Όταν έχει κρύο, πρέπει να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με φαγητό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να σας κάνει να νιώσετε ζεστασιά!

Θερμογένεση

Προτού μιλήσουμε για τις τροφές που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στο κρύο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη έννοια της θερμογένεσης.

Η θερμογένεση αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας παράγει θερμότητα ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού της τροφής.

Η πέψη, δηλαδή, της τροφής συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και για αυτό ένα γεύμα μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς για αρκετές ώρες, ιδιαίτερα όταν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Τι σημαίνει αυτό;

Οι πρωτεΐνες και τα λίπη είναι θρεπτικά συστατικά της τροφής που απαιτούν περισσότερο χρόνο από το σώμα για να αφομοιωθούν και άρα, καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης.

Την ιδιότητα αυτή την έχουν και ορισμένες διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο.

Αυτό σημαίνει ότι τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι καλό να στοχεύουμε σε τροφές που παρατείνουν τη διαδικασία της πέψης και επομένως, τη διαδικασία της θερμογένεσης.

Ακολουθούν μερικές θρεπτικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να ζεσταθείτε στις χαμηλές θερμοκρασίες…

Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων σας. Αυτοί οι αδένες βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οι μπανάνες μπορούν επίσης να τονώσουν τη διάθεσή σας και να διατηρήσουν τη μνήμη σας, μεταξύ άλλων οφελών για την υγεία!

Βρώμη

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ζεστό πρωινό με βρώμη σε μορφή χυλού

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες της βρώμης μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη σας, να καθυστερήσουν την άνοδο του σακχάρου στο αίμα σας, να αυξήσουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου σας και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Τροφές πλούσιες σε Bιταμίνη D

Η χαμηλή έκθεση στον ήλιο συχνά οδηγεί σε έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εποχιακή κατάθλιψη που βιώνουν τα περισσότερα άτομα!

Επιλέξτε λιπαρά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D στη διατροφή σας, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο κρόκος του αυγού, εμπλουτισμένα δημητριακά και το γάλα.

Η βιταμίνη D απορροφάται με τη βοήθεια των λιπών, οπότε μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, τους σπόρους, το ελαιόλαδο και τις ελιές.

Σούπες

Οι σούπες αποτελούν το τέλειο φαγητό για το χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες

Η σούπα εκτός του ότι ανεβάζει άμεσα τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς μας ζεσταίνει από μέσα προς τα έξω, αν συνδυαστεί με μία πηγή κρέατος και λαχανικά μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Επιλέξτε κόκκινο κρέας, όπως το βοδινό και το χοιρινό, καθώς είναι μία καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα σας.

Τα άτομα με χαμηλό σίδηρο μπορεί να παρατηρήσουν κρύα χέρια και πόδια ή να αισθάνονται εύκολα κουρασμένοι.

Δοκιμάστε, επίσης, να προσθέσετε φασόλια ή φακές στη σούπα σας για μία άπαχη πηγή πρωτεΐνης πλούσια σε φυτικές ίνες ή ακόμα και ως αποκλειστική πηγή πρωτεΐνης αν ακολουθείτε χορτοφαγική δίαιτα.

Ζεστό τσάι με τζίντζερ για ενυδάτωση

Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι είναι καλό για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να διεγείρει τη θερμογένεση.

Η υγρασία που προσδίδει το τσάι στο σώμα είναι άλλο ένα μέσο ενυδάτωσης, εκτός από το νερό.

Το νερό διατηρεί το σώμα σας σε καλύτερη λειτουργία και βοηθά στη ρύθμιση της εσωτερικής σας θερμοκρασίας.

Η αφυδάτωση προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας στον πυρήνα (περιοχή θερμορύθμισης του εγκεφάλου), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε τόσο διψασμένοι συνεχίστε να πίνετε νερό και ζεστά μη ζαχαρούχα ροφήματα.

Ως μη διατροφικό όφελος αναφέρεται ότι ο ατμός από ένα ζεστό τσάι μπορεί να προσθέσει ζεστασιά στο πρόσωπό σας και το να κρατάτε μία ζεστή κούπα βοηθά να ζεσταθούν τα χέρια σας.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Συχνά παρατηρούμε κυρίως στις βόρειες χώρες να παρουσιάζεται αυξημένη η κατανάλωση αλκοόλ ως μέσο των λαών για να ανταπεξέλθουν στα ψυχρά κλίματα. Είναι, όμως, πράγματι αποδοτική αυτή η μέθοδος;

Το ουίσκι και άλλα είδη αλκοόλ μπορεί να σας κάνουν στην αρχή να αισθάνεστε ζεστασιά, όμως μακροπρόθεσμα δεν θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ζεστοί.

Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ βλάπτει την ικανότητά σας να τρέμετε, η οποία είναι μια φυσική απόκριση στην πτώση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Επιπλέον, αφυδατώνει το σώμα σας και αυξάνει τον κίνδυνο για υποθερμία.

Σνακ που τονώνουν τη διάθεση

Οι λιγούρες και το συναισθηματικό φαγητό είναι επίσης κοινά αυτή την εποχή του χρόνου.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ζαχαρούχα και επεξεργασμένα σνακ, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, τα οποία πετυχαίνουν απότομη αύξηση του σακχάρου και μπορούν να μειώσουν τη διάθεσή σας όσο περνάει η ώρα από τη στιγμή που τα φάγατε.

Προτιμήστε τρόφιμα όπως γλυκοπατάτες, παντζάρια, ξηρούς καρπούς ή πικάντικα ψητά ρεβίθια, για μία άλλη εναλλακτική.

Βασιλική Χαρατσή

• Διαιτολόγος – Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr • Email: vaso.charatsi@gmail.com

Πηγή:logodiatrofis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author