Η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη» η οποία το καλοκαίρι φαινόταν πως θα έχει αίσιο τέλος, για ακόμη μία φορά δεν φαίνεται να έχει ευτυχή κατάληξη.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που διενήργησαν οι πιστώτριες τράπεζες για την εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 36,12 εκατ. ευρώ, προτιμητέος επενδυτής είχε αναδειχθεί η επενδυτική εταιρεία συμμετοχών First Runner, συμφερόντων του κ. Αλέξανδρου Κατσιώτη.

Κατά τη σχετική διαδικασία η First Runner είχε επικρατήσει των άλλων δύο διεκδικητών που συμμετείχαν στην τελική «κούρσα», της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι και της εταιρείας «Βενέτης».

Όπως είχε ανακοινωθεί, η First Runner σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Value Partners σκόπευε να αναπτύξει επιχειρηματικό σχέδιο με σκοπό τη δυναμική επανεκκίνηση της «Παγωτά Δωδώνη» και τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία του παγωτού.

Τι λέει η πλευρά της First Runner

Η διοίκηση της First Runner ωστόσο αποφάσισε τελικά να αποσύρει το ενδιαφέρον καθώς όπως επισημαίνεται από την εταιρεία:

«Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου αποκλειστικότητας (που έληξε την 11/10/2022) από την ημερομηνία ανακήρυξης της First Runner ΑΕ ως προτιμητέου Επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και, ως εκ τούτου, η διοίκηση της First Runner A.E. απεφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον της για την συναλλαγή».

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που η προσπάθεια να δοθεί λύση για την «Παγωτά Δωδώνη» -η οποία παρά τα προβλήματα διατηρεί ένα ισχυρό brand στο παγωτό- έχει άδοξο τέλος. Το 2018 είχαν προηγηθεί οι προσφορές από το σχήμα των εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και του ινδικού ομίλου τροφίμων Switzgroup χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία και τότε.

Η ιστορία τoυ brandd «Παγωτά Δωδώνη»

Το 1967 ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα άνοιξαν ένα γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησαν την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα.

Το πρώτο εταιρικό κατάστημα με την μορφή τζελατέριας άνοιξε το 1984 στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η μεταφορά της εταιρείας στην Παλλήνη και η δημιουργία παραγωγικής μονάδας. Μεταξύ 1991-1995 ακολούθησε δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργήθηκαν 17 σημεία πώλησης.

Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από το επενδυτικό group Valtop Holdings Limited. Λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό, ενώ το δίκτυο ξεπερνά τα 80 καταστήματα.

Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα, το NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας (90% και μέτοχοι 10%) ενώ το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα.

Μία μεγάλη πυρκαγιά το 2012 προξενεί καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται σε άλλες μονάδες. Ένα χρόνο αργότερα το εργοστάσιο ανακαινίζεται, με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Το 2016 η NBGI Private Equity πουλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα με την «Παγωτά Δωδώνη» να περνά σε εταιρεία ειδικού σκοπού.

Τα χρέη συσσωρεύονται τα επόμενα χρόνια και η εταιρεία επιχειρείται να πωληθεί από τις τράπεζες για πρώτη φορά το 2018.

Πλέον μετά και το άδοξο τέλος και της νέας προσπάθειας οι πιστωτές της εταιρείας θα πρέπει να αναζητήσουν εκ νέου επενδυτή για την Παγωτά «Δωδώνη».

Πηγή:cnn.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author