Δρ. Μαρία Τσιάκα: Επίσημη εκπρόσωπος του αμερικανικού TBT-S Institute σε Ελλάδα και Κύπρο

Μια νέα σελίδα στη μάχη για τις διατροφικές διαταραχές ανοίγει για τη χώρα μας. Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, έπειτα από πολυετή εκπαίδευση, είναι πλέον επίσημα η μοναδική εκπρόσωπος και εκπαιδεύτρια του TBT-S Training Institute των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και όλη τη Μεσόγειο.

Το TBT-S είναι ένα καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών που έρχεται να «χτυπήσει» τη ρίζα της νόσου. Εφαρμόζεται, με θεαματικά αποτελέσματα, σε πολλές χώρες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδάς, Αργεντινή, Αλάσκα κ.ά), με την Αυστραλία πρόσφατα να το έχει εντάξει επίσημα στο εθνικό σύστημα υγείας της.

Δείτε εδώ το μήνυμα που στέλνει η Dr.Laura Hill: https://youtu.be/VO_sUrjM8fg

H Dr. Hill είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ohio State University, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο University of California του San Diego και δημιουργός του πρωτοκόλλου TBT-S για ενήλικες.

Η «δαιμονοποίηση» του ταμπεραμέντου
Γιατί είναι όμως πολλά υποσχόμενο το TBT-S; Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή: Έως και σήμερα πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα των διαταραχών πρόσληψης τροφής δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Ακόμη όμως και όταν την προσεγγίζουν, την αντιμετωπίζουν ως παθολογία που πρέπει να εξαλειφθεί.

Πλέον, είναι γνωστό ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας λειτουργούν ως «τράπεζα» συλλογής γονιδίων (φαινότυπος), τα οποία αναπτύσσονται και διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το τέλος.

Καθώς, λοιπόν, οι μέχρι τώρα θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην αλλαγή αυτών των σταθερών φαινοτύπων (πχ. τελειομανία, παρόρμηση, άγχος κτλ), το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν στους ασθενείς συναισθήματα αποτυχίας, ανεπάρκειας και ματαίωσης, αφού δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τα ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά.

Αλλάζοντας την έκφραση των γονιδίων

Το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S (Temperament Based Treatment by Supports) υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα των Διατροφικών Διαταραχών μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαλειφθούν, ανακατευθύνοντας χαρακτηριστικά, όπως η τελειομανία, η παρορμητικότητα, η αποφυγή βλάβης και η αποφασιστικότητα προς όφελος της ανάρρωσης. Δηλαδή, μετατρέποντάς τα από καταστροφικά σε παραγωγικά.

Η νέα πρωτοποριακή θεραπεία προσεγγίζει τον πυρήνα των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών που αυξάνουν την ευαλωτότητα ενός ατόμου στην εκδήλωση της νόσου (ανορεξία, βουλιμία, αδηφαγική ) μέσα από βιολογική σκοπιά, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την έκφρασή τους.

Μήνυμα της προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

_Το 2017 ήμουν η πρώτη ευρωπαία που εκπαιδεύτηκα στο πρωτόκολλο TBT-S από την Dr. Laura Hill στο Οχάιο των ΗΠΑ. Ήταν η εκπαίδευση που λειτούργησε καταλυτικά και με έκανε ν’ αλλάξω τον τρόπο που αντιμετώπιζα τις Διατροφικές Διαταραχές ως θεραπεύτρια. _

Από το 2017 μέχρι τώρα, το TBT-S είναι το κύριο πρωτόκολλο θεραπείας που εφαρμόζεται στο κέντρο από μένα και την ομάδα μου, σε συνδυασμό με τη θεραπευτική σίτιση. Οι πολυ-οικογενειακές παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί πολύτιμες για τους ασθενείς και τους υποστηρικτές, καθώς και την θεραπευτική ομάδα. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία είναι άμεσα αποτελεσματική στη μείωση ακραίων συμπτωμάτων της νόσου, ακόμα και σε χρόνιους ασθενείς.

Η συνεχής μου επαφή και εποπτεία από την Dr. Laura Hill με οδήγησε στην απόφαση να προσφέρω τη βοήθειά μου μέσα από ένα νέο ρόλο, αυτόν της πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας και εκπροσώπου του TBT-S Training Institute των ΗΠΑ. Μοναδικός μου στόχος, να μεταλαμπαδεύσω αυτή την γνώση σε ειδικούς που ενδιαφέρονται να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους μέσα από επικαιροποιημένα εργαλεία, αξιοποιώντας τη νέα γνώση που προκύπτει από τα ευρήματα ερευνών στη νευροβιολογία και στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά.

Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα όλα αυτά χρόνια το μοναδικό πρωτόκολλο θεραπείας που εφαρμόζεται είναι η γνωσιακή θεραπεία, η οποία δημιουργήθηκε το 1993 και δυστυχώς αποκλείει την οικογένεια από τη θεραπεία. Είναι μεγάλη τιμή για ‘μένα προσωπικά αλλά για τη χώρα μας να πρωτοστατεί σε ένα πολλά υποσχόμενο νέο πρωτόκολλο ΔΔ, σύμφωνα με το οποίο το συνεργατικό μοντέλο αναμεσά στο ασθενή και τον ειδικό προωθείται με την αμέριστη υποστήριξη και εμπλοκή των οικογενειών.

Δρ. Μαρία Τσιάκα

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρωτόκολλο και την εκπαίδευση εδώ: https://tbt-sgreece.gr/

About Post Author