ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821 του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Πρεμιέρα: 14/03/2022
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η επίσημη προβολή της ταινίας  ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821 σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 14 Μαρτίου και παρέστησαν η Εξοχοτάτη Πρόεδρος Ελληνικής  Δημοκρατίας Αικατερίνη  Σακελλαροπούλου,

ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς ( Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών),ο κ. Παντελής Δρούγας (Πρόεδρος ΦΑΡΙΣ Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας)  φορείς και σύλλογοι που με την πολύτιμη βοήθεια τους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της ταινίας.

Παρευρέθηκαν ακόμη οι: Διονύσης  Φωτόπουλος (Σκηνογράφος) ,Νίκος Περάκης (Σκηνοθέτης), Εύα Νάθενα  (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος), Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης), Μιχάλης  Σδούγκος (Σκηνογράφος), Μανώλης Κορρές ( Αρχιτέκτονας ) κα.

 

Στους κινηματογράφους από 24/03/2022

H View Master Films και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζουν την μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης με τίτλο ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821 με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου. Συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας.

Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο- στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού -συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα- που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομία στο Παρίσι. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού λόγου και τέχνης «Γραφή». Συνδημιουργός από το 1988 της εταιρείας παραγωγής ταινιών ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ. Κείμενά του για τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Γραφή», «Σύγχρονος Κινηματογράφος» , «Γράμματα και Τέχνες», «Το Δέντρο». Την περίοδο 2009 – 2010 οργάνωσε στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ποιητές στην οθόνη». Από το 2010 είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Έχει εκδώσει  την ποιητική συλλογή Αλλαγή αιώνα.

ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821

του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Διάρκεια: 100’

 

Πρεμιέρα: 14/03/2022
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Στους κινηματογράφους από 24/03/2022

Γαλαξίας (Λεωφ. Μεσογείων 6, Αθήνα)

Town Cinema Γλυφάδα

Village Cinemas @ The Mall Athens

Village Cinemas @ Ρέντης

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Σενάριο
Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας
Δημήτρης Κορδελάς

Μουσική
Πλάτων Ανδριτσάκης

Μοντάζ
Λάμπης Χαραλαμπίδης

Σκηνικά
Μιχάλης Σδούγκος

Κοστούμια
Μαρία Κοντοδήμα

Casting
Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης, Έλενα Δημητρακοπούλου

Ηθοποιοί
Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,
Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης

Επιστημονικοί Συνεργάτες
Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Παραγωγοί
Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης

Executive Producers
Βασίλης Τζανίδης, Έφη Σκρομπόλα

                                                                                            Παραγωγή
                                                                                  View Master Films A.E.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours