τ/+1.201.3191478HE-RO Group Outlet
1 American Way, Secaucus, NJ, Τ/+1.201.8651363
Βραδινά φορέματα των οίκων Oleg Cassini, Armani κ.ά. σε εκπτώσεις από 30% μέχρι 70%.

About Post Author