Πίστωση: Heladeria Americana/Facebook. Εικονογράφηση: Greek Reporter
του Τάσου Κοκκινίδη
Ένας Έλληνας μετανάστης ονόματι Ανδρέας Αριστείδου, έφερε μόνος του παγωτό στην Κολομβία τη δεκαετία του 1930 – και από τότε, τρεις γενιές Ελλήνων έχουν επεκτείνει την επιχείρηση για να γίνουν οι βασιλιάδες του παγωτού αυτής της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Με έδρα την παράκτια πόλη Barranquilla, στη βόρεια Κολομβία στις ακτές της Καραϊβικής, η “Heladeria Americana” έχει γίνει μια αυτοκρατορία παγωτού, με έξι, σύντομα να γίνουν επτά, καταστήματα στην πόλη.
Ο Αντώνης Μανδραλής-Αριστείδου, γενικός διευθυντής της αυτοκρατορίας παγωτού, γεννήθηκε στην Κολομβία αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα, την οποία αγαπά. Μιλώντας στο Greek Reporter, λέει ότι είναι περήφανος που συνεχίζει την επιχείρηση που ίδρυσε ο παππούς του.
«Η Heladeria Americana ιδρύθηκε το 1936 από τον παππού μου, έναν Έλληνα μετανάστη από την Πελοπόννησο. Ήταν μια εποχή μεγάλων ευκαιριών και ανάπτυξης για την Κολομβία. Έφερε την ιδέα του παγωτού, των γλυκών και γενικά την ιδέα του “φαγητού” στην Barranquilla.
Η πόλη είναι ο μεγαλύτερος δήμος και λιμάνι στην περιοχή της βόρειας ακτής της Καραϊβικής της Κολομβίας, με πληθυσμό 1.232.766 από το 2018. Αυτό την καθιστά την τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη της Κολομβίας, μετά τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Μπογκοτά, του Μεντεγίν και του Κάλι.
Ο Μανδραλής-Αριστείδου λέει ότι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Barranquilla είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου του καρναβαλιού. «Είναι ένα διάσημο καρναβάλι με πολλή διασκέδαση, συγκρίσιμο με το Ρίο», εξηγεί. Το καρναβάλι ανακηρύχθηκε ακόμη και μέρος της «Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της χώρας από το Κογκρέσο της Κολομβίας το 2001 και αναγνωρίστηκε από την UNESCO το 2003.
Από το παγωτό στο κεμπάπ
Η Ευγενία Μανδραλή, ιδιοκτήτρια του Heladeria Americana, γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έφτασε στην Κολομβία ως βρέφος. «Έφτασα στην Κολομβία σε ένα μικρό καλάθι με τη μητέρα μου. Ήμουν μόλις έξι μηνών», λέει στο Greek Reporter.
«Τα εστιατόριά μας χαίρουν μεγάλου σεβασμού στην πόλη. Μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Είναι ένα παραδοσιακό μεσογειακό εστιατόριο», λέει.
Από το παγωτό μέχρι το ελληνικό κεμπάπ, η Heladeria Americana έχει επηρεάσει σημαντικά τη γαστρονομία της πόλης εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό προϊόν της είναι το “Frozo Malt”, που δημιουργήθηκε αρχικά και σερβίρεται στους πελάτες τη δεκαετία του 1930 από τον Ανδρέα Αριστείδου – και εξακολουθεί να αγαπά σήμερα.
Το Frozo Malt, από τις αγγλικές λέξεις “Freeze” και “Melt”, είναι μια απόλαυση, συνδυάζοντας υπέροχα κατεψυγμένες και ζεστές θερμοκρασίες και υφές. Αφομοιώνει την υφή ενός μιλκσέικ με τη σύνθεση ενός παγωτού.
Το Frozo Malt, με ήπια γεύση σοκολάτας, ολοκληρώνεται επίσης με ζελέ τροπικών φρούτων (το μυστικό άγγιγμα) και το διάσημο πλέον μπισκότο του.
Το signature παγωτό της Heladeria Americana σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι, όπως ακριβώς έκανε και ο ιδρυτής της επιχείρησης πριν από δεκαετίες. Το ελαφρύ παγωτό σοκολάτας του έχει μοναδική γεύση σε σχέση με την παραδοσιακή σοκολάτα, ενώ ο συνδυασμός με τροπικά φρούτα από πάνω είναι απερίγραπτα νόστιμος.
«Το σερβίρουμε εδώ και 82 χρόνια στο παραδοσιακό ψηλό ποτήρι. Η συνταγή δεν έχει αλλάξει πολύ. Ο Barranquilleros και οι επισκέπτες το λατρεύουν», λέει με υπερηφάνεια ο Μανδραλής-Αριστείδου.
Διχασμένη μεταξύ Ελλάδας και Κολομβίας
Ο γενικός διευθυντής της αυτοκρατορίας παγωτού παραδέχεται ότι είναι διχασμένος μεταξύ Κολομβίας και Ελλάδας. «Όταν βρίσκομαι στην Κολομβία, μου λείπει η Ελλάδα. Όταν πηγαίνω στην Ελλάδα και μένω για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε μου λείπει η Κολομβία.
«Κάποιοι λένε ότι η Ελλάδα είναι σαν την Κολομβία, αλλά εγώ λέω ότι η Κολομβία μοιάζει περισσότερο με την Ελλάδα», σημειώνει.
Η ελληνική κοινότητα στην Κολομβία είναι μικρή αλλά ζωντανή. Μερικοί από τους Έλληνες εκεί, ωστόσο, κατέληξαν να εγκαταλείψουν την Κολομβία κατά τη διάρκεια των ετών ανασφάλειας που προκάλεσαν τα καρτέλ και ο Pablo Escobar στις δεκαετίες του 1980 και του 90.
Ωστόσο, μετά τη δεκαετία του ’90, όταν η Κολομβία έγινε ασφαλέστερη και άρχισε να ανακάμπτει οικονομικά, πολλοί Έλληνες επέστρεψαν στην αγαπημένη τους χώρα και άρχισαν να αναπτύσσουν και πάλι καινοτόμες επιχειρήσεις εκεί. Οι Έλληνες είναι, πράγματι, παντού.
Πηγή:greekreporter.com