Έντεκα εξαιρετικές τζελατέριες αποδεικνύουν ότι το ελληνικό παγωτό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το ιταλικό

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΕΤΤΑ ΠΟΥΛΙΟΥ

Photo: Αριέττα Πούλιου

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι το εξέφρασε εύγλωττα στην cult ταινία «Στην παγίδα του νόμου», παρασύροντας τους συγκρατούμενούς του να επαναλαμβάνουν μαζί του με ενθουσιασμό «I scream, you scream, we all scream for ice cream!». Ακριβώς το ίδιο υποστηρίζουμε κι εμείς, όχι μόνο τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, αλλά και όλο το χρόνο. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για εξαιρετικής ποιότητας παγωτό, γνήσιο gelato, φτιαγμένο με τα αγνότερα υλικά, από ανθρώπους που επιδίδονται με πάθος στη δημιουργία καταπληκτικών γεύσεων.

Μία επίσκεψη στις παρακάτω κορυφαίες τζελατέριες της Αθήνας και μία -αν μπορείτε να περιοριστείτε σε μία μόνο- δοκιμή των απίστευτα γευστικών παγωτών τους, θα σας κάνει σίγουρα να συμφωνήσετε με τον Ρομπέρτο Μπενίνι.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Morris Brown

Είναι βασανιστικό κι αξιοθαύμαστο να βλέπεις ν΄αναδεύουν ξανά και ξανά το παγωτό πριν το σερβίρουν πάνω σ’ ένα τραγανό χωνάκι στο Morris Brown. Βασανιστικό γιατί ανυπομονείς να δοκιμάσεις και αξιοθαύμαστο γιατί αντιλαμβάνεσαι την προσοχή που δίνεται στο άψογο αποτέλεσμα. Η ανάδευση έχει στόχο να απομακρύνει τον αέρα ώστε το παγωτό να έχει τέλεια υφή την ώρα που θα το απολαύσετε. Η ιδιοκτήτρια και ιθύνων νους πίσω από κάθε γεύση, κα Ρενάτα Αλεπουδέα, δεν έχει αφήσει καμία λεπτομέρεια στην τύχη, μεταφέροντας στο προσωπικό τη γνώση που αποκόμισε στο Πανεπιστήμιο Gelato της Μπολόνια. Στα 9 χρόνια από την πρώτη τζελατέρια στην πλατεία Νέας Πεντέλης εξελίσσει συνεχώς τις γεύσεις, κρατώντας σταθερά υψηλή την ποιότητα.

Το πάθος και τον ενθουσιασμό της γι΄αυτό που κάνει το γεύεσαι στο αποτέλεσμα. Σορμπέ όλο γεύση από ελληνικά φρούτα εποχής, εκτός από ανανά και μάνγκο που εισάγονται και τα βρίσκετε όλο το χρόνο. Η Lila Pause σε ταξιδεύει στην παιδική σου ηλικία χωρίς να σε λιγώνει, ισορροπώντας την οξύτητα της φράουλας με τη γλύκα της λευκής σοκολάτας. Συνοδεύεστε με μια μπάλα Double Caramel με τρουφάκια ένα απ΄τα λαχταριστά brownies, τη σοκολατόπιτα ή το μωσαϊκό, που ψήνονται καθημερινά στα εργαστήρια κάθε καταστήματος. Εκεί παρασκευάζεται και το φρεσκότατο παγωτό ημέρας, σε ποσότητα που να μην περισσεύει και φυλάσσεται. Η ιδιοκτήτρια είναι κάθετη όταν εξηγεί ότι το γνήσιο gelato πρέπει να είναι ημέρας, να μην περιέχει χρώμα και πρόσθετα και να διαθέτει συγκεκριμένα ποσοστά λιπαρών και ζάχαρης. Δοκιμάζοντας την πλούσια Σοκολάτα και το εξαιρετικό Φιστίκι, θα διαπιστώσετε ότι τα παραπάνω ισχύουν 100%.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Le Greche

Σ΄ένα ταξίδι απ΄άκρη σ΄άκρη στην Ιταλία μας μεταφέρει η κα Εύη Παπαδοπούλου με το μοναδικό της gelato, αλλά με το ελληνικό στοιχείο να έχει την τιμητική του και έτσι να συνδυάζονται προσεκτικά επιλεγμένα ιταλικά και ντόπια υλικά. Αλλά ένα ταξίδι στην Ιταλία ήταν κι η απαρχή της γλυκιάς ιστορίας του Le Greche, αφού η ιδιοκτήτρια τόλμησε να κάνοντας μια τολμηρή στροφή καριέρας κι από καθηγήτρια να αφοσιωθεί στην τέχνη της παρασκευής παγωτού. Σπουδάζοντας στη Μπρέσια έμαθε τα μυστικά της ιταλικής ζαχαροπλαστικής και φυσικά του γνήσιου gelato, φέροντας επανάσταση επιστρέφοντας στην Ελλάδα στην άποψη που είχαμε για το παγωτό και τις γεύσεις που είχαμε συνηθίσει.

Μιλώντας για τις γεύσεις, θα κολλήσετε με τους πίνακες σε κάθε κατάστημα που μας πληροφορούν για τη διαθεσιμότητα ανά εποχή και βέβαια για τις συγκλονιστικές κλασσικές πια, που δεν χορταίνουμε. Σοκολάτα (αυστηρά Valrhona) με ρούμι και δαμάσκηναΣοκολάτα με πορτοκάλια Λακωνίας όλο άρωμα, Μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα Κορινθίας, απίθανη Pavlova με μαρέγκες και φρούτα του δάσους, δροσιστικό σορμπέ από Αργίτικα λεμόνια με δυόσμο και απίστευτα αρωματικό Ανθότυρο με περγαμόντο και Aperol. Σίγουρα θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε, αλλά δοκιμάζοντας θα συμφωνήσετε ότι η Εύη Παπαδοπούλου είναι η μεγάλη κυρία του ελληνικού gelato.

Photo: Αριέττα Πούλιου

La Mole

Εδώ η ιστορία του γνήσιου gelato γράφτηκε αντίστροφα, αφού ο ιδιοκτήτης και master gelataio Marco Mure, άφησε την Ιταλία κι εγκαταστάθηκε στην Πεύκη, φέροντας από τη γεννέτηρά του – το Τορίνο -, την τέχνη και τις λαχταριστές γεύσεις παγωτού της γειτονικής χώρας. Το όνομα μάλιστα της διαχρονικά αγαπημένης τζελατέριας αποτείνει φόρο τιμής στο σύμβολο του Τορίνου, τον πύργο Mole Antonelliana. Εντός του κομψού χώρου με τους γκρι και πορτοκαλί τόνους, θα βρείτε εκτός από εξαιρετικά ιταλικά γλυκά και κορυφαίας ποιότητας παγωτό, διαθέσιμο όλο το χρόνο.

Οι πάνω από 50 γεύσεις εναλλάσσονται βάση της εποχικότητας των υλικών και καμία δεν περιέχει έτοιμα μείγματα ή χρωστικές. Φυσικά εδώ επιβάλλεται να δοκιμάσετε το γνωστότερο προϊόν του Πιεμόντε, την πάστα σοκολάτας – φουντουκιού Gianduja, είτε ως σκέτη γεύση παγωτού είτε ως βάση σε άλλες καταπληκτικές γεύσεις όπως η Dolce Nera, όπου συνδυάζεται με φρέσκα σμέουρα. Εξαιρετικός και ο Μπαμπάς με ρούμι σε εκδοχή παγωτού, σε μεταφέρει απευθείας στη Νάπολη, όπως και το Canolo Siciliano στη Σικελία, ενώ η Zuppa Inglese και η Ζαμπαγιόνε δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές που θα δοκιμάζατε στις ιταλικές τζελατέριες.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Solo Gelato

Δεν χρειάζεται να δει κανείς στον τοίχο του υπέρκομψου πρώτου καταστήματος Solo Gelato στο Χαλάνδρι, το 1ο βραβείο που κέρδισαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού στο Βερολίνο το 2012, για να βεβαιωθεί ότι εδώ φτιάχνεται άριστο παγωτό. Αρκεί να δοκιμάσει το φρέσκο τζελάτο που ο ιδιοκτήτης κος Νίκος Χριστογιώργος –παγωτοποιός τρίτης γενιάς- , παρασκευάζει καθημερινά με βάση τις συνταγές του παππού του, συνδυάζοντας ελληνικά και ιταλικά συστατικά. Το καϊμάκι φτιάχνεται παραδοσιακά με σαλέπι και μαστίχα Χίου, τα φιστίκια και τα φουντούκια έρχονται από τη Σικελία και το Πιεμόντε και μεταμορφώνονται σε εξαιρετικά παγωτά, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Τα σορμπέ δεν περιέχουν χρωστικές, παρά μόνο φρέσκα φρούτα εποχής, και συνδυάζονται τέλεια με την Extra Black Σοκολάτα. Οι λάτρεις της σοκολάτας θα εκτιμήσουν τις δύο εκδοχές της λευκής, είτε με λεμόνι είτε με τριαντάφυλλο, ενώ δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να γευτείτε τις signature γεύσεις, Κρέμα Solo Gelato με αμύγδαλα και λικέρ Amaretto και Σοκολάτα Veneziana με ρούμι και κομματάκια σοκολάτας. Και μη σας αγχώσουν καθόλου οι γενναιόδωρες μερίδες που σερβίρουν: εδώ το παγωτό έχει μόνο 5% λιπαρά, ενώ όσοι προσέχουν ακόμη περισσότερο θα βρουν και παγωτό με στέβια και σιρόπι αγαύης.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Κόκκιον

Στο μικροσκοπικό αυτό παγωτοπωλείο στην οδό Πρωτογένους, κοντά στο Μοναστηράκι, φτιάχνονται σπουδαία πράγματα. Και πιο συγκεκριμένα, φανταστικοί συνδυασμοί υλικών που δίνουν μοναδικά παγωτά, αποτέλεσμα των πειραματισμών και της διάθεσης για συνεχή εξέλιξη του ιδιοκτήτη Βασίλη Παπαματθαίου και της ταλαντούχας ομάδας του. Η θητεία του στη ζαχαροπλαστική στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία, έχει παίξει σίγουρα ρόλο, εξίσου σημαντική είναι πάντως και η προσοχή που δίνει στην πρώτη ύλη.

Γάλα ΕΒΟΛ, πραγματική σοκολάτα και υλικά από χώρες μεσογειακές ή ακόμη και εξωτικές, συνδυάζονται ευφάνταστα και δίνουν γεύσεις πεντανόστιμες, πραγματική έκπληξη: στη σοκολάτα με πορτοκάλι προστίθεται πιπέρι και της πάει πολύ, στη λευκή κομμάτια φράουλας και η μαύρη απογειώνεται με τα φρούτα του δάσους. Το τυρί μασκαρπόνε το παρασκευάζουν οι ίδιοι και του προσθέτουν πετιμέζι και περγαμόντο για ακόμη μια τέλεια γεύση. Όσο για το κορυφαίο Παρφέ Αμύγδαλο με καβουρδισμένο κακάο, μαύρο ρούμι και μάνγκο, δεν θα πιστεύετε την πλούσια και ταυτόχρονα ελαφριά, αρωματική γεύση του.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Ninnolo

Εγκαινιάζοντας ένα ακόμη σημείο κι επιστρέφοντας στην περιοχή απ΄όπου ξεκίνησε, το φωτεινό Ninnolo μας δελεάζει και μας δροσίζει με τις γεύσεις που καταφθάνουν καθημερινά από το εργαστήριό του. Το χαμογελαστό προσωπικό θα σας παρουσιάσει πρόθυμα τις διαθέσιμες γεύσεις που αλλάζουν τακτικά, εξηγώντας ότι στο παγωτό του Ninnolo τα περισσότερα υλικά έρχονται από την Ιταλία και δεν περιέχονται ποτέ αυγά, κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Πρόκειται για gelato artigianale με γεύση μεστή αλλά ελαφριά. Ανάλογα με τα διαθέσιμα ανά εποχή φρούτα, θα βρείτε εξαιρετικά σορμπέ – όπως το Σύκο για το οποίο ανυπομονούμε κάθε καλοκαίρι.

Δοκιμάστε το Mascarpone με brownies, το πολύ πλούσιο Φιστίκι στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε έξτρα καρπούς σαν topping και την πολύ ιταλική Crema della nonna, εμπνευσμένη από τη δημοφιλή τάρτα torta della nonna,με την πούσια κρέμα της. Το πορτοκάλι που προστίθεται στο συγκεκριμένο παγωτό, θα σας αφήσει μια υπέροχη επίγευση. Οι πιο πεινασμένοι μπορούν να συνοδεύσουν το παγωτό τους με μια λαχταριστή, φρεσκοψημένη βάφλα ή με τα πανάλαφρα pancakes που επίσης αξίζει να δοκιμάσετε.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Waffle House

Μιλώντας για βάφλες το μυαλό πηγαίνει αναπόφευκτα στο αγαπημένο Waffle House, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις ανεπανάληπτες γεύσεις παγωτού, που φυσικά συνδυάζονται τέλεια είτε με μια βουτυράτη, αχνιστή βάφλα ή με ένα μπωλ σκέτα ή γεμιστά βαφλάκια. Αλλά και σκέτο –σερβιρισμένο στα πεντανόστιμα χωνάκια τους – το παγωτό του Waffle House είναι μια υπερπαραγωγή. Λαχταριστό Τσουρέκι με αφράτα κομμάτια και φιλέ αμυγδάλου, Ιταλική κρέμα με κομμάτια βάφλας, πλουσιότατο Peanut cookie toffee bar με κομμάτια από σπιτικά cookies σοκολάτας και καραμέλα βουτύρου, Μωσαϊκό που δεν το χορταίνεις.

Ο κατάλογος εντυπωσιακός κι η φαντασία τους ανεξάντλητη. Πολύ επιτυχημένος ο συνδυασμός κρέμας με κομμάτια κουβερτούρας, φιστίκια και ανθό αλατιού στο Aegean sea salt μας μεταφέρει κατευθείαν στο αγαπημένο κατάστημά τους στη Νάξο, ενώ η Σοκολάτα 3 νησιά με κίτρο Νάξου, μαστίχα Χίου και Αιγινίτικα φιστίκια μας ταξιδεύει σ΄όλη την Ελλάδα. Από τις πιο εθιστικές γεύσεις που θα δοκιμάσετε είναι η Σοκολάτα Μαυροδάφνη με αμύγδαλα, αν τη βρείτε διαθέσιμη μην τη χάσετε με τίποτα.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

L’Arte del Gelato

Εξαιρετικές και οι σοκολατένιες γεύσεις παγωτού στο L’Arte del Gelato, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα συναντήσετε ουρές μπροστά στη βιτρίνα με τα μεταλλικά δοχεία που αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με ό,τι ετοιμάζει το εργαστήριο στο πίσω μέρος της τζελατέριας. Ξεχωρίζει η Σοκολάτα Othello με κομμάτια από χειροποίητα cookies και σάλτσα σπιτικής αλατισμένης καραμέλας, ενώ κατά καιρούς θα βρείτε και Σοκολάτα με κεράσια αμαρέναΣοκολάτα – κανέλα και Σοκολάτα – κάστανο. Τους ίδιους συνδυασμούς θα βρείτε και με κρέμα και μάλιστα με βάση το εξαιρετικό gelato Fior di Latte. Δοκιμάστε το και σκέτο, καθώς η συγκεκριμένη γεύση αποτελεί πάντα ένδειξη για καλοφτιαγμένο, ιταλικού τύπου παγωτό.

Πρέπει εδώ να μεταφέρω την εμπειρία μου από το προνόμιο που είχα να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο συνταγών και συνδυασμών, που είναι πραγματικά εντυπωσιακό: Αμύγδαλο με μανταρίνι ή Αχλάδι με κάστανο παντρεύουν ιδανικά φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, το ιταλικό Ζαμπαγιόνε εδώ φτιάχνεται και με σοκολάτα αλλά και με πορτοκάλι, στο δροσερό σορμπέ Πεπόνι προστίθεται ροζ πιπέρι και τριαντάφυλλο κι εμείς απλά έχουμε κάθε εποχή ένα λόγο για να απολαύσουμε το φρέσκο gelato τους.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Epik

Κάθε μπάλα παγωτού στο Epik κλείνει μέσα της ό,τι πιο νόστιμο και γευστικό από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μέσα σε μια τόση δα τζελατέρια, στρυμωγμένη ανάμεσα σε αγαπημένα στέκια της πλατείας Μαβίλη, θα βρείτε κορυφαίας ποιότητας παγωτό, αφιερωμένο στα χαρακτηριστικότερα γλυκά των νησιών μας, φτιαγμένο από διαλεχτές πρώτες ύλες επώνυμων Ελλήνων παραγωγών, σε γεύσεις δημιουργικές αλλά κι αγαπημένες κλασσικές.

Το όλο άρωμα Τριαντάφυλλο-λουκούμι που φτιάχνεται με συριανά λουκούμια Συκουτρής, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο κι ένα ίχνος ινδικής καρύδας, είναι μια έκρηξη γεύσης, ενώ το γλυκό κουταλιού αγριόσυκο έρχεται από την Ικαρία και αναμειγνύεται με κατίκι Δομοκού για τη γεύση Σύκο–κατίκι.

Η γνώριμη καλοκαιρινή γεύση των κυκλαδίτικων αμυγδαλωτών αποτυπώνεται τέλεια στο παγωτό Αμυγδαλωτό που περιέχει ανθόνερο, όλοι οι ξηροί καρποί που χρησιμοποιούνται είναι ελληνικοί, η σοκολάτα ΙΟΝ, ενώ το γάλα το προμηθεύονται από τη Μονή Τιμίου Σταυρού. Πολύ πλούσιες οι sugar free γεύσεις, ενώ νοστιμότατο είναι και το νηστίσιμο Καλτσούνι Άνδρου. Οι αναποφάσιστοι και νοσταλγοί των κλασσικών γεύσεων, διαλέξτε ένα χωνάκι Epik, όπου το παγωτό καϊμάκι επικαλύπτεται με χοντροτριμμένο φιστίκι Αιγίνης και φρέσκια σαντιγί, μια πραγματικά επική εμπειρία.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Oggi

Και μόνο το εκπληκτικό Τιραμισού είναι ικανό να στοιχειώσει γλυκά τα καλοκαιρινά σας όνειρα. Μοσχοβολά από τον εξαιρετικό espresso που χρησιμοποιείται και από πάνω πασπαλίζεται με κακάο πριν σερβιριστεί. Το δε μασκαρπόνε – όπως και η ρικότα που χρησιμοποιείται στην απίθανη γεύση Pulcinella – έρχονται κατευθείαν κάθε Τετάρτη από την ιταλική επαρχία της Πούλια, όπου παράγονται τα καλύτερα νωπά τυριά. Η επιλογή κορυφαίας ιταλικής πρώτης ύλης και η αυθεντική τεχνική για τη δημιουργία gelato είναι αδιαπραγμάτευτη για την οικογένεια Γκικοπούλου-Ντούρα, που θήτευσε δίπλα σε κορυφαίους Ιταλούς του επαγγέλματος.

Τα πιστοποιητικά στον τοίχο που επιβεβαιώνουν ότι η σοκολάτα προέρχεται από τη σικελιάνικη Μόντικα ή το φουντούκι από το Πιεμόντε και η αυθεντική παγωτομηχανή στο κέντρο του Oggi, αποδεικνύουν τα παραπάνω, αλλά όχι όσο οι καταπληκτικές γεύσεις που κρύβουν τα κυλινδρικά δοχεία παγωτού. Απίθανο Biscotto από φρέσκο γάλα με soft cookies που ψήνονται καθημερινά και μοσχοβολούν στο καλαίσθητο κατάστημα της οδού Βουλής, εξαιρετικό Φυστίκι και Φουντούκι, ενώ όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα βρίσκουμε όλα και περισσότερα σορμπέ ελληνικών φρούτων. Μην καθυστερείτε, δοκιμάστε τα oggi, δηλαδή σήμερα.

Photo: Αριέττα Πούλιου
Photo: Αριέττα Πούλιου

Django

Αν το παγωτό είναι τέχνη, το Django είναι χωρίς υπερβολή ο ναός της. Και πλέον δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε στη Σύρο για να απολαύσουμε τις μοναδικές γεύσεις που ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, παγωτοποιός από τα 17 του χρόνια, αρκεί απλά μια βόλτα ως το Κουκάκι. Στο φωτεινό χώρο του Αθηναϊκού παραρτήματος, όπου υπηρετείται η zero waste ηθική, το καταρτισμένο προσωπικό ή κι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, όχι μόνο θα σας εξηγήσουν τη φιλοσοφία κάθε γεύσης, αλλά θα σας προτείνουν και τον ιδανικότερο συνδυασμό γεύσεων, αυτόν που αναδείξει την ένταση και τη μεστότητα καθεμιάς. Το Σορμπέ φράουλας, με τα σποράκια του φρούτου να σε κάνουν να ξεχνάς ότι τρως παγωτό, θα το απολαύσετε με Σορμπέ γιαούρτι που περιέχει λίγο λεμόνι και τη Σοκολάτα Αζτέκων με 70% κακάο, αμύγδαλα και κανέλα μαζί με την Crema Catalana, που χάρη στη γεύση εσπεριδοειδών που περιέχει, ταιριάζει τέλεια με τη σοκολάτα. Φρούτα όπως το λεμόνι και το μανταρίνι γίνονται δροσερά σορμπέ, το Κυδώνι συνδυάζεται άψογα με κανέλα και γλυκάνισο και το σύκο γίνεται μαρμελάδα για να ταιριάξει με το φιστίκι στο Ανατολίτικο καϊμάκι.

Η συζήτηση με τον κο Καρακατσάνη περί γεύσεων και συνδυασμών είναι απολαυστική και ο ενθουσιασμός του μεταδοτικός. Τον ακούω να με διορθώνει ευγενικά, ότι δεν πρέπει να συνδυάζουμε το φιστίκι με τη σοκολάτα επειδή «είναι σαν ένας βασιλιάς να συναγωνίζεται έναν άλλον» και πρόθυμα δέχομαι να δοκιμάσω το Φιστίκι σκέτο. Φιστίκι Αιγινίτικο Π.Ο.Π. που περιέχει και σκέτο και αλατισμένο καρπό, ισορροπώντας απίστευτα το γλυκό με το ελαφρά αλμυρό. Φιστίκι μοναδικό που θα σας κάνει να επιστέφετε στο Django ξανά και ξανά. Και μια αποκλειστικότητα: ολοκληρώνονται σύντομα τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ Χολλυγουντιανής παραγωγής, με θέμα τα εξαιρετικά παγωτά του Django και το πώς ο Κωνσταντίνος έκανε μια θεαματική στροφή καριέρας, για να αφοσιωθεί σ΄αυτό που τόσο αγαπά. Απόφαση που δικαιώνεται με κάθε γεύση που βγαίνει από το εργαστήριό του.

Πηγή:travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author